Je li stvar u izgovoru?

ZANIMLJIVO: Koja je razlika između sorbeta, sladoleda, gelata i šerbeta?

 Getty Images/iStockphoto
Je li razlika između šerbeta i sorbeta zapravo samo u izgovoru? Je li gelato zapravo samo sladoled na talijanskom? Pripremite si kuglicu vašeg omiljenog šerbeta, sladoleda ili gelata i bacite se na čitanje razlika između prethodno navedenih!

Sorbet

Homemade Organic Berry Sorbet Ice Cream Ready to Eat
Getty Images/iStockphoto

Sorbet se vrlo često naziva i ''lažni sladoled''. Isprva je sorbet bio osvježavajuće piće, a danas je desert. Pripravlja se od zaleđenog voća ili voćnog soka i bjelanjaka uz dodatak alkohola. U restoranima se vrlo često koristi za ispitanje nepca između sljedova.

Šerbet

Mango ice cream sorbet with mint leaves and Spoon for ice cream on stone slate background
Getty Images/iStockphoto

Šerbet je nešto između sorbeta i kremastog sladoleda. Radi se tako da se sorbetu doda malo mlijeka. Također, uvijek mu je baza voće.

Sladoled

Fruit banana ice cream in bowl, top view
Getty Images/iStockphoto

Svakako najpoznatije ledeno zadovoljstvo! Sladoled mora sadržavati minimalno 10% mliječne masti, mora se miješati tijekom zamrzavanja (zato se koriste aparati za izradu sladoleda) te mora biti sladak. Okusi su zaista proizvoljni!

Gelato

Two balls of traditional italian ice cream called Gelato in the waffle cone at the water back ground.
Getty Images/iStockphoto

“Gelato” dosita znači sladoled na talijanskom. A li to dvoje nije potpuno ista stvar. Gelato sadrži manje mliječne masti i manje zraka koji u njega ulazi dok se miješa u procesu zamrzavanja. Također, gelato se služi na temperaturi višoj nego sladoled, tekstura mu je mrvicu mekša i izgleda sjajnije.

Granita

fresh made watermelon granita
Getty Images/iStockphoto

Kao i sorbet, granita se također radi od pirea od voća, šećera i vode. Razlika je u teksturi. Sorbet je gladak, nalik sladoledu, a granita ima teksturu ledenih pahuljica budući da se dijelovi voćnog pirea, šećera i vode stružu tijekom procesa zamrzavanja.

Smrznuti jogurt

frozen yogurt with cherry ( pumpkin pie flavor?)
Getty Images

Smrznuti jogurt nije doslovno jogurt koji smo zamrznuli. To je zapravo isto što i sladoled uz dodatak žumanjaka pri početku izrade. Tekstura mu je malo mekša od sladoleda i lakše se topi.

A što vi kažete? Vaš favorit?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 21:27