DOBRA HRANA PREPORUČUJE

VODIČ PO SUPERMARKETIMA TREĆI DIO: Našli smo 40 vina za 40 kuna koja se isplati nabaviti. Donosimo popis crnih!

 Getty Images
DA NE GUBITE VRIJEME I NE LUTATE IZMEĐU POLICA U DUĆANU, ISTRAŽILI SMO KOJA SE VINA ISPLATI NABAVITI ZA DOBRO LJETNO DRUŽENJE

Ljeto je doba godišnjih odmora, pripreme roštilja na otvorenom i brojnih susreta prijatelja i članova obitelji pa je shodno tome i potražnja za svakodnevnim vinima iz pristupačnije cjenovne kategorije značajno veća nego u drugim dijelovima godine. Redakcija Dobre hrane stoga je odlučila provjeriti kakva se kvaliteta trenutačno nudi na policama vodećih nacionalnih supermarketa poznatijih po boljoj ponudi vina. Prikupili smo stotinjak buteljiranih vina jeftinijih od 40 kuna i među njima u konačnici izdvojili 40 vrijednih preporuke. Sveobuhvatna degustacija pokazala je značajne razlike između vina po kategorijama.

Girl chooses wine in a supermarket
Getty Images/iStockphoto

Bijela vina nude najveći broj vina koja mogu ponuditi izvrsnu vrijednost za traženi novac, i tu je kupac u najsigurnijoj zoni. Među najboljim bijelim vinima prednjače ona iz domaćih vinarija, jer najbolje su ocjene mahom podijeljene njima, a od sorti se pak najpouzdanija pokazala graševina. Većina graševina poznatih hrvatskih proizvođača iz berbe 2018. pokazale su se sigurnom kupnjom. Uvozna bijela vina u pravilu su bila inferiorna domaćima u istom cjenovnom razredu i tek ih je nekolicina uspjela ući na finalnu listu. Kod crnih vina bilo je sasvim drugačije. Domaća crna vina s višom kvalitetom uglavnom se nalaze u razredu iznad 40 kuna i ovdje su se uvozna pokazala kao nadopuna bez koje se ne može.

A woman's hand reaches out to select a bottle of red wine from the shelf of a wine shop
Getty Images

Prosjek ukupne kvalitete crnih vina ispod 40 kuna je prilično razočaravajući, jer se među stotinjak vina jedva pronašlo 16 vrijednih preporuke. Police supermarketa su, nažalost, preplavljene crnim vinima koja su davno trebala biti popijena, iz berbi četiri, pet, šest i više godina starih. U skupljim cjenovnim razredima su vina upravo te starosti poželjna i vjerojatno u idealnoj formi, ali u zoni budžetvina berbe bi uglavnom trebale biti mlađe. S ružičastim vinima slična je stvar, ona dobra su pretežno u nešto skupljem cjenovnom razredu, tako da su se kvalitetom uspjela nametnuti samo tri primjerka.

KATEGORIJE KVALITETE:

60-69 – vina koja nisu za preporuku

70-74 – vina s većim nedostacima

75-79 – jednostavna vina ili vina s manjim nedostacima

80-84 – dobra i ugodna vina za svakodnevnu upotrebu

85-89 – odlična i uravnotežena vina s ekspresijom sorte i terroira

90-95 – izvanredna vina

95-100 – kultna vina s potencijalom za dugogodišnje čuvanje

1. FEUDO ARANCIO, SYRAH 2017.

Cijena 36,90 (Vrutak)

Ocjena 87/100

Povoljni talijanski syrah sa Sicilije. Nije džemast kao australski iz istog cjenovnog razreda, ali se također stilski nalazi na zreloj, nekoć novosvjetovnoj strani. Visoke koncentracije, ali s dosta živosti i vidljivih kiselina što mu daju ravnotežu. Punog tijela, čvrste taninske kičme, solidnog trajanja i odlične vrijednosti za novac. Izvrsno vino. Uz tamna mesa pečena na roštilju ili otvorenoj vatri. Alk. 13,5%, suho.

