KAKVI SU NAM ŠKOLSKI JELOVNICI?

ZAŠTO SU NAŠA DJECA PRETILA? Roditelji griješe kad djeci doma daju pizzu i fast food jer računaju da su u školi jela zdravo!

 Nikola Vilic / CROPIX
 

U Hrvatskoj ukupno 20 posto djevojčica i 30 posto dječaka ima prekomjernu tjelesnu masu, što svakako znači da je riječ o ozbiljnom problemu na kojem moraju raditi roditelji, ali i institucije gdje djeca borave i hrane se. Pretila djeca su izložena povećanom riziku od niza kroničnih bolesti poput: hipertenzije, arterijskih i srčanih oboljenja, šećerne bolesti te bolesti mišićno-koštanog sustava. U škole je tako osim redovnih jelovnika uvedeno i besplatno voće, a kako zdravu prehranu prihvaćaju djeca pitali smo ravnatelja OŠ Milana Langa iz Bregane, Igora Matijašića

"Školske kuharice po naputcima Zagrebačke županije izbjegavaju prženo i hrenovke, a roditelji griješe kad im doma daju pizzu i fast food jer računaju da su u školi jela zdravo" kaže ravnatelj Igor Matijašić.

- Shema s besplatnim voćem i povrćem zamišljena je tako da djeca jednom tjedno besplatno dobiju jednu voćku. No, ono što se događa je sljedeće: uglavnom je riječ o jabukama i jako puno djece ne želi uzeti. Čak i kada djeca koja vole uzmu više od jedne toga jako puno ostane. Iskreno, to me rastužuje, a osim toga ne želimo bacati hranu tako da to voće nosimo u obližnje sigurne kuće i djeci bez roditelja - navodi Matijašić. Za načelnu ideju smatra da je odlična, ali jako puno djece, prema njihovim iskustvima, nema naviku jesti zdravo.

Zagreb, 140108.
Novi skolski jelovnik. Da li su skolske kuhinje spremne za novi, zdravi, menu u osnovnim skolama? Imaju li opremu za to?
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

- Kao dobar primjer možemo navesti djecu koja su u cjelodnevnom boravku i koji imaju tri obroka. Tu također možemo vidjeti koliko djeca izbjegavaju variva, lisnato povrće i sve ono što spada pod zdravo - navodi i dodaje kako djeca jednostavno nemaju tu naviku niti kod kuće tako da takvu prehranu ne žele prihvatiti niti u školi. Roditelji često znaju računati na to da su pojeli zdrav obrok u školi pa im doma daju brzu prehranu. Zbog zabrinjavajućih statističkih podataka povezanih uz pojavu prekomjerne tjelesne mase i pretilosti osmišljen je program PETICA-igrom do zdravlja. Pokrenuo ga je Hrvatski liječnički zbor 2014.

Zagreb, 140108.
Novi skolski jelovnik. Da li su skolske kuhinje spremne za novi, zdravi, menu u osnovnim skolama? Imaju li opremu za to? Kolika je cijena stvarna cijena obroka, a koliko se isti naplacuje? Tko ce podmiriti razliku...?
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

- Tijekom godina uključili smo više od 5500 različitih dionika odnosno proveli program u 16 zagrebačkih osnovnih škola- pojašnjava nutricionistica Sara Cobal, Voditeljica program. Za osnovne i srednje škole propisano je kako su osnovne škole dužne organizirati prehranu učenika dok borave u školi u skladu s propisanim normativima koje donosi ministarstvo nadležno za zdravlje. Nacionalne prehrambene smjernice sastavni su dio Normativa za prehranu učenika u osnovnoj školi koji propisuje preporučene vrste hrane i jela, optimalni unos energije i hranjivih tvari kao i broj obroka i raspodjelu preporučenog unosa energije po obrocima.

Split, 161110.
Djeca iz osnovne skole Dobri u Udruzi Split zdravi grad uce kako pripremiti zdravu hranu. 
Na fotografiji: ucenici drugog razreda su napravili male pice i zatim ih pojeli. Desno na fotografiji je Zeljko Petrovic voditelj udruge.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

- Osnivači osnovnih škola dužni su temeljem spomenutih zakonskih propisa osigurati prehranu djece u osnovnim školama. Tijekom godina provedbe programa, navodi, uočili smo da određene škole rade odličan posao. Doista uključuju preporučene vrste namirnica u jelovnike (mlijeko i mliječne proizvode, žitarice, mahunarke, ribu, orašaste plodove…) te izbacuju namirnice bogate zasićenim masnoćama (piroške, kroasane), suhomesnate proizvode, deserte bogate jednostavnim šećerima (krafne) te paze na količinu soli...

