Macerirana bijela vina koja kolokvijalno zovemo narančasta (u ostatku svijeta orange) već neko vrijeme nisu novost, niti kratkotrajan trend, nego stabilna kategorija s vjernom sljedbom. Pioniri i prvaci maceriranih bijelih vina u Hrvata, Clai, Tomac i Roxanich koji su pokrenuli narančastu revoluciju u nas i odgojili cijelu generaciju poštovatelja, u konačnici su taj stil vina uveli na vinske karte gotovo svakog vinski educiranog restorana.
Narančasta revolucija, koja je možda nekome na početku djelovala kao isključivo svjetonazorsko opredjeljenje, to jest produkt bunta protiv nekih konvencionalnih normi, u međuvremenu je izrasla u standard, u nešto što standardni restoran želi i mora imati u svojoj ponudi, što više nije nišna kategorija. Narančasta vina s gastronomskoga gledišta jako su vrijedna, gotovo nezamjenjiva. U svakoj situaciji u kojoj hrana traži bijelo vino, ali je intenzivnije spremljena, s okusima koji inače prekriju vino, spasonosno rješenje nude upravo narančasta vina. Ona su toliko intenzivna i živa na nepcu da s lakoćom pariraju tartufima, morskim jajima ili nečem trećem gotovo nespojivim s vinom.
Malo koji vinar uspio je odoljeti izazovu maceracije bijelih vina, to jest, svaki s iskrom znatiželje u sebi, bilo javno ili u tajnosti svog podruma, oprobao se u proizvodnji narančastih vina. Neki su svoje novitete uveli kao dodatak standardnoj ponudi vina, kao Kabola, Tomac, Krauthaker, Voštinić, Bolfan, Sladić i drugi, a neki su maceraciju odabrali kao jedini način proizvodnje vina od bijelih sorti, poput Ipše, Claia, Roxanicha, Lunike i drugih.
Scena narančastih vina trenutačno je toliko živa da bi se bez problema moglo nabrojati pedesetak etiketa samo od domaćih vinara, a domaća je scena desetak puta siromašnija od recimo obližnjih slovenske, talijanske ili austrijske. Iz aktualne ponude domaćih narančastih vina za današnju preporuku odabrali smo tri kvalitetom odlična, a stilski vrlo elegantna i živa vina, u skladu s godišnjim dobom i pratećim visokim temperaturama.
LUNIKA MALVAZIJA PRIMA VOLTA 2017. 62,50 kn (u vinariji), 87/100
Lunika je, uz Ipšu, jedno od važnijih osvježenja na istarskoj vinskoj sceni. Posvećeni maceriranim malvazijama u 2017. proizveli su tri etikete, jednu s dva dana, drugu sa 10 dana i treću s čak 6 mjeseci maceracije. Danas predstavljamo prvu jer druge dvije traže još vremena za odležavanje. Izgledom je mutna, tamnije limunsko žute boje s refleksima zelenkaste. Izvrsna u ustima, živa i svježa, intenzivna, s puno citrusa tipa limete i limuna te s nešto vinogradarske breskve. Odiše svježinom i elegancijom, a na nosu se citrusima i breskvi još pridružuju i cider elementi fermentirane jabuke. Unikatno vino, lagano na nepcu i vitko u tijelu, a opet sa solidnim trajanjem i nenadmašnom svježinom. Izmišljeno za tople dane.
VOŠTINIĆ KLASNIĆ ŠKRLET ORANGE 2015. Cijena na upit (u podrumu), 89/100
Prekrasno vino kojem godi starenje. Macerirano je 23 dana i potom odležavano na vlastitim kvascima. Zlatne je boje s refleksom starog zlata. U posljednjih nekoliko godina treći put kušamo ovo vino i svaki put nam je sve ljepše. Svakako ga treba dekantirati pola sata prije konzumacije ili barem ostaviti u čaši desetak minuta da se otvori i pusti arome u svoj širini. Miris obiluje specifičnim začinskim tonovima, iza kojeg slijedi livadno cvijeće, a u pozadini se nađe još nešto kandiranih agruma i prvi tonovi tercijarne arome tipa mahovine. Okus je živ i snažan istodobno. S prisutnim taninima koji ugodno stežu usne, s osvježavajućim citrusnim finišom i dugim krepkim retrookusom.
ROXANICH INES U BIJELOM 2010. 160 kn (Vrutak), 90+/100
Neka vina traže nemalo strepljenje, ali kad dođe vrijeme, nagrade frapantnom kvalitetom. Rijetka su takva vina, poput ovog. Boje starog konjaka i sjajnog, teško objašnjivog mirisa. Ako ste ljubitelj karakternih rieslinga i ekstremnih vina istodobno, ovaj višesortni blend vaše je vino za pusti otok. Ništa mu ne može naškoditi, niti temperature, niti vrijeme. Izgrađivalo se čak šest godina u bačvi pa još malo u boci. Opetovano dokazuje da vina iz lošijih berbi sjajno reagiraju na ekstremne vinifikacije i duge maceracije. Ima jak pečat svježine, ili bolje rečeno ugriz kiseline, a s druge strane puno je slasti i okusa, karamelnih aroma, pa kandiranih naranči, nešto balzamične hlapivosti i mirisa cidera (jabukovače). Vino za vinske avanturiste, ne konformiste.