VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

ŽIVAHNI I JEDNOSTAVNI SAUVIGNONI: U Bregovitoj Hrvatskoj njeguje se stil vina sličan onom koje svjetsko tržište danas najviše traži!

U Bregovitoj Hrvatskoj, regiji gdje se sorte sauvignona najuspješnije uzgajaju, njeguje se stil vina sličan onom koje svjetsko tržište danas najviše traži

Sauvignon blanc se u posljednjih petnaestak godina prometnuo u neizostavnog igrača na globalnoj vinskoj sceni i danas s chardonnayem i rieslingom tvori trio najvažnijih bijelih sorti svijeta. Iako je u matičnoj Francuskoj oduvijek bio važan, osobito iz loirskih regija Sancerre i Pouilly-Fumé te iz bordoškog Gravesa i Entre-Deux-Mersa, tek je s afirmacijom novozelandskih, izrazito laganih, lepršavih, naglašeno herbalnih i ugodno kiselkastih primjeraka, primjerice iz Marlborougha, doživio punu afirmaciju i postao neizostavni dio baš svake vinske liste.

Group of friends having drinks at sunset. They are celebrating with a wine toast. They are smiling and happy. Lens flare

Osvježavajući karakter i vitko tijelo tipičnoga Marlborougha, koji je vinska kritika prije samo desetak godina gotovo prezirala, neočekivano se pokazao kao dobitna formula. Vinska publika se, naime, zasitila masnih i kremastih tekstura, pretjeranog korištenja novog hrasta te posljedičnih tropskih i zadimljenih aroma komercijalnih chardonnaya te se masovno okrenula baš takvim, živahnijim i jednostavnijim, ali bitno šarmantnijim vinima. Trend povratka eleganciji je, osim Novozelanđanima, išao u korist i vinarima iz drugih regija koje su sličan stil sauvignona bijelog njegovali i prije, poput talijanskoga Südtirola, austrijske i slovenske Štajerske, čileanske Casablance i u konačnici francuskog Sancerrea.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Masivniji i teži sauvignoni takozvanog Fume blanc stila, koji je pak nastao po uzoru na bordoški Pessac-Léognan (koji, usput, nije čisti sauvignon, nego blend sa semillonom), postali su stvar prošlosti, pa su čak i kalifornijski i bordoški vinari regije Graves, stilski najudaljeniji od trenda, smanjili doze novog hrasta kod dozrijevanja vina i dali tržištu bitno umjereniju i elegantniju verziju svojih uspješnica. Hrvatskim vinarima takav razvoj događaja na globalnoj sceni savršeno odgovara jer se u regiji Bregovita Hrvatska, gdje se sauvignon najuspješnije uzgaja, njeguje sličan stil vina ovom koje tržište danas ponajviše traži. Međimurje je prvo domaće vinogorje koje je postalo poznato po sauvignonima.

Photograph of a bowl of soup being served at an outdoor dinner party with a bottle of wine in frame with blank label.
Getty Images/iStockphoto

Tamo ga je još osamdesetih proslavio hrvatski pionir sauvignona Franjo Lebar, danas umirovljeni vinar kojega uspješno nasljeđuju kćeri i unuci, a osobito grana obitelji koja vodi vinariju Belović. Uz Beloviće su dobri još Lovrec, Cmrečnjak, Dvanajščak Kozol, Štampar i Jakopić. Jednako dobre rezultate sauvignon pokazuje u Zagorju (Mežnarić, Kopjar i Bolfan), Prigorju (Puhelek) te na Plešivici (Korak, Tomac, Ivančić i drugi). Povremeno izvrsni sauvignoni znaju doći iz Kutjeva (Kutjevo d.d., Krauthaker i Galić), a redovno dobar dolazi i iz sjajne daruvarske podružnice Badela 1862, pod danas novim imenom Vezak.

BELOVIĆ SAUVIGNON 2017.

Belovići su izbrusili svoje sauvignone do savršenstva. Nekadašnje igre s ostacima šećera su stvar prošlosti i danas nude atraktivno osvježavajući, sasvim suh i mirisan sauvignon, s intenzivnim i dugačkim okusom te herbalnom svježinom koja titra po nepcu još dugo nakon ispijanja. Ova berba je očito bila uspješna u Međimurju jer je Belovićima dala jedan od najljepših sauvignona dosad. Polako, ali sigurno obitelj Belović sa svojim sauvignonima, pinotom sivim i pinotom crnim ulazi u prvu ligu hrvatskog vinarstva.

LOVREC SAUVIGNON 2017.

Lovrece karakteriziraju zreliji sauvignoni u kojima herbalne pirazinske arome mijenjaju sasvim razvijene voćne i cvjetne. Uvijek je to kompleksan miris, nježnije izražen, ali vrlo bogat. Na njemu se izmjenjuju arome od bazge do citrusa. Okus je intenzivan i bogat, neočekivano blag kad su kiseline u pitanju, ali je vrlo kvalitetan i postojan. Na sredini vlada svojevrsna voćno-kremozna slast, a na finišu i retrookusu impresivna mineralnost izražena kroz slankastost i bridove na rubovima jezika.

VEZAK SAUVIGNON 2017.

Badel je od većih vinarija prvi postavio visoke standarde kad je u pitanju ova sorta i pouzdano ih održava sve do danas. U okolici Daruvara raste vjerojatno najbolji slavonski vinograd sauvignona iz kojega nam stiže zaista lijepo vino raskošne aromatike u kojem se isprepleću bazga, tropsko voće, grejp i drugi citrusi. Zreliji je od sauvignona Bregovite Hrvatske (osim Lovreca), ali elegantniji i svježiji od nekadašnjih daruvarskih sauvignona, što bi značilo da se s novim nazivom promijenio, to jest trendovima prilagodio, i stil ovog vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:54