Za zimnicu odvojite dovoljno vremena. Nemojte je raditi na brzinu pogotovo kad je riječ o ajvaru. Što se tiče rajčica, birajte one zrelije i mesnatije (ne, vodene). Prođite placom i nakupujte namirnice i bacite se na pripremu. Kupite i dovoljan broj teglica koje prethodno morate sterilizirati tako da ih prije punjenja držite 10 minuta u kipućoj vodi, a možete i tako da ih držite nekoliko minuta u zagrijanoj pećnici na 200°C ali to nemojte pokušavati ako imate teglice s tanjim staklom.
Prva opcija je svakako sigurnija. Što se tiče slane zimnice, najbolje je "napraviti vakum" uljem kako zrak ne bi ulazio i time pospješio kvarenje.
Namaz od pečenih paprika i rajčice
Nešto kao ajvar, ali neka brža varijanta i sadrži rajčice! Držite se recepta i nemojte štedjeti sa začinima kako bi bilo aromatičnije!
Pekmez od ljubičastog luka
Ovaj pekemz će vas izvući iz svake nezgodne situacije. Domaća pašteta nije uspjela kako treba, dodajte malo ljubičastog luka na prepečeni kruh. Uz pečeno meso koje je presuho također dobro će doći ovaj pekmez.
Pekmez od rajčica
Iliti šalša na gusto. Ovo je kao stvorena teglica za sve one koji ne mogu bez šalše zamisliti zimnicu.
Pekmez od čilija
Ovo je samo za hrabre i oni koji se uvijek žale kako nije dovoljno ljuto. Za one koji ne vole tako jako okuse najbolje je u kombinaciji sa nekom dimljenom varijantom kravljeg ili ovčjeg sira.
Relish od paprika i krastavaca
Ovaj relish će osvježiti recimo komad hladne svinjetine i dati mu jedan laganiji ton. Svakako isprobajte, a goruščica u relishu će vas neodoljivo podsjećati na neku vrstu senfa.
Chutney od jabuke
Ovaj chtney vam je kao da jedete bakinu pitu na žlicu. Ubacili smo začine kao za medenjake i ispao je pun pogodak. Ovo je odlično sljubiti s čašom dobro ohlađenog muškata, a što se tiče slane kombinacije dobro će ići uz neku jaču domaću paštetu.