FACA S PLACA

UPOZNAJTE RUŽICU GAŠPARIĆ: Sirevi u Zagrebu zbog kojih kupcima nije problem potegnuti iz Rijeke i Splita!

 Marko Miščević
“Svaki dan ponesem sa sobom barem 20 kg sira i 10 litara vrhnja!”

Za gospođu Ružicu njezini se kupci šale da zadnja dolazi, a prva odlazi jer proda sve svoje sireve za čas. Svakog jutra ova vedra sirarka u Križevcima sjeda na vlak za Zagreb, a osmijeh ne skida s lica pa je odmah možete prepoznati po dobrom raspoloženju i bogatoj ponudi svježeg sira na stolu. Kvalitetni i ukusni, njezini proizvodi osim brojnih poznatih Zagrepčana redovito privlače i predstavnike zagrebačkih restorana s ponudom lokalnih namirnica. Tko ne zna gospođu Ružicu Gašparić, vrijeme je da je upozna, jer su njezini sirevi razlog zašto neki kupci potegnu čak iz Rijeke i Splita da se opskrbe proizvodima od domaćeg kravljeg i kozjeg mlijeka.

Marko Miščević

Otkad prodajete svoje sireve na Dolcu?

- Od 1972. sam tu!

Odakle stižete na Dolac?

- Iz Križevaca.

Koliko ponesete sira sa sobom svaki dan?

- 20 kg sira, 40 - 50 zdjelica, 10-ak većih zdjela, kantu od 10 litara vrhnja...

Nudite i kozji sir! Koliko imate koza i krava?

- Deset koza, deset krava!

Imate li kojeg slavnog kupca?

- Imam puno krasnih mušterija, puno mladih isto. Tarik Filipović i njegova Lejla, čak i njegova punica iz Rijeke k meni dolazi.

Što sve imate u ponudi?

- Cijeđene i svježe sireve iz marame i u listićima, vrhnje...

Na što ste posebno ponosni?

- Joj, imam mladi sir koji mnogi ne vole raditi. Uspijem ga prodati pa mi je isplativo. Riječ je o mladom škripavcu od slatkog mlijeka. Miješam ga s čilijem, bosiljkom i vlascem.

Koliko vam za njega treba mlijeka?

- Dvadeset litara mlijeka, na što ide oko pola deci sirila. Ako se ne uspije podati, zapravo se upropasti mlijeko pa je njegova priprema veliki rizik.

Koja je vaša filozofija?

- Što više daješ, to ti više Bog da da primiš!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:32