IZBOR DOBRIH TERANA NIKAD VEĆI

(VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA) NAJVEĆI IZBOR TERANA DO SAD (PRVI DIO): Ovo su najbolji svježi terani trenutno na tržištu!

 

Teran i njegov srodnik refošk prolaze kroz uzbudljiv period revalorizacije. Nekoć su to bile sorte s predznakom profanosti, korištene za svakodnevne potrebe istarskog težaka ili radnika, bilo da su razrjeđivane vodom i služile za osvježenje tijekom sezone radova, bilo da su zaslađivane, zapaprene i zagrijane u istarskoj supi za okrepu umornih i bolesnih.

Uglavnom, visoka gastronomija ih zbog tog seljačkog predznaka nije voljela, jer bila su to jednostavna težačka vina, često kisela i gruba. Zbog takve im je prirode u vinograde svojedobno ušao opasni konkurent merlot i počeo ih polako istiskivati. U jednom je trenutku merlot po zastupljenosti prestigao teran i postao vodeća istarska crna sorta. U tom je trenutku izgledalo da su stvari dugoročno po teran i refošk izgubljene.

Međutim, tad se ukazala sad već čuvena sklonost Istrijana da brinu o nasljeđu i autohtonim vrijednostima i stare su sorte dobile novu šansu, ovaj put kao cijenjeno i kvalitetno vino široke gastronomske primjene. S tim da je u tom procesu povratka teran prošao značajno bolje od refoška, koji je i dalje uglavnom sporedan. Prvo se nekolicina najtvrdoglavijih poput Coronice ili Armana uhvatila terana, a nakon njihovih uspjeha su i vinari koji su ga intimno već bili otpisali, poput Kozlovića ili Matoševića, revidirali svoje stavove i također mu se posvetili.

Kvaliteta je počela rasti, a sukladno s njom i cijene. Nagnalo je to i sve ostale da se teranu posvete još više i danas je sve manji broj istarskih vinarija bez terana u svojoj ponudi. U prvoj fazi povratka terana količina izvrsnih svodila se na samo nekoliko etiketa. Većina se još borila s neumjerenim kiselinama i zelenim taninima, svojstvima kojima je ta sorta očito sklona. Ipak, nekako s uključivanjem vinarija iz Motovuna, prije svega Benvenutija, a potom i najnovijih hit-vinara Fakina, Tomaza i Valente, teran je krenuo na put konačne afirmacije.

Danas dobar teran raste u Motovunštini, zatim na potezu od Vižinade do Poreča gdje uglavnom vlada crvenica, pa na slavnoj Bujštini gdje se koncentrirao najveći broj slavnih vinarija, ali se i dalje otkrivaju nove lokacije s potencijalom poput Rovinjštine ili okolice Pule i Vodnjana. Broj izvrsnih terana iz godine u godinu raste, pa je sorta počela privlačiti pažnju stranih tržišta. U zadnjem broju Decantera, iz mjeseca studenoga, čuveni kolumnist Andrew Jefford kao vino tjedna istaknuo je Coronicin Gran Teran, a u kolumni posvećenoj hrvatskim vinima među ostalim je istaknuo i potencijal upravo te sorte za velika vina budućnosti.

Teran više nije ugrožen, već bi mogao doživjeti spektakularan preokret ako se stvari nastave razvijati ovim tempom, a degustacija koju je redakcija Dobre hrane priredila da ustanovi koji su trenutno najbolji terani i refoški na tržištu pokazala je da kvaliteta do sada nikada nije bila bolja, kao i da ukupan broj odličnih vina nikad nije bio veći. Izdvojili smo najboljih 49, detaljno ih opisali i predstavili u tri stilske kategorije: svježi teran ili refošk, odležani teran ili refošk i blendovi bazirani na teranu ili refošku. Ocjenjivanje i degustacija izvršeni su naslijepo.

