VIZEAT: VEČERA KOD NEPOZNATIH

ZABORAVITE NA FACEBOOK, TWITTER I INSTAGRAM: Stol je izvorna društvena mreža!

 Marko Miščević
Sve popularnije platforme namijenjene su pravim gastronomskim nomadima: dolazi se u kuću nepoznatim ljudima i jedu se njihova lokalna jela.

Prije dva tjedna s nestrpljenjem sam pozvonila na vrata jednog malog stana u zagrebačkoj Dubravi. Vrata mi je otvorio visok i nasmiješen muškarac, a hodnikom se proširio miris pečenja. Došla sam na pravo mjesto, na svoju prvu VizEat večeru. Pritom nisam samo ja bila nervozna i uzbuđena, mom domaćinu također nije bilo baš svejedno. Naime, on se prvi put upustio u avanturu pripremanja večere za potpune strance u vlastitom domu.

Marko Miščević

Funkcioniranje platforme

Vedran Bošković je prije nešto više od mjesec dana otvorio profil na internetskoj stranici VizEat.com, pandanu popularnog Airbnb-a, platformi namijenjenoj pravim gastronomskim nomadima, putnicima koji žele zaobići tipične restorane te gužvu zamijeniti večerom u domaćem okružju. Osim putnicima, namijenjena je i zaljubljenicima u kuhanje, osobama koje žele pripremati hranu za druge, a ne mogu otvoriti vlastiti restoran. Za samu stranicu saznala sam sasvim slučajno, pretražujući internet u potrazi za svojom idućom pustolovinom.

Marko Miščević

Ova francuska platforma nastala je 2014. godine i nije prva te vrste. Prethodila joj je američka stranica EatWith.com s istim ciljem, a od rujna ove godine dvije tvrtke udružuju snage i zajedno nude večere u više od 200 država u svijetu, i to kod više od 20 tisuća domaćina. U Hrvatskoj zasad postoji njih tek nekolicina koji otvaraju svoje domove i kuhinje strancima. Kako to točno funkcionira? Nakon prijave na odabranu platformu imate mogućnost odabira želite li biti domaćin ili samo gost. U potonjem slučaju birate lokaciju i datum koji vas zanimaju, a onda među ponuđenim događanjima ono na kojem biste željeli sudjelovati. Rezervacijom svog mjesta za stolom dobivate upute od samog domaćina, možete vidjeti i tko će još prisustvovati vašoj večeri, ali i okvirni meni koji će biti poslužen.

Marko Miščević

Tradicionalna večera

Nakon temeljitog pretraživanja obje platforme došao je trenutak da se odvažim i zavirim u nečiji dom, sjednem za nepoznati stol i pojedem pravi domaći obrok. Izbor domaćina za ovaj eksperiment pao je upravo na Vedrana, srednjoškolskog profesora iz Dubrave koji je za mene i mog kolegu pripremio tradicionalnu večeru kakva se često zna naći na tipičnom hrvatskom stolu. Na meniju su bili juha od gljiva s vrhnjem, purica s mlincima u malo drugačijem izdanju i palačinke s domaćim pekmezom. Pravilo je da svaki domaćin bira što će svojim gostima ponuditi, ali uvijek je najzanimljivije kušati jela svojstvena za zemlju iz koje domaćin dolazi. Ipak je to bila i glavna misao pokretanja obje internetske stranice. Znatiželjna zašto su se uopće upustili u ovaj pothvat i ponudili na internetu večeru u svom domu, Vedrana i njegovu suprugu Mihaelu gotovo sam s vrata zasula pitanjima.

Marko Miščević

- Ako mi ne možemo u svijet, može svijet doći k nama - objasnila mi je Mihaela i nisam se mogla ne složiti s tim praktičnim pristupom sa sanjarskim prizvukom.

Kao i kod većine nepoznatih situacija, bilo je potrebno malo vremena i truda (i koja čaša vina) da se svi opuste, ali jednom kad je razgovor potekao, svi smo dijelili zabavne anegdote s putovanja, uspoređivali iskustva iz različitih država i smijali se punih trbuha. Kako bih zaokružila dojam, javila sam se još jednoj korisnici obje platforme, Ladi Kustri koju stranci većinom kontaktiraju preko stranice EatWith.com, a koja mi je rado objasnila što ju je ponukalo da organizacijom večera za strance obogati svoj i život svoga supruga Michaela.

Marko Miščević

- Oboje imamo puno toga ponuditi i podijeliti, i to ne samo u obliku ukusnih jela, nego i priča o putovanjima po Hrvatskoj i svijetu, kulturi i hrani, čime možemo pomoći strancima da se osjećaju ugodno, pogotovo ako putuju sami. Sa svakim se može pronaći zajednički jezik i uživati u razgovorima za stolom - kaže Lada.

Marko Miščević

Upravo su s tom idejom i pokrenute ove virtualne gastronomske oaze. Svrha je cijelog koncepta pričanje priča kroz hranu, i to onih o vlastitom životu, o gradu u kojem se večera održava, a ponekad i o tradiciji i etnicitetu, ovisno o kuhinji koju degustirate. U dva do tri sata druženja u nečijem domu dobijete priliku iskusiti i okusiti nešto novo, upoznati zanimljive ljude i uživati u ugodnom druženju, iako ste zapravo kilometrima daleko od kuće. Jer, kako je rekla Camille Rumani, jedna od osnivačica platforme VizEat.com: Stol je izvorna društvena mreža!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:06