USUSRET IZBORU DOBRI RESTORANI

VLADARI ISTRE I KVARNERA: Restorani koji su uvijek u samom vrhu hrvatske gastronomije!

Naš najveći poluotok odavno je etabliran kao područje iznimnih vina, maslinovih ulja i adresa gdje se zaista dobro jede. Tome u prilog ide cijeli niz kako domaćih tako i inozemnih priznanja. Primjerice, ove godine je u bibliju maslinovih ulja; Flos Olei, upisano čak 77 hrvatskih ulja od kojih je 75 istarskih.

Renomirani vodič Gault & Millau također je prepoznao istarsku kvalitetu te u ovogodišnjem izdanju rovinjskom Monteu dodijelio 17 bodova i 3 kuharske kapice, dok ga u stopu slijede Marina, Restoran Amfiteatar, Wine Vault te Damir & Ornella s dvije kuharske kapice. Također, vrijedno je za spomenuti kako je u obitelji Jeunes Restaurateurs d'Europe, šest istarskih restorana, a ako tome pridružimo i područje Kvarnera brojka se penje na ukupno devet restorana. U samom vrhu nacionalne top liste izbora Dobrih restorana restorani regije Istre i Kvarnera uvijek su zauzimali vrlo važno mjesto.

Jedan od najvećih uspjeha istarskih restorana svakako je dobivanje i ovogodišnja potvrda Michelineve zvijezdice koju je uspio opravdati rovinjski Monte. Mnogi će se složiti kako je dobivanje zvjezice iznimno teško, ali potvrđivanje iste je daleko teži zadatak. Već više od petnaest godina gastro hodočasnici penju se do samog vrha rovinjske ulice Montalbano, koja od središta starog dijela Rovinja vodi do stubišta Svete Eufemije. Ovdje se dobro zna tko je za što odgovoran, kulinarski dio simfonije bračnog para Đekić pripada Danijelu dok se Tjitske kao školovana sommelierka brine za vinsku kartu.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
Privatna arhiva restorana Monte / CROPIX

Najbolji plodovi s rovinjske tržnice spremaju se u Monteu na originalan i inovativan način, a da biste uživali u njima, valja odabrati jedan od dva degustacijska menija - Essence i Tendence. Prvi, bazični, čini pet sljedova jela koja maksimalno naglašavaju izvorni okus lokalnih sastojaka. Ovdje možete računati na repove škampa, najbolje dijelove tunjevine, ali i emulzije morskog ježa poslužene na originalan način, primjerice na kamenim oblucima. Drugi meni, Tendence, nudi sedam sljedova, a jela su ambicioznija jer se teži korištenju najsuvremenijih kuharskih tehnika i pazi na vizualnu atraktivnost te neka jela servirana u maslinovom drvu.

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Rovinj, 150513.
Restoran Monte.
Foto: privatna arhiva restorana Monte
CROPIX

Monte je već godinama je među najboljim hrvatskim restoranima po izboru Dobrih restorana, a uz njegov bok zasigurno može stati i Plavi podrum. Epicentar kvarnerske gastronomije smješten je u pitoresknoj vološćanskoj vali, a može se pohvaliti “stažem” od punih 120 godina, u početku kao pansion, a posljednjih 50 godina kao restoran. U Plavom podrumu jela se pripremaju od lokalnih namirnica vrhunske kvalitete, a poznati su i kao mjesto gdje je ćete najvjerojatnije naići na žive škampe čime se iznimno ponose. Iako su najpoznatiji načini pripreme škampi na grillu ili buzaru, Plavi podrum je uvijek bio i ostao korak ispred konkurencije.

Svojevremeno su nas zadivili kreativnom prezentacijom morskog dna i prirodnog staništa kvarnerskog škampa. Ženka kvarnerskog škampa meke, sočne i podatne teksture kuhali su na pari od Malvazije Coronica 2015., oko koje su poslužili prašinu od maslinova ulja, s blanširanim motarom koji su prethodno ubrali na vološćanskom mulu te alge od esencije motara s infuzijom od škampa.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Alfa i omega ovog kvarnerskog gastro simbola je Daniela Kramarić koja danonoćno brine o doista najmanjem detalju vezanom uz restoran. U jednom od intervjua izjavila je kako je najvažniji je ljudski faktor. Jer, uz sve najbolje namirnice svijeta ako ne znaš biti vođa svog tima i ako ti gost ne može postati i prijatelj, ako – ukratko rečeno – ne znaš s ljudima, ako nisi vjeran sebi i svojim idealima, ako nisi sposoban mijenjati se kada treba, ako nisi čovjek, onda ni pun tanjur najfinije hrane koju za nekoga pripremiš ne vrijedi ništa. Jer, najbitnija je emocija. A Daniela Kramarić i njezino osoblje to znaju proizvesti. Ona naprosto diše kroz svoj posao, pršti nevjerojatnom energijom koja svakoga mora dotaknuti pa je u njenoj blizini nemoguće ostati ravnodušan.

