VIDEO SPECIJAL DOBRE HRANE

PUT POD NOGE: Istražili smo Korčulu i za vas pripremili ljetni specijal za prste polizati!

Korčula, otok čiji su okusi inspirirani besprijekorno čistim Jadranskim morem i svježom ribom, morskim plodovima, domaćom tjesteninom, tradicionalnim slasticama i začinskim biljem ni nas, ekipu Dobre hrane, nije ostavio ravnodušnim.
 Tom Dubravec / Hanza Media

Kada smo krenuli u izradu specijala na jednom od najljepših hrvatskih otoka, željeli smo što više njegovih gastro i prirodnih ljepota zabilježiti kamerom, profesionalnim fotoaparatom, inspirativnim riječima koje će i vas nadahnuti da istražite ljepote otoka koji je najbolje upoznati ispijajući čašu domaćeg pošipa ili grka, grickajući lumbliju, a za one koji su fanovi nešto konkretnije spize, janjetinu i kozletinu ili hobotnicu ispod peke. Priče ljudi koji žive hranu, intervjui sa slavnim hrvatskim chefovima, video recepti nekih od najpoznatijih hrvatskih jela su dio specijala kojemu je svrha prisjetiti vas na tradiciju, upoznati vas s inovativnošću, probuditi u vama avanturista i naučiti vas pripremati zaista dobru hranu!

Pet dana koje smo na Korčuli proveli sasvim sigurno nisu dovoljni da bi otkrili baš svaki njen kutak, ali naša misija je bila jasna: snimiti izranjanje besplatne hrane iz plićaka (priljepci vlasulje, ogrci...) u kojem su nam pomogli Zoran Šimunić Šime iz Gastronomada i Maja Kršinić, vlasnica poznate korčulanske konobe Aterina te od svega prikupljenog pripremiti odličnu klopu koja može konkurirati i najskupljim namirnicama na svijetu.

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Korcula, 010817.
Hrana iz plicaka.
Zoran Simunic Sime  i Maja Krsinic prikupili su morske plodove iz plicaka kod Lumbarde i pripremili razna jela.  Na fotografiji:
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Korcula, 010817.
Hrana iz plicaka.
Zoran Simunic Sime  i Maja Krsinic prikupili su morske plodove iz plicaka kod Lumbarde i pripremili razna jela.  Na fotografiji:
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Korcula, 030817.
Jela iz plicaka.
Zoran Simunic Sime pripremio je jelo od svjezeg jezinca na otocicu Stupe kod Korcule.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Jedan od zadataka je također bio posjetiti Pupnat i kod ''tete Bibe'' iz Konobe Mate kušati tradicionalne korčulanske slastice s pomakom.

Pupnat, otok Korcula, 020817.
Biljana Milina Biba, priprema slastice u konobi Mate u mjestu Pupnat na Korculi. Na fotografiji: Biljana Milina
Foro: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Nezaobilazno je bilo naučiti pripremati domaće žrnovske makarune u Konobi Nono.

Korcula, 020817.
Zrnovski makaruni.
Mira Sain i Mara Music pripremile su  tradicionalni recept, Zrnovske makarune u konobi Nonno u Korculi. Na fotografiji: Zrnovski makaruni s mesom
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Korcula, 020817.
Zrnovski makaruni.
Mira Sain i Mara Music pripremile su  tradicionalni recept, Zrnovske makarune u konobi Nonno u Korculi. Na fotografiji: Mira Sain
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Posjetili smo i otočić Stupe, na kojemu se smjestio sad već dobro poznati beach bar Moro, za čiju su spizu odgovorni Igor Gudac, s kojim smo popričali o njegovoj radnoj filozofiji, omiljenim kuhinjskim gadgetima i onome što ga pokreće, te Matija Kruhonja.

Otocic Stupe, Korcula, 030817.
Moro Beach bar i restoran na otocicu Stupe kod Korcule. 
Na fotografiji: chef Igor Gudac.
Foro: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Naučili smo puno, nešto smo već otprije znali, nešto su nam stariji i iskusniji od nas otkrili, ali smo se svakako vratili puni dojmova. U ovom specijalu smo vam željeli približiti ljude koji stoji iza hrane koju toliko cijene, vole i dijele s drugima, probuditi u vama interes za zaboravljenim receptima i uvjeriti vas da kreativnost, barem kad je hrana u pitanju, nikad ne jenjava.

Otocic Stupe, Korcula, 030817.
Moro Beach bar i restoran na otocicu Stupe kod Korcule. 
Na fotografiji: pogled na akvatorij otocica Stupe.
Foro: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Jeli smo prstima, jeli smo s noževima i vilicama, jeli smo iz mora, jeli smo neobično servirano, ali smo jeli domaće i dobro.

Otocic Stupe, Korcula, 030817.
Moro Beach bar i restoran na otocicu Stupe kod Korcule.
Foro: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:12