NAJBOLJA VRUĆA ČOKOLADA

NEZAOBILAZNI ZIMSKI KLASIK: Ovih šest savjeta morate pročitati prije sljedeće pripreme vruće čokolade!

 / CROPIX
 

Rijetko što može bolje prijati u snježna i siva popodneva od šalice vruće čokolade. Ljubav čovjeka i vruće čokolade bilježi se od civilizacije Azteka koji su je najčešće oplemenjivali najrazličitijima začinima koje su pronašli u džunglama južne Amerike. Iako će u prvi mah djelovati vrlo jednostavno pripremiti savršenu šalicu ovog omiljenog napitka stvari u praksi i nisu tako jednostavne. Kako bi izbjegli „pudingastu“ strukturu, gorčinu u okusu i slične pogreške donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli koristiti.

Koristite čokoladu, a ne kakao u prahu

Čokolada mora biti doista kvalitetna pa ako si već želite priuštiti savršenstvo odvojite možda koju kunu više. Svakako bi bilo dobro odabrati tamniju čokoladu s više od 60% kakaa.

Začini

Poigrajte se sa začinima. Odličan izbor su zvjezdasti anis koji je ludo aromatičan, cimet, sjemenke vanilije i primjerice kardamom.

Tostirajte svoje začine

Kako biste postigli intenzivniji okus. Začine lagano tostirajte prije same pripreme napitka.

Zaslađivači

Izbjegavajte koristiti bijeli šećer. Osim što je prilično štetan za organizam donosi predominantnu slatkoću samom napitku pa je bolje uzeti neki od prirodnih zaslađivača (med, smeđi šećer, kokosov šećer..)

Mlijeko

Sad nemojte brojati kalorije i zato mlijeko s malim postotkom mliječne masti ovaj put ostavite na polici. Slatko vrhnje i vrhnje za kuhanje također jer će cijela priča biti preteška, tako da se odlučite za punomasno mlijeko.

Prstohvat soli

Obično se stavi sasvim mali prstohvat cvijeta soli pri izradi slatkog s karamelom i čokoladom pa je tako i u ovom slučaju jer sol naglašava slatkoću (koliko god to kontradiktorno zvučalo). Ako ste voljni eksperimentirati, isprobajte i javite dojmove

Šećer (recept) na kraju...

U moru nepreglednih recepata za vruću čokoladu svidio nam se recept belgijskog chefa Lieven Lootensa. U nastavku je pomalo prilagođena verzija budući da je on uz ispod navedene začine koristio biljke prilično teške za pronalazak u specijaliziranim dućanima poput primjerice sporiša.

Trebat će vam:

1 čajna žličica papra u zrnu (on je koristio timut)
1 čajna žličica kardamoma
1 zvjezdasti anis
1 štapić vanilije
prstohvat naribanog đumbira
1 l punomasnog mlijeka
150 g čokolade s više od 60% kakaa
1 štapić cimeta (ili čajna žličica)

Lagano tostirati kardamom, a zatim u istu posudu uliti mlijeko. Ubaciti zvjezdasti anis, manji štapić cimeta (ili 1 čajna žličica) te sjemenke vanilije. Pustiti na laganoj vatri (idealno na temperaturi od 80°C) poklopiti posudu i pustiti mlijeko da apsorbira arome začina. Pred sam kraj možemo dodati đumbir na koju minutu. Pripremimo drugu posudu u koju stavimo čokoladu, a zatim je prelijemo procijeđenim mlijekom. Konstantno morate miješati pjenjačom, a kad ste dobili homogenu smjesu kušajte. Ako nedostaje slada dodajte malo kokosovog šećera ili nekog drugog prirodnog zaslađivača (na ovu količinu dodana je jedna jušna žlica kokosovog šećera u originalnoj verziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:24