PUNA ŠALICA ČAJA

ZDRAVE ODLUKE: Ovo su top čajevi za detoksikaciju i osnaživanje organizma!

Teška hrana, premalo kretanja i loša hidratacija najčešće su loše navike koji mnogi ponavljaju svake zime. I kada nakon blagdana shvate da su nakupili nekoliko kilograma viška, da se osjećaju tromo i često su prehlađeni, shvate da se tijelo, zapravo, buni protiv nastalog stanja.

A da bi se vratili u fit formu, dobro je očistiti tijelo od nakupljenih toksina. Stručnjaci savjetuju da se prije detoksikacije provede jedan dan posta, odnosno da se jedan dan ispijaju samo voda i biljni čajevi. Potrebno je dnevno unijeti oko tri litre tekućine u juhama, sokovima, čajevima i čistoj vodi. Napravljeni od cvijeća, korijenja, kore, stabljika, biljni čajevi čiste crijeva i jetra, pospješuju probavu, pomažu riješiti se stresa i nemira, podižu imunitet.

Ako ste pod stresom ili imate problema sa spavanjem, možda je baš umirujući učinak biljnih čajeva ono što vam je potrebno. Ispijanje šalicu kvalitetnog biljnog čaja može povoljno djelovati na vaš živčani sustav te spriječiti pritisak koji uzrokuje stres.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se dobiva iz biljke čajevca i vrlo se često proglašava najzdravijim čajem na svijetu. Radi se od svježih listova i sadrži tvari koje ubrzavaju metabolizam. Bogat je antioksidansima i to onih koji nisu prisutni u voću i povrću. Spada u skupinu najpoznatijih i najcjenjenijih čajeva. Pospješuje metabolizam, pomaže kod visokog krvnog tlaka, štiti od moždanog i srčanog udara te prevenira pojavu dijabetesa kao i Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Redovitom konzumacijom ovog čaja smanjuje se rizik od pojave mnogih vrsta raka. Da biste uživali u svim blagoditima zelenog čaja važno ga je pravilno pripremiti.

Green tea
Getty Images/iStockphoto

Kako biste sačuvali i u svoj organizam unijeli ove vrijedne sastojke, vodu za pripremu zelenog čaja treba prokuhati, potom pustiti da se ohladi do približno 60°C i zatim preliti čaj i poklopiti. Čaj koji držimo u vodi 3-5 minuta djeluje uzbuđujuće jer ima više kofeina, a ako ga držimo 5 minuta i više, zbog veće zastupljenosti tanina čajni napitak djeluje blago i umirujuće.

Čaj od đumbira

Ovaj čaj „ vatrenog“ okusa, pospješuje probavu i daje osjećaj sitosti, pomaže u brobi protiv gripe i raznih viroza. Ovaj čaj također potiče probavu jer pomaže pri razgradnji proteina. Čaj od đumbirova korijena također može poboljšati i cirkulaciju jer opušta mišiće oko krvnih žila.

Đumbir je snažan antioksidans, a u kombinaciji s limunom upakiran u filtar vrećice Podraviknog čaja savršena je kombinacija ove zime. Da biste dobili savršen čaj punog okusa, sve što trebate učiniti je preliti filtar vrećicu s 200 ml kipuće vode i pričekati osam minuta. Bogata aroma đumbira i limuna dugo će biti prisutna zahvaljujući aroma omotaču.

Planinski čaj

Pet biljaka te plod šipka kao baza, ovom čaju daju prepoznatljiv planinski štih. Plod šipka sadrži puno vitamina C, pektine, fruktozu i vrijedne minerale zbog čega je odličan za jačanje imuniteta. Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline potiču izlučivanje probavnih sokova te tako ublažavaju gastritis.

Planinski čaj najčešće se bira kada se nakon napornog vježbanja ili planinarenja želi na brz i zdrav način vratiti izgubljena energija. U Podravkinom Planinskom čaju aroma omotač čuva svježinu i miris, a za potpuni užitak potrebno je tek filtar vrećicu preliti s 200 mililitara kipuće vode i pričekati osam minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 14:23