PRIJE LOCKDOWNA

Zašto vikend ne biste proveli na Kvarneru? Sedam mjesta na kojima se provjereno dobro jede

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Potvrđeno je da Primorsko-goranska županija 12.travnja ide u lockdown na dva tjedna. Iskoristite priliku i posjetite restorane

Samo sat i 30 minuta trebat će vam od centra Zagreba da stignete na područje prelijepog Kvarnera. Iako vremenska prognoza nije naklonjena cijeli vikend, subota bi trebala biti sunčana. Čak i ako otvorenu terasu zakloni usputni oblak, dobra hrana trebala bi održati osmjeh na licu. Ako ste se i vi zaželjeli uživanja u neposrednoj blizini mora korisno je znati koja su mjesta vrijedna posjete. Osim toga, potvrđeno je kako Primorsko-goranska županija ide u dvotjedni lockdown te restorani neće moći radi jedino u obliku pripreme jela za dostavu. U nastavku donosimo popis naših omiljenih mjesta s fokusom na područje Opatijske rivijere.

Institucija Kvarnera: Plavi podrum, Obala Frana Supila 6, Volosko

Preporuka: škampi

Institucija kvarnerske gastronomije sasvim sigurno je Plavi podrum. Najbolje škampe pojest ćete upravo ovdje. Također, ovdje smo kušali senzacionalnu juhu od šparoga s poširanim jajem, a vidjeli smo kako su je ove sezone dodatno doradili. Plavi podrum je ujedno mjesto s najboljom vinskom kartom u Hrvatskoj po izboru Dobri restorani.

image
Berislava Picek/

Vrijednost za novac: Zijavica, Šetalište 25. travnja 2, Mošćenička draga

Preporuka: selekcija hladnih predjela za dvoje

Jedan od skrivenih kvarnerskih bisera svakako je konoba Zijavica, smještena tik uz prelijepu plažu Mošćeničke Drage. Ovo je mjesto poznato po svakodnevnoj ponudi glasovitih kvarnerskih škampi, budući da je vlasnikov otac izuzetan škampar. Ovdje nipošto nemojte propustiti selekciju hladnih predjela. Apsolutni favorit koji već godinama ne smiju maknuti s karte je kuglica bakalara na salsi od pomidora i slanih inćuna, ali vrlo zanimljiv je i tartar od jadranske tune s kremom od hrena i soje, te slani inćuni s tostiranom grobničkom palentom kumpiricom. Jela se mijenjaju sezonski i ovise o dnevnom ulovu, ali ako ulovite ražu in umido sa zelenjavom na padelu ili brodet na način kuće naziva "ča more da". Cijene su umjerene i Zijavica je mjesto gdje doista dobijete vrijednost za novac. Selekcija ribljih predjela za dvoje košta oko 200 kuna, a cijene glavnih jela variraju između 60 i 120 kuna.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Frigane ribice i bevanda: Ribarnica Volosko, Andrije Štangera 5, Volosko

Preporuka: frigana sitna riba

Vološćanska ribarnica je kultno mjesto. Teško ćete pronaći šarmantniju ribarnicu gdje na škalinama (kamenim stepenicama), ili drvenim visokim stolovima možete popiti hladnu bevandu i pojesti porciju friganih ribica. Osim frigane sitne ribe, nude i riblje filete na žaru, brodete, salatu od hobotnice, ali ovdje je doista najbolje pojesti frigane ribice i krumpir salatu.

image
Ribarnica Volosko Facebook Page/

Gdje na slatko? Kaokakao, Andrije Štangera 44, Volosko

Preporuka: mille foglie

Kaokakao je simpatična slastičarnica gdje ćete pojesti najbolje kolače na Kvarneru. Kolače možete ponijeti za van i pojesti ih na nekoj klupi gledajući more. Imaju petnaestak vrsta kolača, a nama je najbolji njihov mille foglie s preukusnom podatnom kremom od vanilije i prhkim i hrskavim korama (listićima). Cijene se kreću između 20 i 30 kuna.

image
Tea Cimas/Cropix/Cropix

Tapasi: Food & Wine bar Ganeum, Stari Grad 5, Lovran

Preporuka: Tapasi po izboru chefa

Ganeum je lokal smješten u Lovranu, a vodi ga Robert Benzija, nekadašnji chef Ville Ariston. Ganeum je zanimljiv, mjesto je šarmantno, također ćete dobiti vrijednost za novac. Meni varira o dnevnom ulovu i sezoni i najbolje je da se prepustite preporuci chefa.

image
Ganeum Facebook Page/

Kvarnerska konoba: Valle Losca, Volosco

Preporuka: tjestenina

Ova šarmantna konobica smjestila se na samom ulazu u Volosko, a utemeljena je krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ovo mjesto također pruža vrijednost za novac osobito pazeći na kvalitetu, lokalnost i svježinu namirnice. Osobito su omiljeni zbog konstante u kvaliteti svojih jela. Teško ćete naići na negativna iskustva koje je netko ponio iz konobe Valle Losca, a na njihovom meniju ćete zasigurno pronaći nešto za sebe. Tjesteninu rade sami kao i kruh, a svakako kušajte tjesteninu sa škampima ili kozicama te poširanu ražu.

image
Valle Losca/

Pogled od milijun dolara: Draga di Lovrana, Cesta za Lovransku Dragu 1, Lovran

Preporuka: Izbor jela po preporuci chefa

Kuhinju restorana Draga di Lovrana vodi etablirani chef Zdravko Tomšić. Ovo je mjesto sa spektakularnim ambijentom. Terasa na litici s koje puca pogled na cijeli Kvarnerski zaljev doista je nešto posebno. Ako se odlučite na posjet Dragi di Lovrana, nemojte gledati na sat. prepustite se uživanju na sunčanoj terasi i delicijama koje sprema chef Zdravko Tomšić sa svojim timom.

image
Mario Kučera/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 01:30