KAKVE NAS MALVAZIJE OČEKUJU?

VINA IZ AKTUALNE BERBE: Imaju manje tijela nego lani ili preklani, ali ipak bitno bolje nego čemerne 2014.

 Getty Images/iStockphoto
Očekivanja od malvazije više jednostavno ne mogu biti mala. Istarski vinari prosječno gledano isporučuju konzistentniju i pouzdaniju kvalitetu od drugih vinskih regija Hrvatske. To se najbolje vidi na dva premijerna kušanja mladih vina koja se održavaju početkom godine u hotelima Esplanade i Westin, gdje su oscilacije u Dalmatinaca ili Slavonaca veće nego u Istrana.

Međutim, nakon dvije sjajne berbe, osobito u Istri, one iz 2015. i 2016., dočekali smo i berbu 2017. koja zbog vremenskih neprilika odraženih kroz predugo sušno razdoblje tijekom vegetacije, pa predugo kišno razdoblje tijekom berbe nije dopustila grožđu da razvije sav svoj potencijal. Malvazije iz aktualne berbe su zbog toga u prosjeku s manje tijela nego lani ili preklani, ali ipak bitno bolje nego čemerne 2014. godine.

Rene Karaman

Drugim riječima, vina bi tijekom proljeća i ljeta trebala pokazati pristojnu kvalitetu u većem dijelu slučajeva, a oni bolji, koji su reagirali brže, spretnije i kvalitetnije u vinogradu i podrumu, izdržat će sve do 2019. i nove berbe. Međutim, ti bolji će ovaj put ipak biti u manjini, za razliku od 2016. kada su bili u golemoj većini. Lošije je tada trebalo svijećom tražiti. Gledamo li prosjek svih predstavljenih malvazija iz berbe 2017. na ovogodišnjoj En Primeur degustaciji, održanoj 12. veljače u hotelu Esplanade, vina su neutralnija i blaža, bez izraženih kiselina, s vitkijim ili srednje punim tijelom, nešto kraćeg trajanja od onoga na koji smo navikli u malvazije.

Rene Karaman

Aromatski su neki primjerci bili vrlo atraktivni, a neki su djelovali izmučeno i po pitanju mirisa se ne može odrediti prosjek cijele berbe. Predstavilo se 57 proizvođača malvazije, što je dobar uzorak za procjenu kvalitete cjelokupne berbe Mi ćemo ovdje izdvojiti one koji su, usprkos težim uvjetima, uspjeli isporučiti impresivno dobru kvalitetu. Nekai su poznata imena, a na neka treba obratiti pažnju: Arman Franc, Benvenuti, Bertoša, Damjanić, Dobravac, Fakin, Ferenac Bruno, Festigia, Franković, Kabola, Kozlović, Poleis, Radovan i Terzolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:52