Andro Tomić vinom Beleca, ali i ostalim etiketama već godinama potvrđuje da otok Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda pruža vina vrhunskih dosega. Beleca je dramatično, a ujedno i lepršavo vino od dviju domaćih sorti koje pokazuje svu svoju raskoš, a rezultat je karakterno južnjačko, ali i svježe vino .
Svježina i lepršavost suhog bijelog vina Beleca 2016, idealna je za proljetne dane, a niži postotak alkohola (oko 12.5 %) čini ga odličnim izborom za dnevnu i poslijepodnevno pijuckanje u društvu.
Izvorno s Korčule, pošip se udomaćio diljem Dalmacije i odnedavno doživio procvat kao jedna od najhvaljenijih hrvatskih bijelih sorti. Daje vina punog tijela i moćnih aroma, koje se stoga tradicionalno kombiniraju s laganijim sortama.
Bogdanuša je autohtona hvarska sorta izrazite svježine i cvjetnih aroma. Sadi se najčešće na crljenici što joj daje dodatne osvježavajuće kiseline - zbog čega izvrsno parira pošipu.
U toj sinergiji svaka od sorti daje ono najbolje od sebe: pošip moćnost, bogato tijelo i umjerenije kiseline te tipične sortne arome marelice, breskve (koštunjičavog voća) i mineralnost, a bogdanuša nježnije cvjetne arome i svježinu.
Vino Beleca servira se rashlađeno na temperaturi 10-12° C, a preporučuje se uz razna jela od bijelog mesa i ribe, školjaka, ali i uz pikantnija jela poput pesta, tvrdih sireva…