DOBRA PREPORUKA

VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA: Četiri bisera iz uvoza!

 Getty Images/iStockphoto
Današnju kolumnu posvetili smo novitetima iz uvoza. Ponuda uvoznih vina u Hrvatskoj već je vrlo velika, ali za vina ovakve kvalitete kakva su u današnjoj preporuci, uvijek ima još mjesta.

Dvije vinarije, Nikolaihof iz Austrije i Domaine Vacheron iz Loire u Francuskoj, certificirane su biodinamičke vinarije, a druge dvije, La Chablisienne iz Burgundije i Chateau d’Armailhac iz Bordeauxa su konvencionalne. Međutim sve četiri imaju zajedničku izvanserijsku kvalitetu i autentičnost terroira iz kojeg dolaze. Sva vina imaju kolekcionarsku vrijednost i nadamo se da će naći svoje mjesto na ozbiljnijim vinskim kartama ambicioznijih restorana i u arhivama strastvenih vinoljubaca.

DOMAINE VACHERON, SANCERRE 2015.

Kultna biodinamička vinarija iz loirskog Sancerra. Jedna od rjeđih koja se u ovoj apelaciji jednako uspješno i jednako ozbiljno bavi i crnim i bijelim vinima. Ovaj bijeli Sancerre od sauvignon blanca iz bazične linije sve je prije nego bazično vino. Uzgajan je na glasovitom silexu, specifičnom tipu tla vapnenačko ilovačaste podloge s jako puno kremena, koji daje vinu poseban i izrazito mineralni štih. Ima dimenziju velikog i kompleksnog vina, s izvrsnom svježinom i istovremeno dubinom te trajanjem. Herbalno na nosu, mineralno na nepcu.

Ocjena 91+/100

Izvor fotografije: Wine searcher

LA CHABLISIENNE, CHABLIS PREMIER CRU MONT DE MILIEU 2013.

Jedan prekrasan i kompleksan chardonnay, a bez utjecaja drveta. Savršena balansa između strukture i sočnosti, mekoće i živosti. U ustima s pregršt voća, poput jabuka, limeta i dinja, a na nosu s dominantnom aromom svježeg ananasa i primjesama kva- ščanih nota. Dolazi s jednog od cjenjenijih premier cru položaja Chablisa naziva Mont de Milieu. Riječ je o vinu dovoljno moćnom da nosi glavna jela i dovoljno elegantnom i profinjenom da se može samo kontemplativno pijuckati. Još dvije do tri godine bit će u ovakvoj kondiciji.

Ocjena 91/100

Izvor fotografije: Bien manger

CHATEAU D’ARMAILHAC 2010.

Remek-djelo iznimne kvalitete s kakvom se u životu vrlo rijetko susrećemo. Godište 2010. dalo je jednu od najboljih berbi na lijevoj obali Bordeauxa u povijesti, i to su u Chateau d’Armailhac u vlasništvu obitelji Rothschild itekako dobrano iskoristili. Sortni sastav je Cabernet Sauvignon 60%, Merlot 23%, Cabernet Franc 15% i Petit Verdot 2% i vrlo je tipičan za ovu apelaciju Pauillac iz koje dolazi. Samo vino je vrlo intenzivno, savršenih, zrnatih tanina, gotovo aromatično na nosu i elegantno, a vrlo postojano u ustima. Vino koje možete čuvati jer ima s životnim vijekom od još najmanje 12 godina.

Ocjena 95/100

Izvor fotografije: Chateau d'Armailhac

NIKOLAIHOF, RIESLING VOM STEIN FEDERSPIEL 2008.

Nikolaihof iz regije Wachau smatra se najstarijom vinarijom u Austriji za koju se zna da je vino proizvodila još u petom stoljeću. Današnji vlasnici, obitelj Saahs, slijede biodinamičke principe još od 1971. i smatraju se jednima od pionira biodinamike u svjetskom modernom vinarstvu. Najslavniji i najpoznatiji su po fantastičnim rieslinzima, koji se odnedavno mogu nabaviti i u Hrvatskoj, točnije u Zagrebu. Ovaj iz današnje recenzije nosi godine s lakoćom i zapravo tek u ovoj dobi pokazuje svu svoju ljepotu, glasovite tercijarne arome, enormnu mineralnost te mekoću i svježinu istovremeno.

Ocjena 93/100

Šimun Šitun

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:38