MILJENICE

ZVIJEZDA OŽUJKA: Napokon ste se odvažili i kupili svježe kamenice? Evo kako ih očistiti i s čime ih poslužiti!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Ljubitelji finijih stvari u životu s veseljem su dočekali ožujak, mjesec kada su princeze našeg podmorja, samo prividno neugledne kamenice najizdašnijeg i najukusnijeg mesa.

One malostonske posebno su cijenjene, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a kroz povijest su ih posluživali i na slavnom bečkom dvoru za vrijeme cara Franje Josipa. Upravo u ožujku, riblji restorani poput poznatog Bota Šare proširuju svoju ponudu kamenica pa možete uživati u sirovim, pohanim ili pečenim malostonskim kamenicama po posebnim cijenama. Svratili smo u zagrebački Bota Šare u Ulici kralja Zvonimira 124 gdje su nam otvorili ovu prekrasnu kamenicu i objasnili nam kako funkcionira njen uzgoj i kako ih je najbolje jesti. Sirove, uz tek malo limunova soka koji neće nadvladati miris i okus mora!

Marko Miščević

NAČIN RASTA

Kamenica se mrijesti kroz travanj i svibanj i ispušta svoja jajašca u more koja se u vodi oplode. Uzgajivači tada u more spuštaju kolektore na koje se hvataju oplođene kamenice i rastu godinu dana prije nego ih se vadi van i “presađuje” na zasebne konope te rastu još dvije godine prije nego ih se vadi za konzumaciju.

OBLIK ŠKOLJKE

Tijelo kamenice nalazi se između dvije nepravilne ljušture i drži se za njih s dva mišića. Prilikom otvaranja ove školjke potrebno je mišiće pažljivo odvojiti nožem kako ne biste zarezali meso.

MALOSTONSKI ZALJEV

Najveće područje uzgoja kamenica u Hrvatskoj je Malostonski zaljev u kojem uzgajivači imaju svoje “đardine” odnosno morske vrtove u kojima u jednom trenutku mogu uzgojiti i po 500 kamenica.

NAJFINIJI DODACI

Svježe kamenice najbolje je jesti sirove i s tek nekoliko kapi koje ste iscijedili iz domaćeg limuna, a želite li se ipak malo još potruditi, usitnite ljutiku i dodajte mu bijeli vinski ocat i tek malo papra.

Ston, 230314.
Tradicionalna degustacija kamenica oko blagdana sv. Josipa u Malom Stonu.
Ova manifestacija koja je ujedno i pocetak turisticke sezone privlaci velik broj posjetitelja ljubitelja Peljeskih vina i ove stonske delicije.
Foto: Denis Jerkovic /  Cropix
Denis Jerković / HANZA MEDIA

JESU LI SVJEŽE?

Ako ste u dvojbi oko toga jesu li kamenice koje želite kupiti u ribarnici svježe ili ne, obratite pozornost na to jesu li školjke već otvorene. Ako jesu, nemojte ih kupiti. Svježe kamenice mirisat će po moru, a u slučaju da su pokvarene, jak miris će vam odmah to otkriti.

POSLUŽIVANJE

Svježe kamenice poslužuju se na ledu i to po šest ili dvanaest komada. Prema malostonskoj tradiciji kamenice se slažu u lepezastom obliku riblje ljuske čime se imitira priroda, a jedu se od prvog i najšireg reda prema zadnjem.

ČIŠĆENJE KAMENICA MOŽE SE ČINITI KAO BAUK, ALI SVE JE STVAR PRAKSE I DOBROG NOŽA. PRITOM UOPĆE NE MORATE ULOŽITI U SKUPOCJENE ALATKE JER ĆE ZA OTVARANJE KAMENICA BITI DOVOLJAN KRATAK, TANAK I JEFTIN KUHINJSKI NOŽ KOJI ĆE S LAKOĆOM UĆI IZMEĐU DVIJE LJUŠTURE A DA NE UPROPASTI MESO. U BOTA ŠARE POKAZALI SU NAM KAKO...

KORAK 1.

Nož tanke oštrice pažljivo zabijte između ljuštura kako ne biste zasjekli meso kamenice.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

KORAK 2.

Ako ste početnik, stavite je na krpu i čvrstu podlogu kako biste izbjegli da vam isklizne.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

KORAK 3.

Nožem pažljivo postružite po dnu školjke kako biste prerezali donji mišić kamenice.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

KORAK 4.

Otvorite školjku i uklonite donju ljušturu kako vam ne bi smetala, a trebat će vam kasnije.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

KORAK 5.

Nožem prerežite i drugi mišić kamenice pa njeno meso vratite u dublju ljušturu i poslužite.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:32