ZLATNA PRAVILA

VJEŽBOM DO SAVRŠENSTVA: Kako dobiti najbolju moguću carbonaru koje se ne bi posramili ni Talijani?

Pasta Carbonara on white plate with parmesan and yolk on dark marble background
Getty Images/iStockphoto

Otiđete li u mnoge naše restorane, sva je prilika da ća vam kao carbonaru poslužiti tjesteninu s više nego velikodušnom količinom vrhnja. Međutim, prava carbonara u sebi vrhnja – nema! Naime, pravo vezivno tkivo te tjestenine u originalnoj izvedbi samo je jaje i to je ono što je čini kremastom.

Dakle, kako dobiti najbolju mogući carbonaru koje se ne bi posramili ni Talijani?

  1. Nemojte raskuhati špagete. Sve o točnom tempiranju kuhanja tjestenine možete pročitati ovdje.
  2. Ne bojte se slanine. Kuhana šunka jednostavno neće dati onaj isti šmek. U klasičnom receptu koristi se guanciale, tj. sušeni svinjski obrazi, no i slanina će biti dostojna zamjena.
  3. Kad ste se već prestali bojati slanine – neka bude dobra. Kad u jelu koristite samo nekoliko sastojaka, važno je da budu visoke kvalitete. Isto vrijedi i za parmezan ili pecorino koji ćete koristiti.
  4. Koristite najsvježija jaja koja možete pronaći. Neka domaća bila bi idealna.
  5. Budite brzi na okidaču. Pardon, na kuhači. Jaje se treba brzo umiješati čim se jelo makne s vatre, a ne smije se zgrudvati.
  6. Papar mora biti svjež. Najbolje onaj netom samljeveni.

Fettuccine Carbonara with Parmesan on Black Stone Background
Getty Images/iStockphoto
 

A sad stavimo svu tu teoriju u praksu:

Trebat će vam:

500 g špageta
125 do 250 g slanine, narezane na sitne komadiće
2 češnja češnjaka (po želji)
2 jaja
šaka parmezana ili pecorina
sol i papar

 

Spaghetti Carbonara with bacon and cheese
Getty Images/iStockphoto
 

Skuhajte tjesteninu al dente. U tavi propržite slaninu, otprilike 2 min dok ne pusti masnoću. Zatim dodajte češnjak i držite na vatri još par minuta, dok se ne zažuti. U tanjuru vilicom izmutite jaja pa ih popaprite. Ocijedite tjesteninu i dodajte je u tavu sa slaninom koju ste maknuli s vatre i odmah je prelijte jajima. Toplina tjestenine ugrijat će jaja – tavu više ne vraćajte na vatru. Pospite sirom, promiješajte i poslužite gladnim ustima.

Izdvajamo

Iz drugih medija