Svježi teran ili refošk

Kategorija vina za svaki dan. Za uz gablec ili marendu, uz ručak s ribom s gradela ili mesom s roštilja, uz variva ili suhe nareske. Obično su mlađa po godinama i dolaze na tržište godinu do dvije nakon berbe. Nemaju životni vijek kao odležana ili u drvu odškolovana vina, ali mogu biti jako atraktivna, čak i atraktivnija od onih iz višeg cjenovnog razreda. Sočnija su, s više voćnosti i svježine i, ako su im kiseline uravnotežene, nema boljeg pratitelja jelima s rajčicom. Rajčica i vino se ne vole zbog urođene kiseline rajčice, međutim herbalna narav terana i također uvijek žive kiseline kontriraju onima iz rajčice s lakoćom. Stoga je za ćufte i razne druge mesne okruglice ili mesne komade zalivene rajčicom, pa lazanje ili čak i pizze, svježi teran savršeni partner.

1. Dobravac teran Gašpar 2018.

Ocjena: 90/100
Cijena oko 87 kuna

Duboke, tamne i neprozirne rubinsko crvene boje s refleksom ljubičaste. Bogatog mirisa koji obiluje voćnošću s jedne i herbalnošću s druge strane. Visoke koncentracije za jedan teran, čvrste taninske kičme, s puno zrelog teranovskog voća u ustima, idealne z r e lo s t i , s ol i d n o g trajanja, čistog i atraktivnog finiša na kojem se izmjenjuju voćnost i pikantnost. Sjajno vino za svakodnevne prilike. Uz plavu ribu poput skuše s gradela, zatim uz mesne štruce, svinjska rebra u pikantnim umacima i druga bogatija mesna jela. Najbolje do kraja 2023.

2. Kozlović, Teran 2018.

Alk. 13%
Ocjena: 90/100
Cijena oko 85 kn

Duboke i neprozirne rubinsko crvene boje s ljubičastim odsjajem. Sjajnog mirisa, pretežno voćnog s puno crnih i prezrelih višanja, zatim s tragovima šljiva te dodirom zadimljenosti i slatkih začina. Okus je prilično bogat i jako slojevit za ovaj tip terana. Voćnost i zavodljiva sočnost su svakako glavne osobine, ali iza njih slijedi još solidna dubina, čvrsti i ukroćeni tanini te slast džema od kupina na retrookusu. Vino koje isporučuje puno više od očekivanja i cijene. Sparite ga s miješanim mesom s roštilja, zatim s mesnim štrucama, a popratit će sjajno i suhe nareske. Najbolje od sada do kraja 2023.

3. Geržinić, Teran 2017.

Alk.13,5%
Ocjena: 89/100
Cijena oko 85 kuna

Srednje duboke rubinsko crvene boje. Ugodna mirisa koji odiše zrelim višnjama i crnim bobičastim voćem. Sočnog i odlično uravnoteženog okusa blagih tanina. Srednje punog tijela, s dosta teranovskog voća na retrookusu. S o l i d n o d u g a č k o g trajanja, atraktivnog finiša. Jako lijep teran jednostavnijeg profila, za svakodnevnu upotrebu, ali savršeno uravnotežen. Najbolje do kraja 2020.

4. Rossi, Teran 2018.

Ocjena: 85/100
Cijena oko 98 kuna

Neobična mirisa, s puno višanja i slatkih začina poput vanilije s jedne strane, a s druge, u pozadini i osobito na retrookusu, dolaze kreda i kreč. U ustima je živo i bogato istovremeno, s puno zrele i slasne voćnosti, odiše mladošću, intenzitetom, zrelim i gotovo prezrelim grožđem u pozadini. Tamne, duboke i neprozirne boje. Sa solidnim potencijalom za odležavanje od najmanje pet godina od berbe. Uz mesa s roštilja, naročito pljeskavice i kotlete. Najbolje do kraja 2023.

5. Sinković, Teran San Mauro

Alkohol 12%.
Ocjena: 86/100.
Cijena na upit.

