MALI KULINARSKI SAVJETI

NAJDRAŽA ZDRAVA GRICKALICA: Kako omiljene bučine sjemenke mogu učiniti svijet boljim mjestom?

 Getty Images/iStockphoto
Pržene i slane nisu rezervirane samo za gricanje u kinu. One su najzdravija grickalica koju možete pronaći, pa nema razloga da se suzdržavate. Ako ste već ljubitelj, vrijeme je da otkrijete golice u sasvim novom izdanju i slatkim receptima

Zašto su dobre i možete si progledati kroz prste ako ih nekad pojedete previše? Izvor su nezasićenih masnih kiselina, vitamina, osobito E i grupe B, minerala (bakra, magnezija, cinka, kalcija i niza drugih) i mnogih drugih korisnih sastojaka u tragovima koji su ih izdigli na sam vrh zdravstveno preporučljivih namirnica.

A beetroot and butternut salad on rocket topped with pumpkin seeds, nuts and a balsamic dressing
Getty Images/iStockphoto

Ozbiljna salata s bučinim sjemenkama

Napravili ste salatu. Ubacili ste komadić pečenog mesa od jučer, malo zelene salate, malo bučinog ulja i nekog octa, ako ste imali možda kakvog pečenog povrća tim bolje, a sve zajedno puno će ostaviti ozbiljniji dojam uz malo bučinih sjemenki.

Salad with pumpkin seed garnish and raspberry dressing. All ingredients are certified organic.
Getty Images/iStockphoto

Kandirane bučine sjemenke

Prepržene sjemenke omiljene su grickalice od meksičkih izvorišta (pepitas) do naših krajeva. U tu se svrhu često posole. No sjemenke bundeve odlične su i kada se kandiraju na različite načine, uključujući onaj kako se kod nas obično prže bademi u karameliziranom šećeru.

Bučin pesto genovese

Pesto genovese propisuje pinjole, no bučine sjemenke više su nego dobra zamjena, one su inspiracija za brojne slične varijacije umaka. u blenderu se usitne sjemenke s bučinim uljem i solju. Ako je više ulja, onda priča vodi umaku. Ako je više sjemenki, ova se mješavina usmjerava prema namazu i preprženom kruhu ili punom tanjuru širokih rezanaca.

Pesto dip with pumpkin seeds
Getty Images/iStockphoto

Kombinacija sa sirom

Bez obzira na formu, poslužene s običnim seljačkim dimljenim sirom, grubo ribanim toplo je predjelo koje ima samo jednu manu: nakon njega nije lako naći glavno jelo koje bi ga moglo nadmašiti.

baked pumpkin slices with seeds and honey. Vertical image.
Getty Images/iStockphoto

Bučine sjemenke "na slatko"

U spomenutom receptu za umak, odnosno namaz, sol jednostavno zamijenimo šećerom, ili još bolje medom ili nekim zgusnutim voćnim sirupom odnosno sladilom. Obični suhi keks s ovakvim namazom postaje prvorazredni kolač. Ideja je još impresivnija ako se premaže biskvit.

Home baked honey and pumpkin cake,drizzle home made honey and lemon syrupHome baked honey and pumpkin cake,drizzle home made honey and lemon syrup
Getty Images/iStockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 02:31