OPG CENTRALA

(VINO U DOBA KORONE) IZAZOV JEDNE VINARSKE OBITELJI: Kako uspješno opstati pred prijetnjom nevidljivog neprijatelja?

Male, velike, one s uhodanim poslovima i one koji su nedavno uložili u obiteljsko poslovanje. Sve je pogodio nevidljivi neprijatelj.

Na svu sreću, ne izravno, nego iznenadnom tišinom i prazninom, stanjem jednog jezivog mirovanja koje je nastalo nakon što je zaustavljeno cjelokupno gospodarstvo. A tada se svatko počeo snalaziti na svoj način. Uglavnom su oni koji su se cijelog života naučeni uzdati se u svoje sposobnosti i raditi da bi od svojih ruku i vlastitom sposobnošću preživjeli zasukali rukave i odlučili se koliko-toliko održati na “životu”. To su, odmah nakon proglašenja pandemije, odlučili i u obitelji Perak, u kutjevačkoj Vinariji Perak.

- Kao i svi, ostali smo zatečeni. Sve narudžbe vina su otkazane. Sve koje su redovito, a pogotovo s pokretanjem turističke sezone išle na more, po kontinentu, po restoranima, kafićima… Najprije smo razmišljali što i kako, jer možeš prodavati na kućnom pragu, ali to znači da će te kupovati samo ljudi iz Kutjeva i okolice. Potom su došle i zabrane kretanja, tada smo morali nešto poduzeti - rekao nam je enolog Ivica Perak, koji od 2011. vodi vlastitu vinariju.

Naime, te iste godine obavio je dvije berbe: jednu za poznatu veliku kutjevačku vinariju u kojoj je radio kao glavni enolog 26 godina, i drugu za svoju, vlastitu. Danas mu pomaže cijela obitelj: kći Maja, sin Ivan i supruga Željka, inače magistra farmacije.

SAMO NAPRIJED

- Sin Ivan studira farmaciju, ali i vinarstvo u Požegi, a uostalom ima i savršenog učitelja u vinariji, pa će jednoga dana naslijediti tatu, a kći Maja je ekonomistica. Ona živi u Zagrebu i donedavno je tvrdila da se ne namjerava vratiti u rodno Kutjevo niti se baviti poslovima vezanim uz vinariju, no sada se sve promijenilo - rekao je Ivica Perak.

Da, promijenilo se, obitelj je još više povezana s istim ciljem: ići naprijed i u nemogućim situacijama. Ivan je preuzeo Kutjevo i kutjevački kraj, pa vina nakon narudžbi putem interneta dostavlja po svim propisima, vlastitim automobilom, a Maja je iskoristila činjenicu da stanuje u Zagrebu, pa nakon narudžbi iz glavnog grada i njegove okolice također sjeda u auto i dostavlja po kućama.

- Ide prodaja, ide… To je samo mali dio onoga što se, dok je još bilo sve normalno, prodavalo, ali ide - rekla je Maja Čorak Perak i dodala da se njihova vina mogu nabaviti i u Dalmaciji, odnosno na području Splita i Zadra, i to zahvaljujući distributerima s kojima su sklopili ugovore.

- Najviše se prodaje graševina, i to mi je drago, jer to je sorta koja daje fantastična vina - od mladih, svježih, do predikatnih, a online se mogu naručiti sva naša vina, pa predlažem, kad konačno krenemo živjeti normalnim životom, da svi zajedno nazdravimo jednim pjenušcem od graševine - rekao je Ivica Perak.

OPG centrala

Prijaviti se možete putem formulara na stranici OPG centrala na kojoj ćete osim baze malih proizvođača pronaći i njihove inspirativne priče, zanimljive recepte od lako dobavljivih namirnica i još ponešto. Budite dio akcije, jedite domaće i podržite lokalno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:52