Jedan od najbitnijih restorana Istre i Kvarnera čijih se zlatnih vremena vrijedi prisjetiti je opatijska stara dama - Bevanda. S jednom od najljepših lokacija na cijelom Jadranu uz samo more smjestio se restoran koji je dugo godina bio drugi dom chefa Andreja Barbierija. Ovo mjesto godinama je bilo sinonim za prvoklasne namirnice i dojmljivu vinsku kartu što su naravno samo neki od aseva u rukavu s kojima se Bevanda mogla podičiti.

Opatija, 160615.
Kuhinju modernog restorana i hotela Bevanda vodi kuhar Andrej Barbieri.
Prezentirao je svoja autorska jela inspirirana morem s vrhunskim namirnicama.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Kad je riječ o kvarnerskim restoranima, osobitu pažnju plijenila je Draga di Lovrana čiji je koncept postavio vrhunski chef Zdravko Tomšić, a uspješno ga je naslijedila poletna energija mladog i talentiranog chefa Denija Srdoča. Da je Deni opravdao velika očekivanja struke i gostiju u prilog govori i nagrada Gault Millaua za Mladog talenta 2018. Godine.

Rijeka i Kvarner, 270716.
Pricu o kvarnerskom skampu na tanjuru najbolje prezentiraju Rivica u Njivicama, Draga Di Lovrana u Lovranu, Vila Ariston i Bevanda u Opatiji i Plavi podrum u Voloskom.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / hanza media

Puristički okusi i perfekcionizam i naravno prvoklasna namirnica samo su neke od karakteristika kuhinje Marine Gaši koja se također nalazi uz bok najboljih. Teško je izdvojiti Marinin signature dish ali pamtimo divno pripremljenog lista u krumpiru i buerre blanc s kaduljom pa i ne čudi da više voli kad njezina hrana govori umjesto nje.

Momjan, 060215.
U vinariji Kozlovic odrzan je event u organizaciji Udruge Jeunes Restauraters d'Europe Hrvatska povodom prezentiranja udruge i povodom primanja novih 4 restorana u Udrugu.  Uz dosadasnji clanovi su: San Rocco,Brtonigla; Damir & Ornela,Novigrad; Monte, Rovinj; Plavi Podrum, Volosko; Draga di Lovrana, Lovran; Boskinac,Pag; Dubravkin put, Zagreb; Pelegrini, Sibenik.  Nova 4 hrvatska restorana à Marina; Novigrad, Pergola; Umag, Fosa; Zadar i Paradigma;Split. Na fotografiji: Marina Restoran
Juha od skampi
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Boskinac Novalja 27102017
Marina Gasi i vinarija Kozlovic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera

Bilo bi neumjesno pisati o Istri i Kvarneru, a ne spomenuti Johnson koji zaista drži ljestvicu vrlo visoko svih ovih godina, Damir & Ornella koji su poznati po svom geslu “iz mora na stol” i filozofiji “istarskog sashimija”. Koketiranje s japanskim tehnikama i lokalnom namirnicom pokazao se kao dobar put budući da se za njihova jela zna i van geografskih granica Lijepe naše.

Novigrad, 300412.
Restoran Damir i Ornela u Novigradu . Na fotografiji sirovi skampi .
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

Zatim, dobro poznata Batelina koja iz godine u godinu oduševljava inovativnošću pripreme mahom jeftine ribe. Skoko se proslavio poslužujući riblje iznutrice. Recimo ovisno o dnevnoj ponudi ovdje se mogu pojesti jela poput jetre grdobine sa smokvama u vinu ili jetrene paštete morskog psa ili kuhane potrbušnice morske mačke.

Banjole, 170415
Konoba Batelina.
Na fotografiji: Proljece u mom pjatu - krema od borazine i maslacka, palenta s heljdom, kapesanta ,trilja, baraj, palamida.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Zunic / CROPIX

Banjole, 170415
Konoba Batelina.
Na fotografiji: David Skoko u pripremi jela.
Foto: Davor Zunic / CROPIX
Davor Zunic / CROPIX

S velikim nestrpljenjem očekujemo rezultate ovogodišnjeg izbora i vidjeti kako će se plasirati restorani posebno ovog područja budući da dobar dio njih nameće neke nove smjerove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:20