KOJI JE VAŠ FAVORIT?

VINO ILI PIVO: Koje od ovih dvoje miljenika bolje ljubi roštilj?

Koji od ova dva miljenika izabrati? Kako sunce sada puno kasnije zalazi, a večeri su sve toplije, baš sve nas vuče da izađemo na terase i dvorišta te zapalimo jedan dobar roštilj.

Miris tek ispečenih rebaraca, odrezaka i pilećih krilaca ispunjava zrak dok razmišljamo o umaku u koji ćemo to meso umočiti. Nije ni čudo što nas roštilj privlači kao med pčele! Ali tu nastaje problem, što popiti? Dolazi li vino uopće u obzir? Svakako!

Sparivanje vina i roštilja zna biti frkovito. Jaki okusi roštilja ga često znaju nadjačati, zato je važno zapamtiti jedino ovo: pokušajte s ''laganijim'' vinima poput pjenušaca, rozea i bijelog vina. Crna također dolaze u obzir pogotovo ako je u pitanju svinjetina. Ali krenimo redom. Pjenušci su odlični za svo meso s roštilja, ali držite se onih kvalitetnih. Bijela vina su odlična uz ribu sa gradela, grillanu piletinu i vegetarijanske burgere.

A female hand holding two glasses of champagne, ready to drink and toast
Getty Images/iStockphoto

S dobrim Sauvignonom nećete moći pogriješiti. Najbolje vino za druženje na otvorenom je svakako roze. Roze vina će savršeno pasati uz svo meso i povrće s roštilja, odaberite sebi najdraže. Ako na roštilju pripremate losos ili svinjska rebarca, odlučite se za crno vino. Ako poslužujete odreske, hamburgere, rebarca uložite u kvalitetno crno vino, isplatit će vam se.

Restaurant or bar table with plate of appetizers and wine. Two people talking on background. Toned picture

Otvaranje ledene limenke piva malo što može nadmašiti. Ali izbor je toliko velik, ponekad zna biti teško izabrati dobro pivo za baš određenu vrstu mesa s roštilja. Ako ste vaše meso marinirali u jačim, paprenastim marinadama, birajte laganije legere odnosno svjetlija piva. Poslužiti će i pive sa citrusnom notom, razblažiti će jačinu mesa.

Hands holding glasses with beer on a table at pub in London. A group of friends is enjoying beer time in the city, close up on the glasses.
Getty Images/iStockphoto

Uz piletinu možete eksperimentirati, nevisno o tome u kakvoj ste ju marinadi marinirali, pa će dobro doći i amber, pale ale ili čak neko tamno pivo. Kad se pak radi o adrescima s roštilja, tu ste na dobitku. Baš svako pivo će odgovarati budući da je dobro odležano meso jednostavno potrebno samo posoliti i popapriti kako bi imalo savršen okus.

Group of friends celebrating and toasting with beer on a summer sunset
Getty Images/iStockphoto

Sve za roštilj pronađite ovdje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 12:27