MALA ABECEDA PJENUŠAVIH VINA

VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA: Pjenušac ili šampanjac? Nije li to ista stvar? Ne!

    AUTOR:
    • Saša Špiranec

  • OBJAVLJENO:
  • 16.11.2017. u 10:32

Champagne bottle splashes with sign: Save Water drink champagne
Getty Images/iStockphoto

Pjenušac? Šampanjac? Nije li to ista stvar? Ne? Šampanjac je pjenušavo vino proizvedeno isključivo u francuskoj pokrajni Champagne! Kako čuvati pjenušac, na kojoj temperaturi? Gdje ga kupiti? Kako ohladiti i kako poslužiti? Sva ova pitanja su sada odgovorena!

Kada vas uhvati želja za malo svečanijom večerom i provođenjem vremena u posebnom društvu, pjenušava vina su pravi izbor. A da izaberete pravo pjenušavo vino, pravilno ga čuvate i poslužite, pomoći će vam naš mali vodič kroz pjenušce! Pazite, ne šampanjce!

Vrste pjenušaca

Pjenušce dijelo u tri vrste po metodi proizvodnje:

Tradicionalna ili klasična metoda (koju zovemo i šampanjska metoda) pri kojoj se drugo vrenje odvija u boci. Produkt su sitni i perzistentni mjehurići.

A female hand holding two glasses of champagne, ready to drink and toast
Getty Images/iStockphoto
 

Charmat metoda pri kojoj se drugo vrenje odvija u čeličnom tanku. Produkt su isti mjehurići kao i u tradicionalnoj metodi, ali je manji utjecaj kvasca.

Gazirani pjenušci kojima se u mirno vino upumpava ugljični dioksid. Produkt su krupni mjehurići kao u gaziranih sokova i vrlo kratkotrajna pjena.

N/V Non Vintage

To znači da nije označeno godište berbe. Svaki pjenušac koji nema istaknutu godinu berbe je non vintage.

A bottle of sparkling wine in a bucket under the linen towel.
Getty Images/iStockphoto
 

Zamjenski izrazi za pjenušac

Dolaze u dvije grupe. Prva označava porijeklo, to jest regiju nastanka, a druga prijevod izraza pjenušavo vino.

Prva grupa: Campagne, Prosecco, Moscato d'Asti...

Druga grupa: sekt, cava, spumante, sparkling wine...

Wine glass filled with Champaign and strawberries
Getty Images/iStockphoto
 

Suhoća-slatkoća

Oznake razine slatkoće u pjenušcu kreću se od potpuno suhog ka slađem na sljedeći način: Brut nature, Extra brut, Brut, Extra sec, Sec, Demi sec, Doux.

Temperatura serviranja

Za većinu pjenušaca i šampanjaca od 4 do 6 stupnjeva, a za vintage (s oznakom berbe) pjenušce od 8 do 10 stupnjeva.

romantic couple opening a wine bottle in an outdoor party
Getty Images/iStockphoto
 

Način hlađenja

Idealno ga je ohladiti i smiriti u hladnjaku na najmanje 12 sati, ali ako je vino pristiglo u zadnji čas, može ga se ohladiti u kibli napunjenoj vodom pomiješanoj s ledom. Za još brže hlađenje u tu vodu ubacite šaku soli.

Vrsta čaša

Zabravite na plitke i široke čaše u kojima i okus i mjehurići brzo izvjetre. Koristite visoke i duguljaste čaše koje će dulje zadržati okus i koncentrirati miris.

Otvaranje boce

Bez trešnje. Nakon što ste skinuli foliju i žičanu košuljicu na čepu, rotirajte bocu jednom rukom dok drugom čvrsto držite čep. Čep će ovako izaći sam bez praska i bez prolijevanja skupocjene tekućine.

Waiter serving a glass of sparkling white wine
Getty Images/iStockphoto
 

Točenje

Prvo ulijte trećinu željene količine pa kada se pjena slegne, ponovno dolijte dvije trećine.

Čuvanje pjenušca

Većinu pjenušaca ne treba čuvati dugo jer nakon skidanja pjenušca s kvasaca kvaliteta polako slabi. Iznimka su vintage pjenušci koji nakon skidanja kvasaca traže još neko vrijeme do postizanja optimalnog okusa i mirisa. Čuvati ih obavezno polegnute u tamni na stabilnoj i niskoj temperaturi.

More Photos like this here...
Getty Images
 

Vinoteka ili supermarket?

Jeftinije pjenušce koji služe za pucanj u ponoć potražite u supermarketima, ali one koje planirate popiti u biranom društvu i koji nude pravi omjer cijene i kvalitete potražite u specijaliziranim vinotekama.

Izdvajamo

Iz drugih medija