VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

VINA FRANKOVIĆ: Prije godinu dana su pokazivala potencijal, a sada su izrasla u velika vina!

 Getty Images
Bujština je postala bogatija za još jedno vinsko ime vrijedno pažnje. Radi se o vinariji Franković iz samog mjesta Buje. Vinogradi im se nalaze većim dijelom na položaju Santa Lucia, na potezu od Buja prema Brtonigli, koji je prethodno proslavila vinarija Kozlović svojim istoimenim perjanicama od malvazije i crnih bordoških sorti.

Frankoviće smo prvi put zamijetili 2013. godine kad nam je spletom okolnosti u ruke došao lagani i lepršavi, a jako fini sauvignon bijeli iz 2012. Zainteresirani kvalitetom potražili smo ostala vina iz njihove produkcije, a to su još bili malvazija, chardonnay, cabernet sauvignon, teran i muškat momjanski. Kvaliteta je varirala, ali su se crna vina pokazala potentnim. Dvije godine nakon toga ponovno smo se sreli s njihovim vinima i kvaliteta je bila puno ujednačenija, a uz solidni sauvignon najviše su se isticali zaista impresivni cabernet sauvignon iz 2013. i fina bazična malvazija. Sada smo već počeli imati očekivanja od ove do tada anonimne vinarije. Još dvije godine kasnije na ponovnom kušanju cijelog asortimana ostali smo bez teksta i potpuno zatečeni. Vina koja su samo pokazivala potencijal do pred godinu, dvije izrasla su u istinski izvrsna, velika vina. Cabernet sauvignon iz 2015. plijenio je pažnju iznad svega i nametnuo se kao vodeće vino vinarije, ali kvalitetom nisu zaostajale ni odležana malvazija, kao ni bazična malvazija, dok je slatki muškat u svojoj kategoriji desertnih vina također blistao. Impresionirani kvalitetom objavili smo recenzije nekih od tih vina u veljači ove godine i najavili lijepu budućnost ovoj vinariji. Budućnost je stigla ekspresnom brzinom jer već na natjecanjima ove godine u travnju na lokalnoj Vinistri, pa u Londonu na DWWA s istim tim vinima vinarija Franković ostvarila je izvanredne rezultate. Nama omiljeni cabernet sauvignon odnio je zlato i titulu najbolje ocijenjenog cabernet sauvignona na Vinistri. Muškat Luna d’Oro najbolje je ocijenjeni muškat od svih sortnih kategorija na Vinistri te je, naravno, osvojio zlatnu medalju, ali je i u Londonu na DWWA također osvojio zlato i nebeski visokih 95 bodova. Odležana malvazija Korona iz 2015. osvojila je zlato na Vinistri i visokih 90 bodova na DWWA u Londonu. Teran iz 2015. i svježa malvazija iz 2016. također su osvojile zlato na Vinistri. Potvrde o kvaliteti pristigle su s raznih strana i od različitih ocjenjivača, što znači da su u vinariji Franković nedvojbeno na pravom putu i da u nastupajućem periodu treba obratiti pažnju na njih. Istarska Bujština je vinogorje gdje su se već smjestila neka od najznačajnijih imena vinske današnjice, jer nam iz tog dijela zemlje već dolaze Kozlović, Kabola, Clai, Degrassi, Cattunar, Coronica, Capo, Veralda i drugi važni vinari. Vinarija Franković na dobrom je putu da se pridruži toj moćnoj gomilici i tu nevjerojatnu koncentraciju kvalitete učini još gušćom i kompaktnijom, a vinsku scenu Istre bogatijom.

FRANKOVIĆ CABERNET SAUVIGNON 2015., 90 kuna, 91+/100

Impresivno vino. Osim nas impresioniralo je ocjenjivačku komisiju na Vinistri gdje je osvojilo zlato i titulu najbolje ocijenjenog cabernet sauvignona. Za razliku od nijansu elegantnije i “bordoškije”, prethodne 2013. berbe (2014. je preskočena), ovo vino odiše koncentracijom i zrelošću te stilom podsjeća na top klasu australske Coonaware ili prestižnih čileanskih cuveea. Riječ je o klasi najfinijih crnih vina od bordoških sorti u Hrvatskoj, s crnom trešnjom, crnim ribizom i hrpom cabernetskih herbalnih aroma. Zrelog, razvijenog i bogatog okusa punog tijela i visokog alkohola. Dvostruko, pa čak i višestruko jeftinije od konkurenata iste kvalitete. Uz moćna i obilna jela bazirana na crvenim mesima u jakim umacima.

FRANKOVIĆ MALVAZIJA KORONA 2015., 150 kn, 90/100

Malvazija koja stilski podsjeća na ranije Coronicine uratke pod etiketom Gran Malvazija, kad su slatki začini tonova vanilije bili ravnopravni malvazijskom koštunjičavom voću. Punog tijela, prilično bogato u ustima i na nosu, u izričaju iznimno zrelo, skoro masivno, djeluje kao da je dobiveno od nijansu prezrelog grožđa kao u kasnih berbi. Po fermentaciji je odležavalo deset mjeseci u bačvama od francuskog hrasta gdje se zaokruživalo do današnjeg izgleda. Duboke je žućkastozlatne boje boje koja ukazuje na nešto maceracije i upućuje na dozrijevanje u drvu. Miris je iznimno bogat i u njemu se isprepliću cvjetni, voćni, medni i tonovi vanilije. U ustima je izvrsno uravnoteženo jer bogatstvo i koncentracija nisu reizraženi, nego vlada izvrsna ravnoteža svježine i topline. Dugačkog trajanja, svojevrsne slasti na završetku, s potencijalom za čuvanje od još pet godina.

FRANKOVIĆ LUNA D’ORO MUŠKAT MOMJANSKI 2015., Cijena na upit, 94/100

Slatko i mirisno desertno vino punog i snažnog tijela dobiveno talijanskim načinom prosušivanja nakon berbe. Dakle, ne na lozi u vinogradu gdje vino napadaju plijesni, nego u za lijepih dana prozračivanoj, a kišnih dana ventiliranoj prostoriji u trajanju od tri mjeseca. Od takvog smežuranog grožđa se dobilo vino strahovito visoke koncentracije, a dugačkom fermentacijom i odležavanjem su se stvorili fini oksidativni tonovi koji na nosu podsjećaju na karamelu, a na retrookusu po ispijanju na orahe. Od drugih aroma tu je još obilna doza suhih grožđica i jednako prisutno kandirano voće, osobito agrumi. Proizvedeno u iznimno malim količinama od svega nekoliko stotina boca i pakirano je u bocu od 0,375 litara. Iznimno slatko vino koje može trajati desetljećima i kao takvo predstavlja izvrstan poklon. Konzumirati ga samog, u malim čašicama za desertna vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:47