Wine Spectator kao vodeći autoritet u svijetu vina čije tiskano izdanje prati preko 3 milijuna čitatelja diljem svijeta, od godine 1981. dodjeljuje nagrade u tri kategorije restoranima s najboljim vinskim kartama. Od najniže prema najvišoj to su Award of Excellence, The Best Award of Excellence i Grand Award, a u 2018. Ovim su nagradama odlikovana 2 453 restorana u kategoriji Excellence, 1 215 restorana u kategoriji The Best of Excellence te 91 restoran u kategoriji Grand. Jedini hrvatski restoran koji je dobio Wine Spectatorovu nagradu i to u kategoriji The Best Award of Excellence 2018 je Restaurant 360 Dubrovnik, nositelj Michelinove zvjezdice i član JRE Hrvatska. Uspjeli smo dobiti malo vremena jednog od ključnih ljudi Restorana 360, Rudolfa Papca da nam ispriča o čemu se točno radi te podijeli s čitateljima Dobre hrane svoje dojmove i iskustva.
Restoran 360 ponovno je ovjenčan priznanjem Wine Spectatora, što nam vi možete reći o vinskoj listi koja je prepoznata kao doista iznimna. Kako je koncipirana?
Tako je, u ponedjeljak 02.07. Wine Spectator je objavio rezultate za 2018., a naš je restoran dobio The Best Award of Excellence. Ova titula, prema službenom pojašnjenju samoga Wine Spectatora znači da restoran nudi ekstenzivnu selekciju etiketa i širok dijapazon najboljih godišta vina iz raznorodnih vinskih regija. Konkretno, naša karta broji nešto više od 450 etiketa (točno 466) i vrlo je internacionalna, koncipirana je prema sortama uz dosta ozbiljnu zastupljenost 50ak vinskih sorti i prisutnost mnogih relevantnih i raritetnih svjetskih vina te jasnu razdiobu internacionalne od hrvatske & regionalne liste. Imajući u vidu stil restorana i publiku koja u Dubrovnik dolazi, a to su ljudi iz odista cijeloga svijeta i sa širokim poznavanjem vinske produkcije, na karti imamo svjetske standarde kao što su GG rizlinzi, prestižne bijele i crne burgundske i rhonske raritetne etikete, velika španjolska, talijanska ili kalifornijska vina, te u vertikalama impresivna starija i velika godišta prestižnih bordoških kupaža.
Imate li saznanja u kojoj konkurenciji ste ponijeli nagradu te tko je još aplicirao iz Hrvatske?
Zaista nemamo saznanja da li je itko iz Hrvatske aplicirao za Wine Spectatorovu nagradu. Smatramo da bi to bilo dobro jer kao i u gastronomiji, za razvoj i rast trebamo vidjeti standarde koji su postavljeni internacionalno pa u njima način prostor za nas, a istovremeno tako valoriziramo adekvatno i vlastitu vinsku produkciju.
Kojim etiketama u na Vašoj vinskoj listi se posebno ponosite?
Vinska karta je za mene jedna smislena cjelina, svako vino na njoj ima svoju ulogu i značaj tako da su mi sve etikete na karti jednako vrijedne. Prije nekoliko tjedana jedan gost iz Hong Konga me pitao može li kupiti za van bocu Romanee-Conti Montrachet 1996, na što sam pristao. Budući da se radi o aukcijskoj i vrlo vrijednoj etiketi, a bila nam je to posljednja boca vrlo obzirno me pitao i da li mi je žao. Moj odgovor uz smijeh je bio da je, ali pošto je kišno ljeto da nam je ipak upravo osjetno popravio budget. Sav razdragan, nasmijao se i gospodin.
Koliko vam je važno zastupiti hrvatske vinarije?
Kako bismo našim gostima približili i ponudili iskustvo lokalnih vina, kroz ponudu 70-ak vina na čaše stavljamo naglasak na sve relevantne autohtone sorte kao što su, primjerice, pošip, malvazija ili plavac mali triju različitih proizvođača kako bismo naglasili različitost stilova i mikropodneblja. Kod vina na čaše služimo se Coravin tehnologijom jer kao što se pri načelu izbora vina za vinsku listu prije svega vodimo načelom kvalitete, a ne trenda, tako i u posluživanju i čuvanju imamo iste standarde.
Velik postotak vaših gostiju su stranci; što najčešće traže i jesu li otvoreni isprobati lokalna vina?
Dubrovnik je internacionalna destinacija. Mislim da nijedan drugi grad u Hrvatskoj nema tako šaroliku publiku kao mi. U Grad dolaze i ljudi koji su zaljubljenici u mnoga svjetski relevantna vina i sorte i koji žele te iste etikete i na putovanjima, a mi ih imamo. Ipak, imate i jedan, sada već puno veći broj ljudi koji žele poslušati savjet sommeliera i probati vino autohtone hrvatske i regionalne sorte. Najviše su fascinirani grkom i žilavkom, a ljubitelji chardonnaya odležanim malvazijama i pošipima.
Možete li nam otkriti koja je vaša omiljena vinska etiketa?
Za mene je omiljena etiketa nešto što se, kako vinski odrastam, mijenja. Vino koje me se ove godine posebno dojmilo je Grenache Stockholm syndrome 2010 Manfreda Krankla, kalifornijske vinarije Sine qua non.
Koji su vaši favoriti među hrvatskim, a koji među stranim vinima i zašto?
Među hrvatskim vinima preferiram bijela iz inoksa. Kao primjer naveo bih Birin Grk iz 2017. - ujedno je svjež, mineralan, diskretno aromatičan, snažan i izuzetan za hranu. Šteta što je grka općenito ipak premalo, jer tu vidim velik potencijal. Što se stranih vina tiče, trenutno me najviše fasciniraju crna vina s većih nadmorskih visina i malo hladnije klime, iako je iskustvo 20 do 30 godina odležanih, ozbiljnih crnih bordeauxa iz velikih godina dimenzija poslije koje se teško može natrag.
Koji je vaš stav o biodinamičkim vinima?
Smatram da Hrvatska još ima odlične preduvjete da se više proizvođača posveti biodinamičkoj poljoprivredi i proizvodnji vina. Svakom vinu pristupam individualno, pa smatram da među biodinamičkim, kao i među drugim vinima, ima izuzetnih, ali i loših vina. Ove godine na jednom od naših degustacijskih menija uz crnu slavonsku svinju imamo Plavu gredu 2015. (blatina, vranac) čitlučke vinarije Brkić. Josip Brkić jedan je od pionira biodinamičke proizvodnje vina.
Ovog proljeća Restoran 360 ovjenčan je takozvanim kulinarskim Oscarom. Jesu li očekivanja gostiju veća nego ranije? Jeste li što mijenjali u samom konceptu restorana?
U ožujku je naš chef Marijo Curić dobio Michelinovu zvjezdicu i to je velika nagrada, kako za njega tako i za nas u cjelini. Ona podjednako znači priznanje i odgovornost. Pritisak na restoran pojačan je i već u startu gosti dolaze s očekivanjima, pa je tu, osim konkretnog restoranskog posla, i psihološki moment. U konceptu restorana ništa nismo mijenjali. Funkcioniramo na bazi dvaju tasting menija i a la carte menija, radimo isključivo večere, a definirali smo se kao fine dining restoran duboko ukorijenjen u Mediteran i lokalne okuse. Chef Marijo Curić, polazeći od te baze, kroz više tekstura i struktura u jelu daje osobnu interpretaciju namirnice ili okusa, pa je svaki tanjur načinjen od šest do osam segmenata, uz naglasak na najmanje jednom lokalnom elementu.