GRAD S NAJBOLJOM ULIČNOM HRANOM

VLASTI BANGKOKA vs. STREET FOOD: Zašto se miču štandovi s uličnom hranom u glavnom gradu Tajlanda?

Bangkok, Thailand - July 16, 2014: Female food stall holder preparing food against a green wall, Chinatown, Bangkok, Thailand.
Getty Images

Vlasti u Bangkoku su započele s procesom raščiščavanja ulica glavnog grada Tajlanda od uličnih štandova s hranom.

Prema Guardianu, Bangkok Metropolitan Administratio (BMA), lokalno upravno tijelo u Bangkoku, zabranilo je poslovanje štandova na glavnim gradskim prometnicama. Plan je do kraja godine zatvoriti sve ulične lokale kako bi se na bolji način kontrolirala higijena i red u gradu. Za mnoge prodavače ta je zabrana došla puno prije, a uklonjeni su prodavači iz središnje četvrti Siam, a sljedeći na popisu su prodavači u Kineskoj četvrti te četvrti Khao San Road. U Bangkoku je ulična hrana zaštitni znak, a u gradu se nalazi više od   prodavača ulične hrane.

Asian street food - people cooking some food in Seoul - South Korea.
Getty Images/iStockphoto
 

Što je još apsurdnije, Bangkok je ovaj mjesec, drugu godinu zaredom, proglašen gradom s najboljom uličnom hranom na svijetu. Prema Guardianu, došlo je do konfuzije oko toga hoće li nova zabrana značiti konačan kraj kulture ulične hrane u Bangkoku, budući da je prodavačim koji hranu prodaju na kolicima i onima koji su dovoljno udaljeni od pločnika, rečeno da mogu ostati na svojim mjetsima. Međutim, kako BMA i dalje sustavno uklanja štandove s pločnika, nema sumnje da će prodavači čija egzistencija ovisi o njihovim štandovima s hranom, ali i stanovnici koji kod njih kupuju pristupačne obroke, ostati ozbiljno zakinuti.

Zašto sam oduvijek htjela posjetiti Bangkok?

Izdvajamo

Iz drugih medija