KUHAJ BOLJE

Video specijal o omiljenom klasiku iz djetinjstva, a sve sastojke vjerojatno imate kod kuće

 Marko Miscevic/Cropix
Dobra hrana i Gastronomadi donose drugu epizodu video serijala "Kuhaj bolje". Evo kako savršeno pripremiti šnenokle

Šnenokle su desert djetinjstva. Čak i kad biste pomislili da nemate baš ničeg u frižideru, mame ili bake nekim čudom uvijek su uspjele složiti šnenokle, a poseban gušt ih je jesti u kasno ljetno popodne dobro ohlađene. Jednostavno ih je pripremiti ali baš te najjednostavnije stvari je ponekad najteže napraviti kako treba. Zato smo pitali mahere u kužini kako oni pripremaju šnenokle. U suradnji s Gastronomadima, Dobra hrana donosi vam novu epizodu video serijala Kuhaj bolje gdje nam Pantelija Pekić Pane otkriva trikove i daje savjeta kako neka dobro poznata, kultna jela budu još bolja i ukusnija.

Za one koji su propustili prvu epizodu, pričali smo o jetricama na naglo i kako ih pripremiti da budu iznutra mekana, a izvana lijepo zapečena. No, vratimo se šnenoklama! Koliko uopće poznajemo desert koji se toliko udomaćio u našoj gastronomskoj kulturi?

image
Marko Miscevic/Cropix

Šnenokle zapravo potječu iz Francuske, nose naziv Île flottante ili u prijevodu plutajući otok. Snježne loptice plivaju u kremi od vanilije, a sve se često prelije gustim karamel umakom i posipa tostiranim orašastim plodovima (kod nas se jedu bez karamela, uz piškote ili kekse natopljene s možda malo prošeka, ali obavezno dobro ohlađene).

Mnogi zapisi upućuju kako su šnenokle došle do nas preko Austrije gdje nose naziv Schneenockerln. Vrlo je teško reći koji je recept onaj pravi, ali kad bismo trebali definirati razliku između paradižota i šnenokla, ne biste pogriješili ako kažete da se paradižot služi s piškotama, a šnenokle s petit beurre keksima ili bez ičega.

image
Marko Miscevic/Cropix

Za razliku od većine francuskih deserata, šnenokle doista nije komplicirano napraviti. Imate četiri najvažnija koraka

1. izrada meringe (tučeni bjelanjak)

2. priprema kreme

3. posluživanje

4. hlađenje/guštanje u šnenoklama

image
Marko Miscevic/Cropix

Trebat će vam:

  • 500 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • petit beurre keksi ili piškoti
  • malo čokolade ili limunove korice po želji
  • malo prošeka po želji

Savjeti/priprema:

- Ako u kremu stavljate brašno tada bi se već govorilo o nekoj varijanti žute kreme. Mi smo kremu radili bez brašna što je neka varijanta engleske kreme.

- Kad tučete bjelanjke neka posuda bude suha i pazite da vam ne uđe niti malo žumanjka u posudu s bjelanjcima.

- Da bi vam bjelanjci bili čvršći stavite prstohvat soli, a za glađu teksturu dodajte malo kiseline (mi ovog puta nismo, ali vi možete)

- Kad tučete bjelanjke dodajte odjednom sav šećer (4 bjelanjka i 50 g šećera).

- Imajte posudicu s hladnom vodom tako da žlicom potopljenoj u hladnoj vodi uzimate tučeni bjelanjak i stavljate ga u zagrijano mlijeko. Mlijeko mora biti zagrijano ali ne smije doći do točke vrenja.

- Važno je da ne pretrpavate teću sa šnenoklama da vam se lijepo napušu i dobiju pravilan oblik.

- Kad miksate jaja, uvijek prvo izmiksajte bjelanjke, a zatim žumanjke.

- Izmiksajte 50 g šećera s 4 žumanjka i 1 vanilin šećerom. Kad ste dobili homogenu smjesu, dodajte malo mlijeka (1 kutlaču ili dvije manje) u kremu s jajem kako biste je temperirali i kontinuirano miješajte. A zatim tako temperiranu kremu ulijte u teću sa zagrijanim mlijekom koje ste prethodno maknuli s vatre.

- Ako ste faca kao Pane, vjerojatno kod kuće imate laserski termometar. Za sve nas ostale, Pane nam poručuje da investiramo u običan termometar jer tako možemo bolje kontrolirati temperaturu. Krema će se stisnuti između 70 i 85°C.

- U hladnjaku ohladite kremu i kad je ohlađena po vašem ukusu. U male zdjelice stavite petit beurre ili piškote, možete ih malo prelijte prošekom, pa stavite tučeni bjelanjak pa zatim prelijte kremom, a još dodatno možete naribati limunove korice ili čokolade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 16:39