LJETNA ZDRAVICA

VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA: Tri dobra ljetna izbora i sigurne vinske kupnje za istinske ljubitelje intenzivnih narančastih vina!

 Getty Images
Intenzivna i živa na nepcu, macerirana bijela vina s lakoćom pariraju jelima poput tartufa, čiji snažan okus prekriva klasično pripremljena i laganija bijela vina

Macerirana bijela vina koja kolokvijalno zovemo narančasta (u ostatku svijeta orange) već neko vrijeme nisu novost, niti kratkotrajan trend, nego stabilna kategorija s vjernom sljedbom. Pioniri i prvaci maceriranih bijelih vina u Hrvata, Clai, Tomac i Roxanich koji su pokrenuli narančastu revoluciju u nas i odgojili cijelu generaciju poštovatelja, u konačnici su taj stil vina uveli na vinske karte gotovo svakog vinski educiranog restorana.

Kosinozici, 280808.
Vinski podrum
Srećko Niketić / HANZA MEDIA

Narančasta revolucija, koja je možda nekome na početku djelovala kao isključivo svjetonazorsko opredjeljenje, to jest produkt bunta protiv nekih konvencionalnih normi, u međuvremenu je izrasla u standard, u nešto što standardni restoran želi i mora imati u svojoj ponudi, što više nije nišna kategorija. Narančasta vina s gastronomskoga gledišta jako su vrijedna, gotovo nezamjenjiva. U svakoj situaciji u kojoj hrana traži bijelo vino, ali je intenzivnije spremljena, s okusima koji inače prekriju vino, spasonosno rješenje nude upravo narančasta vina. Ona su toliko intenzivna i živa na nepcu da s lakoćom pariraju tartufima, morskim jajima ili nečem trećem gotovo nespojivim s vinom.

Kosinozici,280808.
Vinski podrum
Renco Kosinozic

Malo koji vinar uspio je odoljeti izazovu maceracije bijelih vina, to jest, svaki s iskrom znatiželje u sebi, bilo javno ili u tajnosti svog podruma, oprobao se u proizvodnji narančastih vina. Neki su svoje novitete uveli kao dodatak standardnoj ponudi vina, kao Kabola, Tomac, Krauthaker, Voštinić, Bolfan, Sladić i drugi, a neki su maceraciju odabrali kao jedini način proizvodnje vina od bijelih sorti, poput Ipše, Claia, Roxanicha, Lunike i drugih.

Kosinozici,280808.
Vinski podrum
Renco Kosinozic

Scena narančastih vina trenutačno je toliko živa da bi se bez problema moglo nabrojati pedesetak etiketa samo od domaćih vinara, a domaća je scena desetak puta siromašnija od recimo obližnjih slovenske, talijanske ili austrijske. Iz aktualne ponude domaćih narančastih vina za današnju preporuku odabrali smo tri kvalitetom odlična, a stilski vrlo elegantna i živa vina, u skladu s godišnjim dobom i pratećim visokim temperaturama.

LUNIKA MALVAZIJA PRIMA VOLTA 2017. 62,50 kn (u vinariji), 87/100

Lunika je, uz Ipšu, jedno od važnijih osvježenja na istarskoj vinskoj sceni. Posvećeni maceriranim malvazijama u 2017. proizveli su tri etikete, jednu s dva dana, drugu sa 10 dana i treću s čak 6 mjeseci maceracije. Danas predstavljamo prvu jer druge dvije traže još vremena za odležavanje. Izgledom je mutna, tamnije limunsko žute boje s refleksima zelenkaste. Izvrsna u ustima, živa i svježa, intenzivna, s puno citrusa tipa limete i limuna te s nešto vinogradarske breskve. Odiše svježinom i elegancijom, a na nosu se citrusima i breskvi još pridružuju i cider elementi fermentirane jabuke. Unikatno vino, lagano na nepcu i vitko u tijelu, a opet sa solidnim trajanjem i nenadmašnom svježinom. Izmišljeno za tople dane.

VOŠTINIĆ KLASNIĆ ŠKRLET ORANGE 2015. Cijena na upit (u podrumu), 89/100

Prekrasno vino kojem godi starenje. Macerirano je 23 dana i potom odležavano na vlastitim kvascima. Zlatne je boje s refleksom starog zlata. U posljednjih nekoliko godina treći put kušamo ovo vino i svaki put nam je sve ljepše. Svakako ga treba dekantirati pola sata prije konzumacije ili barem ostaviti u čaši desetak minuta da se otvori i pusti arome u svoj širini. Miris obiluje specifičnim začinskim tonovima, iza kojeg slijedi livadno cvijeće, a u pozadini se nađe još nešto kandiranih agruma i prvi tonovi tercijarne arome tipa mahovine. Okus je živ i snažan istodobno. S prisutnim taninima koji ugodno stežu usne, s osvježavajućim citrusnim finišom i dugim krepkim retrookusom.

ROXANICH INES U BIJELOM 2010. 160 kn (Vrutak), 90+/100

Neka vina traže nemalo strepljenje, ali kad dođe vrijeme, nagrade frapantnom kvalitetom. Rijetka su takva vina, poput ovog. Boje starog konjaka i sjajnog, teško objašnjivog mirisa. Ako ste ljubitelj karakternih rieslinga i ekstremnih vina istodobno, ovaj višesortni blend vaše je vino za pusti otok. Ništa mu ne može naškoditi, niti temperature, niti vrijeme. Izgrađivalo se čak šest godina u bačvi pa još malo u boci. Opetovano dokazuje da vina iz lošijih berbi sjajno reagiraju na ekstremne vinifikacije i duge maceracije. Ima jak pečat svježine, ili bolje rečeno ugriz kiseline, a s druge strane puno je slasti i okusa, karamelnih aroma, pa kandiranih naranči, nešto balzamične hlapivosti i mirisa cidera (jabukovače). Vino za vinske avanturiste, ne konformiste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:19