BLAGDANSKA (VINSKA) KUPOVINA

VINTAGE ŠAMPANJCI: Ovo je šest izuzetnih vina koji se otvaraju samo za doista posebne prilike!

Kim Cattrall i Sarah Jessica Parker
 Profimedia, Visual movies
 

CHAMPAGNE CHARLES HEIDSIECK 2006. BRUT MILLESIME

*Najbolji omjer cijene i kvalitete

Cijena 580 kn (Enozoik)

Apsolutni šampion kad su u pitanju vintage šampanjci jer cijene koje Charles Heidsieck ima u usporedbi s ostalim poznatim šampanjerijama su u svakoj klasi uvijek povoljnije, a ponekad čak i višestruko. Iz berbe 2006. elegantno, profinjeno i kompleksno vino koje je ležalo na kvascima u boci punih deset godina prije degoržiranja 2017., s puno svježine i mineralnosti i impresivne slojevitosti aroma na nosu. Visoka klasa vina.

CHAMPAGNE MOËT & CHANDON GRAND VINTAGE 2009. EXTRA BRUT

Cijena 518 kn (Miva)

Moët & Chandon je puno poznatiji po Dom Perignonu i bazičnom Imperialu, ali ova etiketa u posljednje vrijeme nudi najbolji omjer cijene i kvalitete kad su u pitanju vintage šampanjci. S nekadašnjih pet godina na talogu u boci na današnjih sedam godina se dozrijevanje produljilo baš s ovom berbom i posljedično dalo jedno od najboljih vina pod ovom etiketom dosad. Ako si ne možete priuštiti Dom Perignon, ovo će ga vino sasvim dostojno zamijeniti.

CHAMPAGNE COMTES DE CHAMPAGNE 2006.

Cijena 1100 kn (Vivat)

Jedan od najboljih šampanjaca na svijetu redovno isporučuje najvišu moguću kvalitetu. Riječ je o perjanici izvrsne šampanjske kuće Taitinger koja i pod drugim etiketama uvijek isporučuje izvanrednu kvalitetu te zasigurno spada među najpouzdanije šampanjerije. Ova je berba na International Wine Challengeu osvojila trofej najboljeg vintage šampanjca.

CHAMPAGNE DOM RUINART BLANC DE BLANCS 2004.

Cijena 1560 kn (Miva)

Profinjeno, nježno i koketno vino sada već lijepo razvijeno na nosu, s puno kvaščevih aroma te živahnim i slojevitim okusom. Dom Ruinart je vino iz najviše klase šampanjaca, ali krase ga pristupačnost i zavodljivost zbog čega vjerojatno predstavlja idealni poklon osobi za koju niste sasvim sigurni kakav stil vina voli.

CHAMPAGNE DOM PERIGNON 2006.

Cijena 1290 kn (Miva)

Jedna od boljih berbi ovoga slavnog šampanjca. Dozrijevao je na kvascima u boci devet godina do degoržacije. Dobiven od 45 posto chardonnaya i 55 posto pinota crnog. Izrazito bogat u ustima, a istodobno zavodljivo svjež. Nos je intenzivan, na brioche i agrume, iza kojih slijedi impresivna mineralnost. Ovo je vino koje se može piti odmah, a može se i čuvati, što ga čini vrijednom investicijom.

CHAMPAGNE KRUG GRANDE CUVÉE

Cijena 1395 kn (Miva)

Popularni Krug Grande Cuvée jedini je non vintage koji cijenom i kvalitetom ulazi u razred klasičnih vintage šampanjaca. Iako ga zbog popularnosti i nedodirljivog statusa šampanjske ikone često viđamo po noćnim klubovima, mjesto mu je zapravo u restoranima, to jest uz hranu, jer zbog naglašene živosti i istaknutih kiselina, uz svu mineralnost krede te aroma jabuka i kvaščevih tonova, nezamjenjivo prati jela poput kavijara, kamenica i drugih sirovih morskih plodova s mineralnošću. Ultimativni food šampanjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:30