ALI JE ELEGANTNIJI

ANONIMNI DOBRIČIĆ: Idealan partner plavcima jer upravo onog što nedostaje plavcu malom s južnih pozicija, u dobričiću ima na pretek!

 Berislava Picek / CROPIX
Sa 15 posto te malo poznate autohtone sorte svaki dobar plavac postat će još bolji

Anonimna dalmatinska sorta porijeklom sa Šolte s velikom ulogom u povijesti domaćeg vinarstva. O njoj se u vinskim krugovima počelo ozbiljnije razgovarati kada se prije desetak i nešto godina otkrilo da je upravo ona jedna od roditelja plavca malog. Do tada su samo dobro upućeni znali da se radi o sorti koja je s vojom intenzivnom bojom “popravljala” jeftine kupaže tipa Kaštelet u doba socijalizma. Vinificiranu zasebno uopće je se nije moglo naći na tržištu sve donedavno. Danas se uzgaja pretežno na matičnoj Šolti i u obližnjem kaštelanskom vinogorju. Može dati atraktivna, tamna, koncentrirana, voćno-višnjasto svježa, taninima bogata i raskošna vina dugotrajna okusa. Međutim, u punoj zrelosti ne doseže razinu sladora kao tribidrag ili plavac. Stoga se i dalje nudi kao idealan partner plavcima jer upravo onog što nedostaje plavcu malom s južnih pozicija, kiseline i boje, u dobričiću ima na pretek.

S petnaest posto dobričića svaki dobar plavac može samo profitirati. Pomoći će ravnoteži i zaokružiti svojstva snažnog plavca, dati na kompleksnosti. Dobričić voli odležavanje u drvu, gdje kiseline i tanini brže mekšaju, pa i kao monosortno vino može odlično funkcionirati nakon određenog perioda odležavanja. Gastronomski gledano je pravo blago jer dobro “glumi” plavac po tipu aroma, ali je elegantniji, sličniji bordoškim sortama s juga Francuske. Nekolicina vinara koji se bave ovom sortom trenutno se, stilski gledano, još traži jer ih nalazimo od slatkastih i prosušenih kao u primjeru Bedalova do vrlo elegantnih, žilastih i svježih kao u slučaju Kaštelanca. Najbolji balans je postigao Burica sa svoja dva primjerka dobričića od kojih je onaj iz 2013. značajno bolje ispao.

BEDALOV DOBRIČIĆ 2017. 70 kn (u vinariji) 86/100

Tamne, duboke, sasvim neprozirne boje trule višnje. Mirisa na prosušeno voće poput suhe smokve s tragovima orašastog, zatim na džem od borovnice, s obilnim suhim herbalnim primjesama poput suhog lista duhana. Okus odlikuje visoka koncentracija, slatkastost i svojevrsna džemastost. Ne spada u kategoriju desertnih vina jer slatkoća nije preizražena, a i uravnotežena je s visokim kiselinama i čvrstom taninskom kičmom što blago steže desni. Servirati ga uz pašticade, špikanu junetinu i gulaš od divljači

KAŠTELANAC VICKO, DOBRIČIĆ VILLA SUPERIOR 2016. 150 kn (u vinariji) 82/100

Tamne, duboke, sasvim neprozirne boje trule višnje. Mirisa na prosušeno voće poput suhe smokve s tragovima orašastog, zatim na džem od borovnice, s obilnim suhim herbalnim primjesama poput suhog lista duhana. Okus odlikuje visoka koncentracija, slatkastost i svojevrsna džemastost. Ne spada u kategoriju desertnih vina jer slatkoća nije preizražena, a i uravnotežena je s visokim kiselinama i čvrstom taninskom kičmom što blago steže desni. Servirati ga uz pašticade, špikanu junetinu i gulaš od divljači.

BURICA, DOBRIČIĆ 2015. 150 kn (u vinariji) 84/100

Također elegantno poput dobričića od Kaštelanca, ali čišćih i jasnijih aroma u kojima se isprepleću voćnost svježih borovnica i herbalnost suhog lišća. Okus je ugodan, blag na početku, ali pomalo tvrd s jakim taninskim stiskom na završetku. Dobar partner jelima, osobito crvenom mesu s roštilja, ali najbolje će pratiti umjereno začinjene mesne pite ili mesne okruglice u tamnom umaku.

BURICA DOBRIČIĆ SINGLE BARREL 2013. 150 kn (u vinariji) 88+/100

Odlično vino koje od sva četiri uzorka najbolje otkriva potencijal ove sorte. Dakle, dobričić svakako ima potencijal starenja i dozrijevanja jer se s vremenom zaista lijepo razvija. Tanini omekšaju, a svježina i voćnost čuvaju se sasvim dobro. Miris je intenzivan, na zrelo crno voće i džemove. Okus bez obzira na 12% alkohola djeluje pun i postojan. Retrookus je pun voćne slasti začinjene primjesama slatkih začina. Jako fino vino, trenutačno u svojoj najboljoj formi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:24