2. FERAVINO, CABERNET SAUVIGNON 2018.

Cijena 27,99 (Lidl)

Ocjena 86/100

Nepobjediva vrijednost za novac kad su crna vina u pitanju. Odiše mladošću, u ustima je sočno i živo, na nosu se prepleću cabernertska herbalnost i svježe voće borovnica i kupina. Obiteljski roštilj s ramstecima, kobasicama i drugim tamnim mesom izmišljen je za ovaj tip vina. Alk. 13,5%, suho.

3. SKARAMUČA, PLAVAC 2018.

Cijena 34,99 (Lidl)

Ocjena 85/100

Ugodan plavac za svakodnevne prilike. Nešto voća plavca malog, nešto kože, nešto zadimljenih začina. Sve skupa prilično slojevito za niskobudžetni razred. Izvrsnog, vjerojatno nepobjedivog omjera cijene i kvalitete kad je plavac mali u pitanju. Pašticade, divljač te mesa u jakim i reduciranim umacima ovo vino najbolje prati. Alk. 12,5%, suho.

4. STOBI, VRANEC 2016.

Cijena 29,99 (Interspar)

Ocjena 85/100

Jedan od najboljih makedonskih vranaca iz budžet-razreda još je, usprkos poznoj dobi za supermarket-vino, u sjajnoj formi. Vino je visoke koncentracije, s pregršt zrelog i prezrelog crnog voća, ali bez nepoželjne džemastosti ili ukuhanosti. Tanini savršeni, ravnoteža također. Pašticade i druga tamna mesa u jakim umacima idealan su par ovom toplom i vrlo dobrom vinu. Alk. 14%, suho.

5. VINA SAN JUAN, LA MANCHA 2016.

Cijena 29,90 (Vrutak)

Ocjena 85/100

Od merlota, syraha i tempranilla. Jako lijepo vino visoke koncentracije, a istodobno živo i s dozom elegancije. Mirisom vlada crno bobičasto voće pomiješano s blago zadimljenim začinima. U ustima je dobra ravnoteža između voćnosti i sočnosti te između začina i zadimljenosti. Tanini su zaokruženi i sasvim dozreli, trajanje solidne dužine, a retrookus sa stanovitom dozom slasti i slanosti. Izvanredan omjer cijene i kvalitete. Janjetina s ražnja, janjeći kotleti u pećnici te razni juneći odresci s roštilja dobar su par ovom vinu. Alk. 13,5%, suho.

6. ROSEMOUNT ESTATE, SHIRAZ 2018.

Cijena 39,99 (Interspar)

Ocjena 84/100

Klasični mekani australski shiraz iz najtoplijih vinogorja tog kontinenta što se u vinu odražava kroz visoku zrelost, mekane tanine te džemasto i ukuhano voće u rasponu od borovnica do suhih smokava. Zbog silne zrelosti ostavlja dojam slatkastog vina iako je vjerojatno suho. Jela poput pašticada, gulaša manje i više pikantnih, drugih čorbastih jela s komadima tamnog mesa idealni su partneri ovom vinu. Alk. 13,5%, suho.

7. FERAVINO, FRANKOVKA DIKA 2017.

Cijena 39,99 (Lidl)

Ocjena 84/100

Lijepa frankovka s puno crnog i crvenog bobičastog voća na nosu. U ustima je živa, ugodno trpkasta, s dozom vegetalnih nota na retrookusu. Patka u pećnici, zagorski puran, medaljoni s gljivama i druga mesna jela sa srednje jakim umacima dobar su par ovom vinu. Alk. 13,5%, suho.

8. FRANCOIS DUBESSY, MALBEC COMTE TOLOSAN 2018.

Cijena 27,99 (Lidl)

Ocjena 83/100

Malbec koji dolazi iz Francuske, a ne iz Argentine, ali nije ništa manje dobar. Vrlo mlad, odiše svježinom mladog vina, s pregršt svježe voćnosti i nešto malo slatkih i zadimljenih začina. Dobro će pratiti sve vrste steakova i drugog mesa pripremanog na roštilju s otvorenom vatrom. Tanini su možda za nijansu malo previše trpkasti i donekle zeleni. Alk. 13%, suho.

