KUHAJ BOLJE

ZAŠTO SMO ZANEMARILI KOMPOT BEZ DA SMO TREPNULI? Odlično ljetno osvježenje koje svakako treba vratiti na stol!

 Berislava Picek / Hanza Media
Kompot je slastica od voća (najčešće su u pitanju veći komadi) u šećernom sirupu, koji se dobiva kuhanjem voća i šećera u većoj količini vode. U hrvatskoj je kuhinji priprema kompota tradicija koja ne izumire: mnogi će se sjetiti mirisa bakina ili mamina kompota koji su uvijek nudile nakon finog ručka ili kao popodnevnu poslasticu uz šalicu kave.

Upravo je sada idealno vrijeme za njegovu pripravu, kada je voće zrelo, zdravo i mirisno. Kompoti se najčešće pripremaju od trešanja (čija je sezona završila), marelica, bresaka, višanja, a nešto kasnije od jabuka, krušaka, dunja, grožđa i šljiva.

Prvi uvjet da dobijete ukusan konačni proizvod je zdrav plod, pa su sretnici oni koji imaju vlastiti voćnjak, možda susjeda koji uzgaja voće ili pouzdanu kumicu na placu. Ako na plodovima primijetite bilo kakvo nagnječenje ili drukčiju boju, uklonite ih, jer će upravo oni kompotu dati čudan miris, miris truleži. Uostalom, kompoti u koje ste stavili natrulo voće brzo se kvare i sok im postaje mutan. Ma, sve je skupa nejestivo. Voće poput trešanja, višanja i grožđa ne morate čistiti od koštica, nećete pogriješiti ostavite li ih. No marelice, kruške, jabuke ili pak dunje morate oguliti, očistiti od koštica, a način rezanja ovisi o vašim željama. Svakako pripazite na doziranje šećera.

Kompot od jabuka

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Ako je, primjerice, riječ o marelicama, one su, ako su domaće, same po sebi slatke te ih ne treba zaslađivati previše. Tradicionalni recept kako su to spravljale naše bake je kilogram voća, litra vode i oko 300 g šećera, no nećete pogriješiti ni ako smanjite ili povećate dozu. Prije se uvijek koristio kristal-šećer, no poželjno je da koristite šećer u prahu jer se on puno brže topi. Razlikujemo dva načina kuhanja kompota.

Prvi je klasično ukuhavanje kada se u posudu stavlja voće, voda i šećer i kuha na laganoj vatri dok voće malo ne omekša. Oplemeniti ga možete klinčićem, štapićem cimeta, vanilin šećerom, limunovim sokom ili limunovom koricom (pod uvjetom da limun nije prskan). Još toplo voće stavljajte u sterilizirane staklenke, zatvorite i stavite u tamni dio smočnice.

Kompot od dunja, jabuka i krušaka

Zagreb, 131017. Jela od dunje slatka i slana; kompot, svinjsko pecenje, slana pita, punjene dunje i kolac s dunjama. Jela je pripremila Mateja Domitrovic. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Druga je varijanta da očišćeno voće stavite u staklenke, skuhate sirup posebno te zalijete voće. Potom staklenke stavite u veliku plitku posudu, u posudu ulijete vodu da bude prekriveno ¾ visine staklenki i kuhate na laganoj vatri oko 15 minuta (bilo bi dobro da na dno posude stavite krpu koja će spriječiti podrhtavanje staklenki i mogućnost pucanja stakla).

Staklenke možete staviti i iznad ključale vode, odnosno kompot kuhati na pari. Koji god način i voće odabrali, uložite malo truda jer tijekom zimskih mjeseci rado ćete sladiti nepce ljetnim okusima i mirisima spremljenim u teglicama. A želite li cijelo ljeto u hladnjaku imati domaći, ukusan sok (naravno i kuhano voće koje možete poslužiti, primjerice, sa sladoledom), skuhajte sezonsko voće u vodi s dodatkom vrlo malo šećera, dodajte aromu (kora cimeta, vanilin šećer, kriške limuna ili naranče) i kad se ohladi, u pokrivenoj posudi čuvajte u hladnjaku do tjedan dana. Prema želji, ohlađeni kompot možete procijediti, pa ste dobiti odvojen sok od voća (koji spremite u neku posudicu, a možete ga i zamrznuti).

Kompot od rabarbare

Kompot od rabarbare

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:11