VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

VINARIJE BOŠKINAC I BIBICH: Promicatelji lokalnih i autentičnih vina s pokrićem!

Vinarije Boškinac s Paga i Bibich iz okolice Skradina povezuje niz stvari. Na prvom je mjestu svakako promocija od predaka naslijeđene enološke baštine, a naročito lokalnih sorti poput debita i gegića.

Iako miraz koji su im ostavili prethodnici nije bio osobito vrijedan, naime, debit je bio simbol za masovno supermarket vino slabije kvalitete, a gegić je bio izgubio čak i takav jadni status i došao do faze do pred samo izumiranje, obje su vinarije u potpunosti uspjele izvesti kopernikanski obrat i u konačnici ih postaviti na pijedestal enološke delicije koju poštuju najizbirljiviji vinski šmekeri. Naravno, pod uvjetom da nisu snobovi. Vlasnike Bibića i Šuljića povezuje još i posvećenost visokoj gastronomiji koju izvode u restoranima u sklopu svojih vinarija te produkcija crnih vina izvrsne kvalitete i kolekcionarske vrijednosti.

BIBICH DEBIT 2016., CIJENA 69,70 kn (VRUTAK)

Alen Bibić debit interpretira kroz niz stilskih i tehnoloških izričaja. Primjerice, kao jedan od najboljih domaćih pjenušaca s oznakom Bibich Brut, pa kao maceriranu i dugo odležavanu Lučicu s potencijalom za desetljetno čuvanje, te u konačnici kao desertno vino dobiveno metodom prosušivanja za prošek. Međutim, danas smo izdvojili ovo svježe izdanje debita, po nama najvažnije etikete ove vinarije, jer daje prekrasno vino za svakodnevnu upotrebu, atraktivne voćnosti, vrlo mirisno, vibrantno svježe i lagano.

Ocjena: 87/100

BIBICH POŠIP 2015., CIJENA 128,00 kn (MIVA)

Popularnost pošipa i dalje raste, a ovaj iz vinarije Bibich je još jedna u nizu potvrda da je taj uspjeh utemeljen na kvaliteti. Dolazi iz vinograda starosti preko 40 godina i jednog od rijetkih iz tog doba, a da se ne nalazi na matičnoj Korčuli, već u okolici Benkovca. Pošip je godinu stariji i shodno tome manje razmetljiv i staloženiji od debita, ali je i daleko kompleksnije vino. Nije sličan aktualnim mirisnim hitovima s Korčule, ni onim odležanima u drvu, već je sasvim svoj, lagan i dubok istovremeno, izrazito mineralan i dugačak na finišu.

Ocjena: 89/100

BOŠKINAC GEGIĆ 2016., CIJENA 70,00 kn (U VINARIJI)

Gegić zbog prirode svojeg cvijeta koji nije hermafrodit kao većina ostalih sorti, već treba oprašivača o kojem ovisi konačna kvaliteta grožđa, zna značajno oscilirati. U prošlosti smo imali prilike kušati manje i više uspješnih gegića iz Boškinca. Međutim, ovaj iz berbe ‘16. koji stiže na tržište nadmašio je sve svoje prethodnike. Radi se o baznom vinu ove butikne vinarije, a opet o vinu sjajne kvalitete. Kada je ovako dobar, podsjeća na finu malvaziju, floralno voćnih aroma, ali sa specifičnom slanosti na finišu, posljedicom Novaljskog terroira.

Ocjena: 87/100

BOŠKINAC OCU 2015. (MAGNUM 1,5 L), CIJENA 290,00 kn (U VINARIJI)

Ocu (izgovara se s naglaskom na zadnjem slogu) je posveta ocu, ali i tradiciji vinarstva otoka Paga. Radi se o iznimnom gegiću maceriranom prilikom fermentacije čak 21 dan, prilikom čega je iz bobica izvučeno baš sve, pa je i okus takav, pun i krepak, s finom taninskom strukturom i strahovitom postojanošću. Potom je odležavano 12 mjeseci u 550 litara velikim hrastovim bačvama koje su smirile i smekšale vino, dale mu dodatnu začinsku notu te dimenziju dubine i trajanja. Iznimno slojevito i bogato vino kolekcionarske vrijednosti.

Ocjena: 91/100

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:10