VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

VINA RADOVAN: Iako je njegov put do konačne afirmacije bio spor, zaslužan je za neka od najvažnijih istarskih vina današnjice!

    AUTOR:
    • Saša Špiranec

  • OBJAVLJENO:
  • 18.03.2019. u 10:47

Porec-Radovani,100212.
Istarski vinar Franko Radovan. Radovan u Podrumu.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Iako je njegov put do konačne afirmacije bio puno sporiji i staloženiji od onog većine njegovih kolega, zaslužan je za neka od najvažnijih istarskih vina današnjice

Franko Radovan, glava obitelji Radovan iz mjesta Radovani kod Višnjana u Istri, personifikacija je kornjače iz poznate priče o utrci zeca i kornjače. Iako je u proizvodnju vina za komercijalne svrhe krenuo s prvim valom nove istarske vinske scene u prvoj polovici devedesetih, njegov je put do konačne afirmacije bio puno sporiji i staloženiji od onoga većine njegovih kolega. Na tom je putu skupio simpatije baš svih sudionika tržišta, ali je rastao sporo, postupno i kontinuirano te je na svoj samozatajan način u konačnici uspio sagraditi poduzetnički projekt koji se sada zove vinarija Radovan i koji je zaslužan za neka od najvažnijih istarskih vina današnjice.

Krenuo je 1994., skromno, razvijajući obiteljsku vinsku tradiciju i vinograde koji su se tijekom godina proširili na vlastitih devet hektara i još četiri od kooperanata pod ugovorom. To, kao i ukupna količina vina koju prosječno godišnje proizvede od otprilike 80.000 litara, od čega je 40.000 butelja, zapravo ga čini malim vinarom, malim čak i u kategoriji malih vinara jer srednji kreću s oko 400.000 litara. Malim vinarima se smatraju oni s proizvodnjom većom od 40.000 litara, a sve manje od toga su mikro vinarije.

Porec-Radovani,100212.
Istarski vinar Franko Radovan. Radovan u Podrumu.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srećko Niketić / HANZA MEDIA
 

Međutim, vinarstvo je jedna od rijetkih grana ekonomije gdje veličina nije mjerilo uspjeha i Franko Radovan to dobro zna. On svoju vinariju drži u okvirima u kojima oni kao obitelj uspijevaju sami riješiti najveći dio poslova u vinogradu i podrumu i na taj način sačuvati stvorenu dodatnu vrijednost. Najveći dio proizvodnje vinarije otpada na malvaziju istarsku, kao i u većine drugih istarskih vinara, ali ono što ih je učinilo poznatima, i na domaćem tržištu važnima, crna su monosortna vina cabernet sauvignon, merlot, teran i refošk.

Od bijelih je, pak, veću slavu stekao sa chardonnayem koji brojni istarski sommelieri, poput Emila Perdeca, smatraju najboljim istarskim vinom od te sorte, nego s bestselerom malvazijom. Ipak, malvazija Radovan je standardno odlično vino jer u toj vinariji slabih etiketa nema. Ako se vino stavlja na tržište u butelji pod etiketom Radovan, uvijek je riječ o dobrom vinu, bez obzira na sortu ili etiketu. Manje dobra vina i manje dobre berbe završe u rinfuzi po nižim cijenama u lokalnim restoranima kao kućno vino, na što im otpada još uvijek oko polovice ukupnih godišnjih količina koje proizvedu.

Cabernet sauvignon u Hrvatskoj je omiljena sorta koja se uzgaja u brojnim vinorodnim područjima diljem zemlje, ali najvišu kvalitetu koja bi mogla parirati slavnim svjetskim regijama za tu sortu ima samo nekoliko vina, od kojih jedno dolazi iz podruma Franka Radovana.

Srećko Niketić / HANZA MEDIA
 

Vinogradi kod mjesta Radovan su vinogradi na crljenici na vapnenačkoj bazi, vrsti tla kakvu ta sorta voli, prilično blizu mora što donosi nešto više utjecaja submediteranske klime i konačne zrelosti, a opet na povišenom položaju s hladnijim noćima i konstantnim strujanjem zraka koji omogućuju zdravo grožđe i izraženiju aromatičnost finalnom proizvodu. S merlotom je nešto drugačija situacija. Tu sortu brojni vinari u Istri, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, uzgajaju s puno uspjeha, a ovaj Radovanov pripada samom vrhu. Bez zadrške se može ustvrditi da su kvalitetom cabernet sauvignon i merlot iz vinarije Radovan vina u razredu Grand cru klase.

RADOVAN MALVAZIJA 2018. 65 kn (Luma ekskluziv) 88/100

 

Klasična svježa istarska malvazija. Lijepa, odiše svježinom, iz očito dobre berbe za ovu sortu, prilično bogata u ustima, s gotovo punim tijelom. Iz čaše se redaju arome breskve, agruma, a na finišu ima stanovitu slast te atraktivni slankasti retrookus.

RADOVAN MERLOT 2016. 115 kn (Vrutak) 92/100

 

Jako lijep merlot, s dosta voća tipa šljiva, nešto ribiza, malo herbalnosti, zrelijeg karaktera, sjajnog potencijala za čuvanje, intenzivno u ustima, traje jako dugo. Savršenih, čvrstih i izglađenih tanina. Izvrsne ravnoteže između elegancije i punoće.

RADOVAN CABERNET SAUVIGNON 2016. cijena na upit 92/100

 

Kao i merlot, odležavao je do 18 mjeseci u 500-litarskim hrastovim bačvama. Puno voća, puno začina i puno cabernetske herbalnosti na nosu. U ustima intenzivna okusa, prilično živog, s dosta svježine. Jako dobrog balansa, izvrsni tanina i izvrsne voćnosti na finišu, s velikim potencijalom za čuvanje još deset do petnaest godina.

Izdvajamo

Iz drugih medija