DOBRA HRANA U KUHINJI

ZAGORSKI ŠTRUKLI IZ OKRUGLJAKA: Vječni klasik kojem je teško odoljeti!

 Mario Kučera / HANZA MEDIA
Zagrebački restoran Okrugljak otkrio nam je provjerenu recepturu.

Koji su bolji štrukli jednako je neumjesno pitanje kao što je i rasprava jesu li oni uopće naša autohtona gastronomska ikona ili su samo izvedenica njemačkog odnosno austrougarskog štrudla (der Strudel)? Štrukli imaju niz naših autentičnih izvrsnih varijanti, štoviše živa su pojavna kulinarska forma. Inačice se rađaju svakodnevno, više ili manje uspješne. Odlučuje faktor vrijeme na duže staze: one koje opstaju očito su uspješne, slično kao što se i priče znanih i neznanih autora predajom pretvaraju u bajke, opće kulturno dobro.

Kako bilo štrukli su omiljeni i duboko su ukorijenjeni u našu gastronomiju. Donosimo recept zagrebačkog restorana Okrugljak, a tko je ipak više od jela, a manje od rada nek se zaputi kod njih na njihove već legendarne štrukle.

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Sastojci:

Za tijesto:

400 g glatkog brašna
1 jaje
20 g maslaca
1 dl ulja
sol

Za nadjev:

500 g svježeg kravljeg sira
4 jaja
5 g soli
5 dl vrhnja za kuhanje ili domaćeg kiselog vrhnja

Od prosijanog brašna formirati stožac i na vrhu napraviti udubinu. Dodati u nju jaje i ohlađeni maslac. Tijesto izraditi prstima i mijesiti dok se ne pojave mjehurići. Potom ga premazati uljem i prekriti vlažnim kuhinjskim ubrusom. Nakon što odstoji 20 minuta, razvući ga po pobrašnjenoj podlozi. Što se tanje razvuče, štrukle će biti ukusnije.

U procijeđeni sir dodati jaja i sol pa miješati dok se smjesa ne ujednači. Na razvučeno tijesto ravnomjereno rasporediti nadjev i zarolati. Dobivenu roladu rezati rubom tanjurića na 8 dijelova. Štrukle kuhati u kipućoj posoljenoj vodi 10 minuta. Ocijeđene štrukle staviti u posudu za pečenje, preliti ih vrhnjem i zapeći na 220 stupnjeva oko 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 14:03