Sibenik, 290514.
Prva medjunarodna konferencija Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran, pocela je danas u Sibeniku, a kao uvertira u Turistickoj skoli bio je prvi cooking show. Gost showa bio je sluzbeni master chef francuske diplomacije, trenutno chef francuskog ambasadora u Turskoj Olivier Grouard. Ucenici Turisticke skole su asistirati tom velikom imenu gastronomske, kuharske elite, a jedan dio ucenika je prezentirao svoje vjestine u flambiranju, pripremanju barskih mjesavina, kava, znanju iz sommelierstva.
Na fotografiji: Detalj hrane.
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX
Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Primjer dnevnog jelovnika u zagrebačkoj osnovnoj školi

DORUČAK: hrenovka u pecivu, čaj s medom i limunom

RUČAK: govedska juha, pureća pljeskavica, kuhani kelj s krumpirom

UŽINA: graham kruh, sirni namaz, mlijeko

Mišljenje stručnjaka

Kvalitetne masti su poželjne SARA COBAL, mag.nutr. Voditeljica programa PETICAigrom do zdravlja:

Prema postulatima pravilne prehrane preporučuju se da namirnice sadrže složene ugljikohidrate te kvalitetne proteine i masti. Iz navedenih razloga potiče se odabir hranjivijih izbora za zajutrak poput sendviča (pecivo sa sjemenkama/integralno pecivo) sa šunkom, i svježim povrćem, dok za ručak prednost treba dati ribi, mesu peradi ili varivu s kockicama mesa i svježim povrćem. Šareni tanjur ukazat će na raznovrsnost prisutnih namirnica što je poželjna karakteristika svakog jelovnika. Također, bilo bi optimalno kada bi sve namirnice korištene za pripremu jelovnika bile svježe i lokalno uzgojene. Povrh toga, preporuka struke je unos barem pet voća i povrća dnevno radi čega je važno tijekom dana uključiti i sezonsko voće u jelovnik. Valja napomenuti kako je ovo primjer jednodnevnog jelovnika, a kako bi se procijenila kvaliteta prehrane pojedine škole potrebno je u obzir uzeti više uzastopnih tjedana jelovnika.

Split, 161110.
Djeca iz osnovne skole Dobri u Udruzi Split zdravi grad uce kako pripremiti zdravu hranu. 
Na fotografiji: ucenici drugog razreda su napravili male pice i zatim ih pojeli.
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Nikola Vilic / CROPIX

Preporuka jelovnika po nacionalnim smjernicama:

PONEDJELJAK

Doručak: zobene pahuljice s cimetom i medom, jogurt s probiotikom
Ručak: juha od rajčice, pureći rižoto sa sezonskim povrćem, zelena salata, integralni kruh
Užina: banana
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1221,44 KCAL

UTORAK

Doručak: integralni šareni sendvič, mandarina
Ručak: varivo od mahuna s junećim mesom, kruh crni, grožđe
Užina: zobeni keksi s cimetom i narančom
ENERGETSKA VRIJEDNOST 1245,75 KCAL

SRIJEDA

Doručak: mlijeko, Margo, marmelada, crni kruh
Ručak: juha od povrća s prosom, punjena paprika, pire krumpir, jabuka
Užina: kruška
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1129,46 KCAL

ČETVRTAK

Doručak: kukuruzni žganci s mlijekom, jabuka
Ručak: pileća prsa u umaku, kelj lešo, integralni kruh, kompot breskva light
Užina: banana
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1180,95 KCAL

PETAK

Doručak: kakao, sirni namaz sa sjemenkama, graham pecivo
Ručak: krem juha od povrća, tjestenina s tunjevinom, zelena salata s mrkvom, sok od naranče 100%
Užina: jabuka
ENERGETSKA VRIJEDNOST: 1131,67 KCAL

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:01