TEHNOLOGIJA I TRADICIJA SU POVEZANE

VLADIMIR MUKHIN: Slavni ruski chef nagrađivanog restorana o spoju modernog i tradicionalnog!

Baš kao i chef Galvagno, i Vladimir Mukhin, chef nagrađivanog ruskog restorana White Rabbit, ponosno stoji jednom nogom u prošlosti, a drugom u budućnosti

Izvor vijesti: Fine Dining Lovers

Izvor fotografija: Vladimir Mukhin Facebook Page

Prošle je godine u intervjuu za Dobru hranu, naš poznati chef Dino Galvagno izjavio kako istražuje i radi projekte na različitim lokacijama, točnije spaja modernu s tradicionalnom hrvatskom kuhinjom.

 

Zašto je chefovima danas toliko važno spajati ono tradicionalno s modernim? Baš kao i chef Galvagno, i Vladimir Mukhin, chef nagrađivanog ruskog restorana White Rabbit, ponosno stoji jednom nogom u prošlosti, a drugom u budućnosti. U svom restoranu na 16. katu velikog nebodera koji baca pogled na cijelu Moskvu, inovira tradicionalne ruske recepte te ih, koristeći različite tehnike moderne gastronomije, pretvara u uzbudljiva jela za 21. stoljeće.

Od kuda dolazi nadahnuće?

U njegovom svijetu, tehnologija i tradicija su usko povezane. Da postane chef ga je inspirirala njegova obitelj, budući da je on peta generacija chefova. Nikada nije bilo upitno hoće li postati chef jer je već od malih nogu svoj život posvetio kuhanju. Kada sastavlja novi meni, uvijek prolazi kroz kulinarske bilješke svoje bake o tome kako, na primjer, napraviti tradicionalni ruski kruh. I to mu zaista pomaže.

 

Tradicija je iznimno važan aspekt kuhanja jer nas ona njeguje. Svi smo odrasli na tradicionalnim receptima, a izgubimo li osjećaj za tradiciju, gubimo i naše korijene, a bez njih ne možemo opstati.

Kako postići savršenu ravnotežu tradicionalnog i modernog?

Prvo i najvažnije je poznavati tradicionalnu kuhinju vrlo dobro. Za bilo koju vrstu umjetnosti potrebna je dobra baza. Vrlo je važno zadržati okus, bez obzira na to koliko daleko želimo ići u našem eksperimentiranju. Vladimir najviše voli raditi tradicionalni raženi kruh, lagano posoljene krastavce te heljdu. Smatra da kada pripremiti kašu od heljde, odmah osjetite tradicionalni ruski okus.

Vladimir ističe: ''Sada kada je cijeli svijet jedno veliko globalno selo, okruženje je postalo pomalo opasno za chefove. Samo pokušajte zamisliti da putujete svijetom i jedete iste burgere, Bolognese umak i pržene krumpiriće. Biste li uživali živjeti na takav način? Chefovi bi trebali pomoći svojoj nacionalnoj kulturi da ostane jedinstvena, prepoznatljiva te ju prenositi na sljedeće generacije. Naravno, ponekad je potrebno iznenaditi!''

 

Što je zapravo ruska kuhinja?

Vladimir vjeruje kako ruska kuhinja ima sve što je potrebno da postane novi svjetski trend: jedinstvene sastojke, vlastite tehnike kuhanja (soljenje, namakanje, pečenje u ruskoj pećnici) i originalna jela koja su gotovo nepoznata izvan Rusije.

 

U zemljama diljem svijeta se ruska kuhinja poistovjećuje s kuhinjom Sovjetskog saveza, a radi se o dvije iznimno različite stvari.

Prezentacija je iznimno važna!

Prezentacija je značajan dio gastronomije. Gost prvo vidi jelo, zatim ga kuša, a znamo da je prvi dojam najvažniji.

Vladimir je u jednom trenutku pohađao sate likovne umjetnosti kako bi naučio kako najbolje prezentirati svoje jelo. U restoranu White Rabbit organiziraju i radionice za slikanje i crtanje.

Izdvajamo

Iz drugih medija