OMILJENI UMAK ZA TJESTENINU

ZAŠTO VAŠ BOLONJEZ JOŠ NIJE SAVRŠEN? Ovo su stvari na koje trebate obratiti pažnju!

 Getty Images/iStockphoto
Mi smo ga navikli kuhati puno manje nego mu je uistinu potrebno, tradicionalno se on kuha otprilike oko 4 sata. Ako želite napraviti zaista savršen bolonjez umak slijedite ovih par savjeta i nećete pogriješiti!

Ovo je jedina jednadžba koja će vam biti potrebna kada je u pitanju izrada savršenog bolonjez umaka:

na 450 g mljevenog mesa stavite 130 g sjeckanog aromatičnog povrća te 230 ml tekućine!

Uz temeljnu jednadžbu dobro je slijediti i sljedeće savjete!

Odabir mesa

Blonjez umak možete napraviti s bilo kojim mljevenim mesom, najviše se koristi mljevena junetina i svinjetina ili kombinacija prethodno navedenih. Ali nemojte u potpunosti otpisati ni teletinu ili janjetinu. Piletina i puretina također mogu dobro funkcionirati, ali u ovom slučaju se držite tamnog mesa budući da je ono sočnije. 450 g mljevenog mesa je dovoljno za 450 g tjestenine koja može nahraniti od četiri do šest ljudi. Ali ne brinite ako vam ostane višak, vrlo lako možete pripremiti Sloppy Joe sendvič, lazanje ili punjene palačinke! Za dodatan okus svakako koristite dimljenu pancetu, neku domaću kobasicu (koju ćete izvaditi iz crijeva) ili špek.

Bolognese Sauce Cooking In Enameled Cast Iron Dutch Oven
Getty Images

Sofritto

Sofritto je talijanski naziv za prepržen celer, mrkvu i luk. I trebat će vam ga zaista puno! Ne morate se držati tradicionalnog recepta koji bazično uključuje ova tri sastojka, slobodno dodajte sjemenke koromača, češnjak ili crvenu papriku. Bitno je da sve sitno narežete. Za 450 g mljevenog mesa će vam biti potrebno 130 g sofritta. Najbolji način da sitno narežete povrće je da ga stavite u sjeckalicu i pustite da ona obavi posao. Sofritto pržite na maslinovom ulju, na kojem ste prethodno pržili meso.

Food preparation:  Diced Vegetables in Saute Pan
Getty Images/iStockphoto

Karamelizirajte meso

Meso ćete prvo pržiti kada je u pitanju bolonjez. Na zagrijano maslinovo ulje stavite meso, pancetu, špek ili kobasicu. Nemojte ga previše dirati nego ga pustite da poprimi lijepu zlatno smeđu koricu. Dodajte malo soli i papra te nastavite miješati i razdvajati meso dok ne postane hrskavo smeđe posvuda.

Evo kako do hrskavog mljevenog mesa u tri koraka!

minced meat with tomato sauce in pan
Getty Images/iStockphoto

Vrijeme je za sofritto

Nakon što ste meso ispržili izvadite ga sa strane. U tavi će vam ostati prilična količina masnoće od prženja na koju ćete dodati povrće. Vatra neka bude srednja, a povrće pržite oko 10 do 20 minuta. Pustite da svo povrće dobro omekša, podlijevajte ga s tekućinom da si olakšate posao.

Sauteed celeriac and squash ragout in stainless steel pan
Getty Images/iStockphoto

Dodajte tekućinu

Pod tekućinom se podrazumjeva vino, temeljac i rajčice ili pelati. Crno vino će vam biti neophodno, njime podlijevajte sofritto dok ne omekša i pustite da alkohol ispari. Možete koristiti pileći temeljac za blaži okus ili onaj goveđi za malo dublji okus. I naravno, rajčice! Za glađi umak možete koristiti sitno sjeckane pelate, a svježe rajčice u većim komadima za malo grublji umak. Na 450 g mljevenog mesa i 130 g sofritta će vam trebati oko 230 ml tekućine. Dakle, prije nego dodate tekućinu, meso vraćate natrag u tavu sa sofrittom te dodajte malo vina, malo temeljca i rajčice. Sada je dobro vrijeme da ubacite začine poput majčine dušice, bosiljka ili malo čilija.

Homemade fettuccine pasta with bolognese sauce
Getty Images

Kuhajte na laganoj vatri

Tako je, lagana vatra je neophodna! Pustite bolonjez da se kuha na laganoj vatri i do pola poklopljen poklopcem. Natočite si čašu vina dok čekate da se ova divota skuha. Bolonjez se originalno prilično dugo kuha, oko 4 sata, zato se pripremite. Ako umak nakon određenog vremena postane pregust, dodajte mu vode. Nakon dva sata provjerite slanost i dodajte još temeljca ili soli i papra ukoliko je potrebno.

Rich Bolognese sauce cooking in a saucepan, with wooden spoon, ready for your pasta dish.  More beef images:
Getty Images/iStockphoto

Savršena tjestenina

Savršena tjestenina je ona koja je vama najdraža. Tradicionalno se bolonjez služi sa špagetima, ali vi ga poslužite s onom tjesteninom u kojoj najviše uživate!

Spaghetti bolognese dish in a bowl
Getty Images/iStockphoto

Dobar tek!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 08:29