DOBRI SAVJETI

VODIČ ZA NESTRPLJIVE: Što kad recept striktno zahtijeva da koristite jaja i maslac sobne temperature, a niste ih se sjetili izvaditi iz hladnjaka?

 Getty Images/iStockphoto
Ako ste vi spremni za pečenje, a vaši sastojci nisu, evo nekoliko savjeta kako prečicom doći do sobne temperature!

Pečenje kolača se obično odvija u večernjim satima ili vikendom pa je obično pametno sve sastojke na sobnu temperaturu dovesti tako da ih izvadite iz hladnjaka prije nego odete na posao. Kad vaš osmosatni radni dan završi, dolazite na sastojke koji su savršeno temperirani.

Pripare yeast dough. Filter manipulated.
Getty Images

Ali, možda imate problem s ostavljanjem jaja i maslaca na kuhinjskoj površini toliko dugo ili vam je termostat jednostavno namješten na previsoku temperaturu jer ste odviše zimogrozni. Ili ste jednostavno zaboravili izvaditi sve sastojke prethodno iz hladnjaka. To ne znači da trebate početi peći kolače s hladnim jajima ili hladnim maslacem onda kada recept zahtijeva da budu sobne temperature.

Melting Butter In A Bowl
Getty Images/iStockphoto

Ako ste vi spremni za pečenje, a vaši sastojci nisu, evo nekoliko savjeta kako prečicom doći do sobne temperature!

Maslac

Može trebati od pola sata do sat vremena da maslac omekša do sobne temperature. Ubrzajte stvar tako da maslac narežete na kocke od 2,5 centimetara i stavite ih u posudu koja može ići u mikrovalnu. U intervalima od 10 sekundi zagrijavajte maslac na 20% snage mikrovalne. Postupak ne bi trebao trajati duže od 20 sekundi. Kocke bi i dalje trebale ostati hladne na dodir te zadržati svoj oblik. Isto vrijedi i za mlaćenicu, slatko vrhnje i mlijeko, naravno bez prethodnog rezanja na kocke.

Le Beurre Bordier Official Facebook Page

Jaja

Da biste jaja brzo doveli na sobnu temperaturu, veću posudu napunite toplom vodom. Želite da se jaja odmore u toploj kupki, a ne da se kuhaju u kipućoj vodi. Pažljivo stavite jaj u vodu i u njoj ostavite oko pet minuta. Ako to učinite na početku pripreme recepta, jaja će biti na sobnoj temperaturi dok završite s mjerenjem sastojaka.

boiling eggs in stainless steel pot
Getty Images/iStockphoto

Crème fraîche, kiselo vrhnje i jogurt

Mliječne kulture poput jogurta je nešto teže dovesti na sobnu temperaturu od mlijeka ili mlaćenice. Može poprimiti neugodan miris i zgrušati se. Trik je sljedeći. Potrebnu količinu jogurta ili vrhnja izvadite u posudu koja je otporna na toplinu. Pećnicu, koja će vam ionako biti potrebna za pečenje, zagrijte na maksimalnu temperaturu i zdjelu ostavite pokraj otvorenih vrata pećnice dopuštajući tako da vruć zrak zagrije vaše sastojke.

Garesnica, 120417.
OPG Zabic Goran.
Goran Zabic sa obitelji uzgaja haskap.
Na fotografiji: jogurt sa haskapom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Nakon što naučite sastojke dovoditi na sobnu temperaturu, moći ćete peći puno brže i ukusnije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:19