PRIČA O VINARIJI DEGRASSI

DOBRA VINSKA PRIČA: Ova vinarija može se pohvaliti širokim rasponom etiketa, a sofisticiran pristup osigurao joj je pažnju zahtjevnijih kolekcionara!

 Ustupljena fotografija
Na istinskoj posvećenosti vinu i velikoj ljubavi prema zemlji, temelji se filozofija vinske kuće Degrassi. Vinskom putovanju Morena Degrassija nije trebalo dugo da dođe na razinu vrhunske vinarije koja potpisuje ozbiljna vina.

Ova vinarija može se pohvaliti širokim rasponom impresivnih etiketa, a sofisticiran i elegantan pristup osigurao joj je pažnju zahtjevnijih potrošača i kolekcionara.

Vinogradi obitelji Degrassi smjestili su se na blagim, osunčanim brežuljcima između Buja i Brtonigle - najvrjednijim položajima za uzgoj vinove loze u Istri. Ovi se vinogradi prostiru na dvije najpoznatije istarske zemlje: bijeloj zemlji i istarskoj crvenici, objema bogatima mineralima. Dugi niz godina, vinarija sama proizvodi sve grožđe za svoja vina, a berba se obavlja ručno.

Dvadeset i jedan hektar vinograda, dom je mnogim različitim sortama, a zanimljiva imena vina dolaze od imena položaja na kojima se nalaze vinogradi. Terre Rosse označava liniju vinograda na istarskoj crvenici u Petroviji nadomak Umaga, dok su Ferne, Contarini, San Pellegrin i Bomarchese dio najboljih položaja Bujštine čiji je mikroklimat, zbog blizine mora, osunčanih padina i bijele zemlje, zaista poseban.

Upravo su vinogradi s pozicije Bomarchese, smješteni na bujskim brežuljcima, iznjedrili jedno od najpoznatijih vina ove vinarije - Degrassi Malvaziju Bomarchese 2018. Ovo vino odlikuje slamnatožuta boja, svjež, kompleksan i fino mineralan miris na bijelo cvijeće i jabuke, a kasnije i vinogradarsku breskvu, začinsko bilje i bijeli papar. Osvježavajuće je i pitko, mineralnog i svježeg okusa, a idealno se sljubljuje sa širokom lepezom morskih plodova, bijelom ribom i lignjama.

Ustupljena fotografija

Osim istaknutih položaja, pojedine etikete krase i nazivi Riserva i Selekcija koji označavaju serije posebnih vina intenzivnih okusa, guste strukture te velike pitkosti.

„U rijetkim, izuzetnim klimatskim uvjetima, valja prepoznati trenutak i odabrati najbolje grožđe najstarijih vinograda te ga odvojiti od ostalih berbi. Tu nastaje materijal za vino koje nosi epitet Riserva ili pak Selekcija, a trenutno su aktualne Malvazija istarska Selekcija 2016 i Malvazija istarska Riserva 2015 s položaja Bomarchese.“, istaknuo je Moreno Degrassi te dodao da svaka Riserva i Selekcija predstavljaju nastojanje da se u kapi najbolje esencije, zadrži povijesni trenutak.

Bogata arhiva malvazija kroz godišta, specifičnost je ove vinarije te pravi pokazatelj dugovječnosti malvazije kao sorte. Zbog terroira, tla, trenutka berbe i same vinifikacije, dugovječnost je karakteristika i ostalih Degrassi vina.

Zastupljenost bijelih i crnih sorti je podjednaka pa se tako u vinogradima Degrassi uzgaja malvazija istarska, chardonnay, muškat bijeli, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, refošk i teran te od novijih sorti viognier, sauvignon bijeli, syrah, petit verdot i pinot crni.

Vinski podrum, u potpunosti ukopan u zemlju, mjesto je mira, tišine i velike pažnje koja će rijetko koga ostaviti ravnodušnim. Upravo ovdje sav trud, znanje, predanost te tradicija u kombinaciji s modernim tehnologijama, pokazuju svoj pravi sjaj. Podrum krije i muzej u kojem su izložene originalne amfore iz antičkog doba, pronađene u moru i na kopnu na lokalitetu, a impresivna kolekcija arhivskih vina potvrđuje tezu da vinska kuća Degrassi ima poseban potpis i znanje za stvaranje odležanih vina.

Tradicija, izazovi i stalno nastojanje da se održi vrhunska kvaliteta te istovremeno ponudi nešto neviđeno, glavni su ciljevi ove vinarije. Uz čašu Degrassi Malvazije Bomarchese 2018, okusite vinsku priču o autentičnosti, strpljivosti i ustrajnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 19:09