9. PEUCETA, PRIMITIVO 2018.

Cijena 27,99 (Lidl)

Ocjena 83/100

Talijanska inačica našeg tribidraga, to jest crljenka, to jest zinfandela. Odlikuje ga svježa voćnost i živost. Male probleme mu pričinjaju tvrdi tanini, ali su još uvijek na pozitivnoj strani, ne stežu odviše. Kiseline su solidno, “talijanski” izražene, zbog čega je ovo vino izmišljeno za mesne okruglice s rajčicom ili drugim mesnim jelima s obilnim umacima od rajčice. Alk. 13,5%, suho.

10. TIKVEŠ, TIKVEŠKO CRVENO 2018.

Cijena 19,99 (Interspar)

Ocjena 83/100

Vrlo dobro crno budžet-vino koje odiše mladošću i svježinom. Bitno bolje od drugih vranaca iste cjenovne kategorije iz Makedonije ili s Kosova. S dosta svježeg voća na jednoj strani i slatkih zadimljenih začina na drugoj. Dobiveno od sorti vranac i merlot. Savršeno prati roštilj, a osobito ćevape i pljeskavice, kao i plavu ribu poput skuša s gradela. Alk. 12%, suho.

11. ERDUTSKI VINOGRADI, CABERNET SAUVIGNON 2016.

Cijena 29,99 (Kaufland)

Ocjena 83 /100

Lijepog mirisa na džem od ribiza i list rajčice, s dosta svježeg voća na okusu, odlično izglađenih tanina. U ustima sočno i mekano, malo trpkasto tek na retrookusu. Pokriva širok dijapazon jela. Od mesnih jela s umacima od rajčice do lasagna i pizza. Alk. 12,5%, suho.

12. BADEL 1862, CUVEE BENKOVAC 2017.

Cijena 39,99 (Interspar)

Ocjena 82/100

Diskretnog mirisa u kojem se izmjenjuju herbalnost i pomalo zelena voćnost, s pozadinom od suhog lišća. Dobre ravnoteže u ustima, između voćnosti, čvrstih tanina i još uvijek prisutne svježine. Radi se o vinu koje voli hranu, osobito mesa u tamnim, reduciranim umacima. Alk. 12,5%.

13. PLANTAŽE, VRANAC 2015.

Cijena 31,98 (Vrutak)

Ocjena 82/100

Solidan vranac, kao i uvijek kad dolazi iz ove vinarije, punijeg tijela, dozrelih tanina, baršunaste teksture i solidnih kiselina, međutim ova je berba dala svoje i u laganom je silasku. Bilo bi dobro potražiti noviju berbu. Alk. 13,3.

14. PZ PUTNIKOVIĆI, PELJEŠAC PLAVAC MALI 2017.

Cijena 29,99 (Interspar)

Ocjena 81/100

Ugodni bazični plavac, pomalo ćoškast i tvrd, ali dobro napravljen. Nudi pošten omjer cijene i kvalitete. S aromama šljive i balzamičnim notama na nosu, te s nešto višnje maraske i trešnje u ustima po ispijanju. Alk. 12,5%, suho.

15. PZ DINGAČ, PLAVAC 2018.

Cijena 22,99 (Interspar)

Ocjena 81/100

Diskretna, ali ugodna mirisa s puno svježeg voća na nosu, poput grožđa plavca malog. U ustima je slično s nešto više balzamičnih tonova i s blago trpkastim finišem. Jako dobrog omjera cijene i kvalitete. Ugodno vino za svakodnevne prilike, bitno povoljnije cijene od stvarne vrijednosti. Alk. 13%, suho.

16. CHEMIN DES PAPES, COTES-DURHONE 2017.

Cijena 39,99 (Interspar)

Ocjena 80/100

Neloše, ali pomalo ravno, niskih kiselina s prenaglašenom gorčinom. Inače, odgovara profilu vina Cotes du Rhone u kojem obično dominira sorta grenache, dakle nižih kiselina i s dosta crvenog voća, što je i ovdje slučaj, ali od ove apelacije očekujemo nešto bolju kvalitetu. Alk. 13,5%, suho.

VELIKI VODIČ PO SUPERMARKETIMA DRUGI DIO: Našli smo 40 vina za 40 kuna koja se isplati nabaviti. Donosimo popis ružičastih!

VELIKI VODIČ PO SUPERMARKETIMA PRVI DIO: Našli smo četrdeset vina za četrdeset kuna koja se isplati nabaviti. Donosimo vam popis bijelih!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:05