PRVA CJELOVITA INVESTICIJA

VINSKA ŠKOLA: Korta Katarina je nakon vinarije Miljenka Grgića prva cjelovita strana investicija

 Nikola Vilić / HANZA MEDIA
Lee i Penny Anderson iz SAD-a podigli su hotel i vinariju na Pelješcu koja je od samog početka bila posvećena jednoj sorti - plavcu malom, a mi smo kušali vina od pet berbi.

Korta Katarina je nakon vinarije našeg Miljenka Grgića prva cjelovita strana investicija u hrvatsko vinarstvo. Vlasnici, Lee i Penny Anderson iz Minnesote u SAD-u, građevinski moguli čija se imovina mjeri u milijardama dolara, podigli su vinariju i hotel na mjestu nekadašnjeg odmarališta u Orebiću na Pelješcu. Vinariju su nazvali prema svojoj kćeri Katharine i dali je njoj na upravljanje. Riječ Korta u nazivu simbolizira glavnu orebićku vedutu, dvorišta s velikim vratima ispred kuće u kojima su se u povijesti u kućama pomorskih kapetana održavala obiteljska druženja i svojevrsni je hommage velikoj pomorskoj tradiciji Orebića, a nastavak Katarina je jasna posveta kćeri Katharine.

Orebic, 220414.
Vinski podrum vinarije i hotela Korta Katarina u Orebicu.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Na samom početku u projekt je kao glavi menadžer bio uključen Jeff Reed koji je bio ključna osoba u projektiranju vinarije i vinograda, odabira sortimenta i tehnologije u podrumu, a nakon njegova odlaska vinarijom su upravljali hrvatski menadžeri. Posljednji u nizu je trenutačni upravitelj, mladi stručnjak školovan na Agronomskom fakultetu u Zagrebu Ivo Cibilić. Od samog početka Korta Katarina je posvećena prije svega jednoj sorti - plavcu malom. Kupili su nešto starih vinograda i zasadili nešto novih na dva ključna položaja na Pelješcu, Dingaču i Postupu. Njihovi su plavci od prvoga dana plod kombinacije grožđa s ta dva položaja. Bave se još i pošipom koji je jedna od najtraženijih etiketa te sorte u domaćim restoranima. Od prvoga komercijalnog godišta do danas izbacili su na tržište samo sedam berbi plavca malog jer pravilno dozrijevanje i odležavanje vina smatraju jednim od ključnih parametara kvalitete.

Orebic, 220414.
Vinski podrum vinarije i hotela Korta Katarina u Orebicu.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / HANZA MEDIA

S obzirom na to da su jedna od rijetkih vinarija u Dalmaciji koja od svoje prve do posljednje berbe ima praktično iste uvjete i istu tehnologiju u podrumu, izvrstan su model za proučavanje potencijala sorte za višegodišnje čuvanje. Grožđe za vino od plavca malog uvijek ubiru optimalne zrelosti, gledajući da izbjegnu prezrelost i preveliku prosušenost koje se na tim položajima redovno događaju. Vino dozrijevaju u malim hrastovim bačvama, različite duljine ovisno o karakteristikama godišta. Na vertikalnom kušanju njihovih plavaca, održanom u hotelu Double Tree by Hilton u sklopu Vinart Grand Tastinga, koji su vodili domaći sommelierski prvak Siniša Lasan i upravitelj vinarije Ivo Cibilić, mogli smo se upoznati s praktično kompletnom produkcijom njihove najvažnije etikete od prve berbe do danas.

Orebic, 220414.
Vinski podrum vinarije i hotela Korta Katarina u Orebicu.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilić / HANZA MEDIA

Evo kakav su dojam vina ostavila na nas:

KORTA KATARINA, PLAVAC MALI 2012., 91/100

Vino koje je sada aktualno na tržištu dolazi iz tople 2012., ali za jedan plavac ima sasvim umjeren alkohol od 14,5 posto. Vino odiše zrelošću, ugodno je pikantno, s duhanom, kožom i zrelim crnim trešnjama na nosu. Idealne zrelosti i snage, s dobrim, čvrstim taninima, dugačkog trajanja te s voćem plavca malog na retrokusu. Izvanredan plavac s potencijalom za čuvanje još četiri do pet godina.

KORTA KATARINA, PLAVAC MALI WINEMAKERS SELECTION 2011., 93+/100

Jedno od najboljih, ako ne i najbolje vino ove vinarije do danas. Visoke koncentracije, još pomalo ćoškasto zbog jasno izraženih kiselina i tanina, ali s izvanrednim potencijalom za čuvanje. Od aroma dolaze griotte višnja, hrast, nešto duhana i šljiva. U ustima su glavni raskoš i toplina, ali su izvrsno uravnoteženi spomenutim kiselinama i taninima. Vino za svečane večere i poklon najdražima. Potencijal za čuvanje od još najmanje sedam do osam godina.

KORTA KATARINA, PLAVAC MALI 2010., 85/100

Čak ni perfekcionisti poput Korta Katarine nisu uspjeli izvući više od berbe za zaborav. Vino je prije samo godinu do dvije bilo sasvim dobro, s lijepom voćnosti, ali sada je u silasku. Tanini su ostali usamljeni, preizraženi i pomalo suše usta po ispijanju. Vino ima još ljepote, ali ako ga čuvate u svom podrumu, vrijeme je da otvorite bocu.

KORTA KATARINA, PLAVAC MALI REUBEN’S PRIVATE RESERVE 2009., 90/100

Jako ambiciozno vino koje se stilski nalazi u kategoriji masivnih, izdašnih vina. Jako je bogato u ustima, toplo, pikantno i moćno. Džemasta voćnost je prvi dojam na nosu, potom suhe šljive, borovnice, duhan i nešto dima. U tragovima se još slute karamelizirani tonovi. Čuvati se može još dvije do tri godine kad će karamela kao tercijarna početi prevladavati druge arome.

KORTA KATARINA PLAVAC MALI 2008., 88/100

U izvrsnoj formi sada, ali s pogledom nizbrdo u budućnosti. Ciglaste je boje. Dosta mekši od prethodnika, bogat u ustima, razvijen na nosu. Sa suhom smokvom i suhom šljivom te nešto humusa na nosu. Čuvati se može još godinu do dvije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:13