Međutim, nakon dvije sjajne berbe, osobito u Istri, one iz 2015. i 2016., dočekali smo i berbu 2017. koja zbog vremenskih neprilika odraženih kroz predugo sušno razdoblje tijekom vegetacije, pa predugo kišno razdoblje tijekom berbe nije dopustila grožđu da razvije sav svoj potencijal. Malvazije iz aktualne berbe su zbog toga u prosjeku s manje tijela nego lani ili preklani, ali ipak bitno bolje nego čemerne 2014. godine.
Drugim riječima, vina bi tijekom proljeća i ljeta trebala pokazati pristojnu kvalitetu u većem dijelu slučajeva, a oni bolji, koji su reagirali brže, spretnije i kvalitetnije u vinogradu i podrumu, izdržat će sve do 2019. i nove berbe. Međutim, ti bolji će ovaj put ipak biti u manjini, za razliku od 2016. kada su bili u golemoj većini. Lošije je tada trebalo svijećom tražiti. Gledamo li prosjek svih predstavljenih malvazija iz berbe 2017. na ovogodišnjoj En Primeur degustaciji, održanoj 12. veljače u hotelu Esplanade, vina su neutralnija i blaža, bez izraženih kiselina, s vitkijim ili srednje punim tijelom, nešto kraćeg trajanja od onoga na koji smo navikli u malvazije.
Aromatski su neki primjerci bili vrlo atraktivni, a neki su djelovali izmučeno i po pitanju mirisa se ne može odrediti prosjek cijele berbe. Predstavilo se 57 proizvođača malvazije, što je dobar uzorak za procjenu kvalitete cjelokupne berbe Mi ćemo ovdje izdvojiti one koji su, usprkos težim uvjetima, uspjeli isporučiti impresivno dobru kvalitetu. Nekai su poznata imena, a na neka treba obratiti pažnju: Arman Franc, Benvenuti, Bertoša, Damjanić, Dobravac, Fakin, Ferenac Bruno, Festigia, Franković, Kabola, Kozlović, Poleis, Radovan i Terzolo.