Boja srednje duboka, relativno blijeda za teran mlađe dobi. Nos na paprat, šumski pod, zrele višnje, diskretan. Okus blag, mekan, uravnotežen, ima višnjastog šarma, nešto slasti na finišu, a retrookus obilježava voćnost pomiješanu s ugodnom gorkastošću. Jednostav no v ino, ugodno, vitkog tijela i nešto kraćeg trajanja. Za svakodnevnu potrošnju. Najbolje do kraja 2020.

6. Fakin, Teran 2018.

Alk. 13,5% Ocjena: 86/100. Cijena oko 67 kn. D ub oke i neprozir ne tamno cr vene boje s brojnim nijansama ljubičaste. Miris je izrazito herbalna karaktera, s pregršt zelenih aroma poput lista rajčice. Okus je živ, klasično teranovskog karaktera s ugodno naglašenim kiselinama, pomalo trpkast na finišu. Idealno uz pečeni ombolo te druge slanije i masnije komade mesa poput suhih narezaka. Najbolje do kraja 2021.

7. Valenta, Teran 2018.

Ocjena: 86/100.
Cijena na upit.

Odiše mladošću i intenzivnim aromama trešanja i višanja s podlogom herbalnosti tipa list rajčice. U ustima je živo, s ugodno stežućim taninima, solidne koncentracije, naglašenih kiselina. Jednostavno vino koje je sada lijepo zbog silne sočnosti i voćnosti, ali nema potencijal za čuvanje, pa ga je najbolje potrošiti do kraja 2021.

8. Medea, Teran 2018.

Alk. 12,5%.
Ocjena: 84/100.
Cijena oko 37 kn.

Lagan i ugodan teran žive rubinske boje s ref leksom ljubičaste. Diskretna mirisa pretežno herbalnog karaktera, na suho lišće, nešto peteljkovine, pa primjese bobičastog voća poput crnog ribiza. U ustima je lagano i živo, dobre ravnoteže, bez naglašenih kiselina, sočnog finiša, blago trpkastih tanina. Na retrookusu se izmjenjuju sočnost i blaga gorkastost. Solidnog je intenziteta i trajanja. Ima potencijala za još dvije godine ispred sebe. Najbolje do kraja 2020.

9. Bernobić, Refošk 2018.

Alk. 12%.
Ocjena: 84/100.
Cijena oko 40 kn.

Jednostavno i ugodno vino živahnog karaktera, ugodno kiselkasto, vitkog tijela i blagog alkohola od 12%. Miriše na višnje i vaniliju, tanini pomalo s t e ž u n a k o n ispijanja, a na retrookusu ostaje atraktivan dojam kolača od višnje. Klasični predstavnik tipičnog refoška/terana iz Istre u pristupačnom cjenovnom razredu . Najbolje do kraja 2020.

10. Prodan, Teran 2018.

Alk. 12,2%.
Ocjena: 83/100.
Cijena oko 28 kn.

Žive i tamne rubinske boje. Miris je herbalnog karaktera, na list rajčice i druge slične zelene arome pomiješane s primjesama višnje. Okus je blago kiselkast, sočan, nježnih tanina, s asocijacijom na svježe višnje na finišu. Kraćeg je trajanja, ali jako efektnog živahnog i kiselkastog retrookusa. Lagano vino, uz jote i druga variva s repom ili kupusom s kobasicama ili sušenim mesom. Također uz ombolo, carsko meso i druge masnije dijelove svinjetine. Najbolje do kraja 2019.

11. Zigante Denis, Teran 2017.

Alk. 12,5%
Ocjena: 81/100.
Cijena oko 60 kn.

Miris je živ, herb a l n o v o ć n o g karaktera s primjes a m a m o š u s n i h nota i malom dozom hlapljivosti. Okus je pretežno voćnog karaktera, ugodno kiselkast, s humusom na retrookusu. Tanini blago stežu, ali još su na pozitivnoj strani, strani ugode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:43