VINSKI FESTIVAL SLOBODNE DALMACIJE

VINSKI PODRUM: Još stignete na festival vinskih kapljica u prelijepom prostoru podruma Dioklecijanove palače!

 Ante Cizmic / CROPIX
Tamo gdje je vino, tu se krije istina, ali i fešta, druženje i zabava, dobro raspoloženje i ćakula, a vidjelo se to odmah, na samom otvaranju još jedne fešte od zlatne kapljice, na 6. Vinskom podrumu koji će do subote u 20 sati održavati u podrumima Dioklecijanove palače. Jedan od najambijentalnijih prostora na svijetu pružio je domaćinstvo još jednom spoju enologije i gastronomije, ekskluzivnom projektu medijske kuće Slobodne Dalmacije, koja je u žeži 75-og rođendana priredila još jednu tradicionalnu feštu.

Na ovogodišnjem vinskom sajmu plodove trsa će predstaviti 80 ponajboljih hrvatskih vinara, koji će na 50-ak štandova na kušanje staviti više od 500 svojih vrhunskih vina. To je najbolje od najboljeg što domaća enološka scena marno čuva u svojim podrumima i bačvama, i na jednom od najvećih domaćih sajmova s ponosom prezentira ljubiteljima i hrvatske tradicije i zlatne kapljice.

-Vino i novine imaju svoju čvrstu poveznicu, i jedno i drugo se prave od istih sastojaka, emocija i ljubavi kao dva osnovna pokretača važna za stvaranje krajnjeg proizvoda. I sam naziv vinari - novinari u sebi krije spojku. Kaže se kako se u vinu krije istina. Vjerujem kako se ona krije i u novinama. I upravo tragajući za njom, brojni su novinari pogledali u dno boce. Kroz 75 godina rada naše novinske kuće, Slobodna Dalmacija je ispratila silne trude vinara u procesu nastajanja vina. U tih 75 godina rasla je i ona sama, i od šapirografa došla do najbrže rastućeg portala u našoj zemlji. Druženje s vinarstvom i ljudima koji ga vrhunski stvaraju nastavit ćemo i kroz daljnjih 75 godina – rekao je Jadran Kapor, glavni urednik Slobodne Dalmacije feštu proglašavajući otvorenom.

Split, 250518.
Otvorenje 6. Sajma vina i delicija u povijesnom ambijentu podruma Dioklecijanove palace.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

Kao medijska kuća koja je uvijek znala prepoznati ono najbolje, Slobodna Dalmacija je, rekao je član Uprave Miroslav Ivić, odmah uočila potencijal koji se krije u hrvatskoj enologiji. Ono najbolje od najboljeg je ekipirala i u ovom velikom projektu koji prvenstveno ističe izvorni, tradicionalni domaći proizvod.

- Zahvaliti se možemo brojnima, vinogradarima što su izdvojili ova prekrasna vina, ljudima koji su prepoznali značaj ove velike manifestacije, svima onima koji su pomogli u njenoj realizaciji. Spomenut ćemo i cara u čije smo prostore došli, cara koji ne bi bio car kada ne bi imao pokoji zahtjev. Zahtjev mu je da nastavimo i dalje s ovakvim projektima, s manifestacijom koja će biti još veća, što će na jednom mjestu, u višednevnom trajanju okupiti puno više vina, njih više od tisuću. U tom smjeru idemo - naveo je Miroslav Ivić.

Značaj ovakvih manifestacija prepoznaje i HGK, potvrdila je to njena potpredsjednica Mirjana Čagalj navodeći kako je vino oduvijek bilo inspiracija umjetnicima. O njemu je izrečeno puno mudrih misli, ispjevano pjesama, u njegovoj se zlatnoj kapljici kriju sunce, zemlja, loza i znoj, navela je Čagalj.

Split, 250518.
Otvorenje 6. Sajma vina i delicija u povijesnom ambijentu podruma Dioklecijanove palace.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

- Istina je da vinske manifestacije kao što je ova osnažuju dalmatinsko i hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo. I naš ugled kao zemlje bogate vinogradarsko-vinarske povijesti uz stalno podizanje kvalitete vina, o čemu svjedoče brojna domaća i međunarodna priznanja – navele ja potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj, čestitajući Slobodnoj Dalmaciji nadolazeći rođendan i pozdravljajući goste francuskom poslovicom da je dan bez vina kao dan bez sunca.

Feštu vina je pozdravila i Alijana Vukšić, direktorica TZ grada Splita ističući značaj ovakvih fešti u turističkom aspektu, dok je župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban naveo zanimljivu brojku, čak 3200 hektara vinograda s područja ove županije. Na kojima sunce grije više od 19 milijuna i 200 tisuća trsova. Županija, kaže župan Boban podržava proizvođače vina, a to pokazuje i brojkom od više od tri milijuna kuna uloženih u nove nasade.

Split, 250518.
Otvorenje 6. Sajma vina i delicija u povijesnom ambijentu podruma Dioklecijanove palace
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX

- Apeliram na naše restorane i hotelske kuće da gostima ponude naša vina, proizvod našeg podneblja, naše trude. A županija je tu da pomogne, mi smo na dispoziciji – nave je župan Boban.

Fešta vina se u podrumima održava u petak do 21 sat, te u subotu od 12 do 21. Pratit će je i niz drugih popratih manifestacija radionice, predavanja, među njima i ono istaknutog stručnjaka Želimira Bašića na temu Nova saznanja iz prošlosti dalmatinskog vinogradarstva. Subota će donijeti zanimljivu promociju knjige Marketing u teoriji i primjeni. Osobito će biti zanimljive i vrhunske radionice Potencijal starenja kaštelanskog crljenka, Vugava – potencijal vrhunske sorte otoka Visa, Svjetska top vina iz benkovačkih vinograda, Vertikala vrhunskih plavaca vinske kuće Volarević, te radionica na temu Novootkrivene dubrovačke sorte s kušanjem prvih vina s jedine loze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:55