PROMO

VINA OD DAVNINA: Hrvatska je domovina mnogih autohtonih sorata!

 Getty Images/iStockphoto
Iako po površini mala naspram jedne Francuske, Španjolske i Italije, Hrvatska je domovina velikog broja autohtonih sorata vinove loze i vina. Gotovo 130 autohtonih sorti rođeno je upravo u Hrvatskoj, od kojih su neke roditelji najpoznatijim vinskim sortama kao što je Krapinska belina roditelj Chardonnayu.

Autohtone sorte su po definiciji sorte vinove loze koje se "od davnina" uzgajaju na određenom području i nema ih nigdje drugdje u uzgoju. Zadovoljavaju sva 4 uvjeta za dokazivanje autohtonosti: povijesni dokumenti, stručna literatura, genetička identifikacija (dokazivanje roditeljstva pomoću DNA markera), nema ih nigdje drugdje u uzgoju. Autohtone sorte vinove loze Republike Hrvatske detaljnije su opisane u stručnom priručniku: Zelena knjiga: Hrvatske izvorne sorte vinove loze, prof.dr.sc. Edi Maletić i sur.

Red wine
Getty Images/iStockphoto

Najviše autohtonih sorata je rođeno u Dalmaciji, u zaleđu i na otocima te Hrvatskom zagorju. Mnoge su gotovo bile ili su pred izumiranjem, pred najezdom razvikanih francuskih sorata, svjetski poznatih, no srećom pravi vinoljupci i kod nas i u svijetu sve više traže upravo autohtone sorte iz kraja gdje su nastale. Velikom zaslugom upravo cijenjenog profesora dr. sc. Edija Maletića s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naše sorte su sačuvane i u svijetu prepoznate. Profesorova uža specijalnost je ampelografija, grana u vinogradarstvu – znanost koja se bavi istraživanjem i karakteristikama vinove loze.

fine wine - tilt shift selective focus effect photo
Getty Images/iStockphoto

Najpoznatija priča je bilo dokazivanje da je Zinfandel, inače treća najrasprostranjenija vinska sorta u Americi koju proizvodi više od 250 vinara i buteljira u više od 4800 različitih etiketa - u stvari iz Kaštela gdje se kod nas uglavnom zvao Crljenak kaštelanski, a najranijeg naziva Tribidrag. Amerikanci su Zinfandel smatrali svojom sortom i željeli su je kao takvu zaštititi 2001. godine. Slučaj je htio da je baš te godine DNK metodom dokazano kako je Zinfandel zapravo autohtona hrvatska sorta Tribidrag. Nakon dugogodišnjeg istraživanja podrijetla najpopularnije američke sorte Zinfandel, prof. dr. Carole Meredith s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu potvrdila je da je talijanski Primitivo genetički istovjetan Zinfandelu te da je hrvatski Plavac mali genetički sličan Zinfandelu. Tada je znala da korijene Zinfandela treba tražiti u Dalmaciji.

Two glasses with red wine
Getty Images/iStockphoto

U isto vrijeme, prije ulaska Hrvatske u EU, i stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Edi Maletić i prof. dr. sc. Ivan Pejić,provode genetsku karakterizaciju hrvatskih autohtonih sorata. Krajem 2001. godine, nakon obilaska starih dalmatinskih vinograda i prikupljenih više od 150 različitih uzoraka loze, američko-hrvatska ekipa znanstvenika pronalazi u Kaštelima Zinfandelu identičan genetski profil pod imenom Crljenak kaštelanski. Uskoro će se otkriti da pored imena Crljenak kaštelanski ova stara sorta ima još nekoliko drugih: Pribidrag u okolici Omiša, Kratošija u Crnoj Gori, te Tribidrag kao najstarije i najraširenije ime koje je za ovu, tada gospodarski vrlo važnu sortu u Dalmaciji, korišteno još u 15. stoljeću. Punih 40 godina nakon što je Miljenko Grgić u dolini Napa ugledao lozu koja mu se učinila vrlo poznatom, misterij je konačno riješen: Zinfandelovi korijeni nađeni su u Dalmaciji.

Fresh healthy caesar salad and white wine on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Logika Jancis Robinson u odlučivanju da Tribidrag bude nositelj sorte koja se gotovo u istim oblicima pojavljuje još i kao Zinfandel, Primitivo, Kratošija, Crljenak kaštelanski ili Pribidrag vrlo je jednostavna. Pobijedilo je "pravo prvenstva" prema kojemu pobjeđuje ime koje je – najstarije! Dok se, primjerice, prva objava imena Primitivo veže uz 1799. godinu, a Zinfandela uz 1837. godinu, spomen Tribidraga seže još u 15. stoljeće. Sve više proizvođača ga danas proizvodi upravo pod tim imenom, mada su u Kaštelima i dalje neki ostavili naziv koji ističe njihov kraj pa ga prodaju pod imenom Crljenak kaštelanski. Ovo je samo jedna od priča o našim starim i iznimnim vinima koja nas svrstava u svjetske vinske velesile kad su vina u pitanju.

VINA OD DAVNINA

S obzirom da do sada nije održan ni jedan sajam upravo i isključivo autohtonih sorti, Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba organizira reviju autohtonih sorata vinove loze „Vina od davnina“ koja će se održati 13. i 14. travnja u art galeriji „Lauba“ u Zagrebu. Konačno će na jednom mjestu biti okupljene, ocijenjene i katalogizirane naše autohtone sorte i njihovi proizvođači koje će posjetitelji moći degustirati i kupiti. Sve detaljnije informacije o manifestaciji pogledajte na www.savjetodavna.hr.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:24