VINSKE MUŠICE

VRIJEDAN ISKORAK VINARIJE ROXANICH: Aktualna vina iz linije “prvih ruža” su visoke kvalitete, koja mogu trošiti oni neskloni dugo maceriranim vinima!

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Jenjavanje interesa za njihova vina nije dugo potrajalo. Nakon otvorenja motovunskog Wine & Heritage Hotela Roxanich, sad oduševljava njihova nova linija “prvih ruža”

Vinarija Roxanich dobro je poznato ime istarskog vinarstva iako su na tržištu prisutni tek nešto malo dulje od jednog desetljeća. Prije tog jednog desetljeća svijetu i puku objavili su neke nove i jake ideje o proizvodnji vina kakva nitko dotad u Istri, ni u ostatku Hrvatske, nije prakticirao. Vizija spiritusa movensa projekta Roxanich, Mladena Rožanića, bila je proizvoditi vina koja će se moći uživati desetljećima, a pripremljena na prirodi blizak način i s minimalnom intervencijom čovjeka. Sama ideja nije zazvučala originalno niti osobito drukčije od one koju imaju brojni vinari istih ili sličnih svjetonazora, međutim praksa koju je Mladen Rožanić uveo u svoju vinariju zaista je bila sasvim drukčija od svega dotad viđenog u Istri i, u konačnici, prilično ekstremna.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Mladen Rozanic, vlasnik hotela i vinarije.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Uveo je iznimno dugačke maceracije koje su se protezale i do 45 dana (standardno se kreću od nekoliko dana do nekoliko tjedana) te je uveo i dozrijevanje gotovih vina od ukupno pet godina, koja je kasnije još produljio na sedam godina, a danas neka crna dozrijeva čak i devet godina. Velika većina vina na tržištu je do sedme godine života već odavno popijena, a ona iz vinarije Roxanich tek tada iz bačvi se sele u bocu. Osim toga, sva Roxanich vina iz razreda dugo maceriranih provela su najveći dio svog životnog vijeka u drvenom suđu, badnjevima i bačvama, što znači da se iz berbe u berbu punih sedam godina morao osiguravati novi kapacitet za mošt koji pristiže jer u starom suđu i dalje stoji vino iz prethodnih berbi. Kako je najskuplje suđe u jednom podrumu upravo drveno, konačna posljedica je višestruko veća proizvodna cijena vina od velike većine drugih vina na tržištu.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: Vinarija i hotel Roxanich.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Svega je toga Mladen Rožanić bio svjestan u početku, ali se ipak odlučio za taj, vjerojatno najskuplji i logistički najzahtjevniji način proizvodnje vina, kako bi u konačnici u boci isporučio ono za što čvrsto vjeruje da je vino kvalitete najviše klase, koje se može čuvati i uživati desetljećima. Domaća vinska scena reagirala je sjajno na prve berbe Roxanicha, zanimanja nije nedostajalo, kao ni restorana koji su njihova drukčija vina nudili na tržištu. S vremenom je zanimanje polako počelo jenjavati i vinarija Roxanich se sve rjeđe mogla susresti na listama restorana ili na vinskim događanjima u zemlji, ali je istovremeno interes izvoznih tržišta za njihovim vinima rastao i danas se mogu naći diljem svijeta, od Austrije do Poljske, od Švicarske do SAD-a.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: bar u novouredjenom dijelu hotela.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Zatišje interesa izazvano manjkom aktivnosti na domaćoj sceni naglo je prekinuto otvorenjem Wine & Heritage Hotela Roxanich u Motovunu početkom 2019. godine, arhitektonskog remekdjela koje na jedinstven način spaja staru zadružnu zgradu s novim dodacima za vinariju i hotel. Tijekom zadnjeg posjeta redakcije Dobre hrane, polovicom listopada, vinarija i hotel vrvjeli su posjetiteljima i interes za vinima očito je ponovno oživio. U novoj vinariji u Motovunu dolazi i do zadnje faze realizacije Rožanićeve vizije, jer u tom objektu, koji se proteže na pet podzemnih etaža, sada ima dovoljno kapaciteta za provođenje nauma do kraja, a to podrazumijeva i prostoriju u kojoj su ukopane amfore u kojima se sada također proizvodi vino, kao i cijelu etažu koja služi samo za odležavanje vina u bocama.

Motovun, 130219.
Vinarija i hotel Roxanich.
Na fotografiji: postavljanje stola.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Današnji portfelj vina Roxanich ponešto se razlikuje od prvobitnog jer je uvedena linija “prvih ruža“, vina sličnijih standardnim vinima iz tankova od rostfraja koja mogu poslužiti kao sjajan uvod u vina iz linije dugo maceriranih vina. Aktualna vina iz linije “prvih ruža”, primjerice Malvazijica, Draga, Mirna, Sorelle, Rožica i druga, vina su visoke kvalitete, koja mogu trošiti i oni neskloni ekstremno dugo maceriranim vinima, a pritom imaju klasu i dubinu i također se mogu čuvati godinama.

ROXANICH MALVAZIJICA 2017. 87 kn (Vrutak), 89/100

Svježa interpretacija Roxanich Antice, macerirana 1 dan, dobivena spontanom fermentacijom, sazrijevala godinu i pol dana u rostfraju, umjerenog alkohola od 12,5%. Buteljirana prije dva mjeseca i sasvim nova na tržištu. Diskretna mirisa, prekrasnog okusa, punog slasti i zrelog voća, dinja, manga, agruma te s nešto breskve na retru. S blažim kiselinama, ali intenzivna i zaokružena okusa.

ROXANICH SORELLE 2013. 94 kn, 91/100

Chardonnay je u vinariji Roxanich posebno dobar, a Chardonnay Milva iz 2008. možda i najbolji hrvatski chardonnay do sada. Sorelle samo nastavlja tu tradiciju, 100% chardonnay, maceriran četiri dana, 10% soka je fermentiralo u drvenim badnjevima, a ostalo u rostfraju. Na etiketi je slika šest kćeri Mladena Rožanića. Svijetlo jantarne je boje, krepkog, mineralnog i živog okusa. Skladno i uravnoteženo u ustima, s ugodnim dodirom tanina, punijeg tijela i s fino naglašenim kiselinama, 13% alkohola.

ROXANICH BORDO 2009. 150 kn (u vinariji), 93/100

Riječ je o merlotu koji je prema venecijanskoj tradiciji nazvan Bordo. Venecija je 1855. uvezla prve klonove merlota, od kojih je vino nazvala bordo, pa je taj izraz preuzela i vinarija Roxanich za svoj merlot. Vino je devet godina dozrijevalo u bačvama, 80% u velikom drvu i 20% u baricima. Izvanredna je mirisa, razvijenog, bogatog, punog aroma, s nešto slatkih začina i nešto zrelog voća, poput trešanja, višanja i šljiva. U pozadini su mineralne note. Okus je iznimno slojevit, dugačak i bogat. Alkohola je 13,5%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:42