VINSKE MUŠICE

VRIJEDNA VINSKA PUBLICISTIKA: Plodna jesen, osim bogatih prinosa, donosi i dva odlična enološka naslova!

 Getty Images
Vinska publicistika bogatija je za čak dvije vrijedne knjige: “Vinske priče - Slavonija i hrvatsko Podunavlje” Željka Garmaza te “Vino i hrana” Hrvatskog sommelier kluba

Godina 2018. u smislu prinosa u vinogradima jedna je od najplodnijih u posljednja dva desetljeća, a izgleda da je jednako plodna i za vinsku publicistiku. Naime, ove su jeseni iz tiska izašle dvije nove knjige; “Vinske priče - Slavonija i hrvatsko Podunavlje” Željka Garmaza te “Vino i hrana” Hrvatskog sommelier kluba. Iako se u obje knjige piše i o vinu, zapravo su sasvim različite tematike te namijenjene različitim čitateljima, međutim obje svojoj domeni imaju težinu knjige koju čuvate na istaknutom mjestu na polici i kojima se stalno vraćate provjeriti neku informaciju.

VINSKE PRIČE - SLAVONIJA I HRVATSKO PODUNAVLJE, ŽELJKO GARMAZ

Riječ je o trećoj knjizi po redu u serijalu Vinske priče poznatog novinara, putopisca i dobrotvora koji se osim vinskom publicistikom bavi i putopisima iz Afrike. Garmazov rukopis je i u ovom slučaju ponovno izravan i autentičan, nimalo opterećen podacima i statistikama, a maksimalno koncentriran na ljude, njihov osobni profil te na životne sličice i anegdote koje nam o vinu često govore više nego ampelografski ili enološki podaci kojima nas drugi priručnici i vodiči redovito zasipaju. Vedrina i dobronamjernost autorova duha toliko je zarazna da se vinari, o kojima je u ovoj knjizi riječ, s lakoćom otvaraju te otvoreno iznose svoje poglede i svjetonazore, prepričavaju događaje koji su ih definirali, šaljive anegdote ili pak sudbonosne trenutke svojih života.

Privatna arhiva Željka Gmaza

Primjerice, priče o dvije vinske vedute Slavonije, o Enjingiju i Krauthakeru, bolje su od bilo čega što je dosad napisano o tom velikom dvojcu. U knjizi je prikupljeno 48 priča o vinarima iz cijele Slavonije, Baranje i Srijema. Priče se protežu na 358 stranica, a uz svaku vinariju priloženi su i kontakt podaci te osnovne informacije, poput sortimenta i količine vinograda. Tu ćete knjigu, za razliku od klasičnih vodiča u kojima čitate po potrebi samo ciljane dijelove, pročitati u jednom dahu i cijelu. Ponekad nas nasmije, ponekad dirne, a najčešće nas iznenadi nekom crticom iz života o kojoj nismo imali pojma. Puno je tu snova, ostvarenih i neostvarenih želja, velikih i malih ciljeva, misija spašavanja sorti ili obiteljskog naslijeđa te toplih priča koje otkrivaju ljudsku stranu jedne inače sasvim obične poljoprivredne djelatnosti, koja nakon ovakve knjige svakako prestaje biti obična i postaje uzvišena.

Vinske priče Facebook page

HRANA I VINO, HRVATSKI SOMMELIER KLUB

Ovo kapitalno djelo gastronomije i sommelierstva zapravo je prijevod istoimene talijanske knjige autora Fabrizia Maria Marzi i Roselle Romani, s dodatkom poglavlja “Sklad hrvatskih jela i vina” koje potpisuje autor Željko Bročilović Carlos, poznati hrvatski sommelier i vinski trgovac. Urednik tog hrvatskog izdanja je Franko Lukež, novinar i predsjednik Hrvatskog sommelier kluba. Otkad je vođenje sommelier kluba preuzeo Istranin Franko Lukež, ozbiljno se radi na publikacijama za profesionalce u ugostiteljskoj industriji. Prije je po sličnom principu izdana knjiga “Priručnik za sommeliere”, esencijalan za znanje jednog sommeliera, a sada je izdana knjiga koja je jednako važna i restoraterima, kuharima te svim zaljubljenicima u gastronomiju.

Hrvatski sommelier klub web

Sparivanje hrane i vina ozbiljan je zadatak kad ste u restoranskom biznisu, jer se s pogrešnim odabirom ponekad zaista mogu upropastiti obrok ili vino za koji ste odvojili teško stečeni novac. Zbog toga bi znanje prikupljeno na čak 408 stranica ove knjige trebao konzumirati baš svaki odgovorni ugostitelj, sommelier i kuhar, a neće biti naodmet ni drugima koji žele razumjeti zašto neko vino odgovara određenom tipu hrane i naučiti osnovne postulate spajanje hrane i vina. Koncizno objašnjava međuodnos različitih okusa, senzacija i aroma u vinu i hrani i što se događa kad se oni spoje. Sveobuhvatna je i treba je čitati postupno, uz konzultaciju druge literature i drugih izvora i po mogućnosti s primjenom prikazanih primjera u praksi. Riječ je o najvažnijem djelu te tematike izdanom na hrvatskom jeziku do danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:59