NIŠTA NE VALJA ŠTO SE RADI BRZO

VLADO KRAUTHAKER: ''Ne možeš biti dobar vinar ako ne napraviš barem pedeset eksperimenata godišnje - neki uspiju, neki ne, ali na greškama se uči!''

 Sandro Tariba
Na Masterclassu u lošinjskom Boutique hotelu Alhambra vlasnik vinarije predstavio je devet posebnih vina

Ništa ne valja što se radi na brzinu, a to vrijedi i za vino. Kad se na brzinu bere i brzo dozrijeva, tada gubi dušu, postaje isprazno i bez onog posebnog detalja po čemu će ga se pamtiti - rekao je Vlado Krauthaker, direktor i vlasnik vinarije Krauthaker na enološkom Masterclassu u lošinjskom Boutique Hotelu Alhambra. Nakon kušanja, sigurni smo, pamtit ćemo taj dan, a njegova će se vina neupitno pamtiti.

Sandro Tariba

Vlado Krauthaker je jednostavnim riječima predstavio svojih devet vinskih etiketa, a posebni je fokus bio na liniji Kuvlakhe (točnije, Kuvlakhe Manzoni 2013., Kuvlakhe Graševina 2011. i 2009., i Kuvlakhe Verduzzo 2011.), koje u svojem podrumu radi onako kako su ih radili stari: bez puno filozofije uz maceraciju na pokožici, bez sumpora, filtracije i na prirodnim kvascima.

Eksperimenti u podrumu

- Ne možeš biti dobar vinar ako ne eksperimentiraš, ako ne napraviš godišnje barem pedesetak eksperimenata. Neki uspiju, neki ne, ali na greškama se uči. Danas je lagano uz pomoć dodataka i tehnologije napraviti reduktivna vina. Kontroliraš ih i znaš što je u boci (barem većina). Ali, raditi bez sumpora i piti ga kako ga Bog da, to je izazov - rekao je iskusni Krauthaker dok su se točile graševine iz linije Kuvlakhe.

Sandro Tariba

I uvjerio nas je jer, kako je rekao, “jednom kada kušate ova vina, reduktivna nemaju smisla”. Željno očekujemo i berbu Kuvlakhe 2017. za koju je Krauthaker napomenuo da odležava u amforama, a na tržište će plasirati samo 2000 boca. S Graševinom šampion 2011. Vlado je dokazao da vino ove sorte može odležavati u boci, zapravo “ona je živjela sedam godina u boci”, rekao je. Od 25 različitih etiketa vina, koliko se može naći u Krauthakerovim podrumima (koje proizvodi od 38 sorti vina iz svojih vinograda), na Masterclassu predstavljena su i crna vina: Merlot 2011. i 2009., Cabernet Sauvignon 2009. i Mercs, te za kraj Graševina izborna berba 1994.

Sandro Tariba

A uz dobro vino uvijek stoji dobra hrana. Naime, Krauthakerova je vina uz posebno odabrana jela sljubio chef restorana Alfred Keller, Melkior Bašić, koji je opet potvrdio da su osim majstorske ruke za dobre zalogaje potrebne kvalitetne namirnice koje nabavlja uglavnom od lokalnih OPG-ova.

Bez puno filozofije

Kvalitetne namirnice i, opet kao kod vina, sa što manje filozofije: najviše smo uživali u poširanom filetu romba s cikorijom i domaćim maslinovim uljem. Dva su majstora te večeri dokazala da suradnja s prirodom uvijek dovodi do impozantnih rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:58