Otkrivamo vam najljepše restorane na svijetu, od restorana u palači do onih na bistrim plažama Balija!
BOTTEGA IL BUCO, IBIZA
1994. godine, par Donna Lennard i Alberto Avalle počeli su posluživati ručak u svojoj trgovini antikvitetima na Manhattanu. Njihova rustikalna talijanska hrana je brzo dovela do toga da se Il Buco ukorijeni u svakodnevicu New Yorka. Ovaj restoran služi tradicionalnu focacciu, talijanski pršut i sireve, domaću paštu, a ujutro služe pravi talijanski espresso.
QUADRI RESTAURANT, VENECIJA
Ovaj restoran je prvotno otvoren kao kafić davne 1775. godine na Trgu svetog Marka u Veneciji, a redovno su ga posjećivali Lord Byron, Alexandre Dumas i Marcel Proust. Danas su vlasnici ovog restorana Massimiliano Alajmo i njegov brat Raffaele, a služe hranu baziranu na ribi i morskim plodovima.
CARBON, PARIZ
Vlasnici ovog restorana su Sabrina Goldin i njen partner Stephane Abby, a služe kuhinju inspiriranom Argentinom, a sve se priprema na roštilju u kojem za potpalu koriste isključivo španjolski hrast. Služe pačja prsa dimljena na sijenu, odreske, kamenice, a interijer je inspiriran Buenos Airesom.
THE FRENCH LAUNDRY, KALIFORNIJA
Thomas Keller ikona je u svijetu kuharstva i, slobodno možemo reći, jedan od najboljih u povijesti. Ne biste vjerovali, ali on je Amerikanac i to jedini koji je istovremeno dobio tri Michelinove zvjezdice za dva različita restorana, The French Laundry i Nappa Valley. Autor je i brojnih kuharica pa njegovi recepti obaraju s nogu milijune poklonika. U svom restoranu French Laundry grilanu wagyu govedinu, kreativne sezonske salate, mini krafne, cappucino semmifredo, naravno, između ostalog.
LEO'S OYSTER BAR, SAN FRANCISCO
Ovaj se restoran smjestio u samom središtu financijske četvrti San Francisca, a interijer je inspiriran otočnom kulturom. Isto vrijedi i za hranu, služe svježe kamenice, školjke, škampe i jastoga. U dvorištu se nalazi ''tiki bar'' u kojem se nude retro kokteli.
EL PORTALON, DALT VILA, IBIZA
Vila Dalt se smjestila u 600 godina starom dvoru, a koncept restorana je usmjeren na sezonsku hranu organskog porijekla. Glavni chef je Joel Bonino, a specijaliteti uključuju katalonske pržene tikvice s medom te lignje punjene špinatom.
LIZA BEIRUT, BEIRUT
Beirut je nekad bio poznat kao Pariz Bliskog Istoka. Ovaj se restoran smjestio u Bustros palači, a ovdje se služi isključivo libanonska kuhinja.
WANDA CAFE, MADRID
Glavni je grad Španjolske već neko vrijeme pogođen financijskom krizom, ali pojavljuju se svježe zrake optimizma koje se očituju u novim mjestima koja su puna života. Ovo je jedno takvo mjesto. Zidovi su oslikani pastelnim nijansama, a fluorescentni tonovi se ističu na slikama koje se nalaze na zidovima. Na meniju se nalazi carpaccio od lubina, burgeri od leće i tofua s humusom od cikle.
ULU CLIFFHOUSE, ULUWATU, BALI
Ulu Cliffhouse je smješten iznad Indijskog oceana, s ogromnim beskonačnim bazenom. Glavni chef je Peruanac Diego Muñoz. Na meniju se nalazi ceviche od škampa koje nabavlja s lokalne farme, a u guacamole dodaje šipak koji uzgaja u vrtu restorana. Ovdje se nalazi i ''on-site'' studio za snimanje, a na otvorenju restorana su svirali Beastie Boys. Dovoljan razlog da se ''zaletite'' do Balija.
VESPERTINE, LOS ANGELES
Nakon što je radio u nekim od najboljih restorana na svijetu (poput Alinee), francuski chef Jordan Khan nastavio je svoj put u restoranu Vespertine. U vrijeme kada svi chefovi čine svoj meni i namirnice transparentnima, chef Jordan čini u potpunosti suprotno. Meni od oko 20 sljedova je koncipiran da gost ne zna što točno jede, što znači da ovdje, kao prvo, nećete znati što vam je na tanjuru, a kao drugo, od kuda potječe.