Kada smo krenuli u izradu specijala na jednom od najljepših hrvatskih otoka, željeli smo što više njegovih gastro i prirodnih ljepota zabilježiti kamerom, profesionalnim fotoaparatom, inspirativnim riječima koje će i vas nadahnuti da istražite ljepote otoka koji je najbolje upoznati ispijajući čašu domaćeg pošipa ili grka, grickajući lumbliju, a za one koji su fanovi nešto konkretnije spize, janjetinu i kozletinu ili hobotnicu ispod peke. Priče ljudi koji žive hranu, intervjui sa slavnim hrvatskim chefovima, video recepti nekih od najpoznatijih hrvatskih jela su dio specijala kojemu je svrha prisjetiti vas na tradiciju, upoznati vas s inovativnošću, probuditi u vama avanturista i naučiti vas pripremati zaista dobru hranu!
Pet dana koje smo na Korčuli proveli sasvim sigurno nisu dovoljni da bi otkrili baš svaki njen kutak, ali naša misija je bila jasna: snimiti izranjanje besplatne hrane iz plićaka (priljepci vlasulje, ogrci...) u kojem su nam pomogli Zoran Šimunić Šime iz Gastronomada i Maja Kršinić, vlasnica poznate korčulanske konobe Aterina te od svega prikupljenog pripremiti odličnu klopu koja može konkurirati i najskupljim namirnicama na svijetu.
Jedan od zadataka je također bio posjetiti Pupnat i kod ''tete Bibe'' iz Konobe Mate kušati tradicionalne korčulanske slastice s pomakom.
Nezaobilazno je bilo naučiti pripremati domaće žrnovske makarune u Konobi Nono.
Posjetili smo i otočić Stupe, na kojemu se smjestio sad već dobro poznati beach bar Moro, za čiju su spizu odgovorni Igor Gudac, s kojim smo popričali o njegovoj radnoj filozofiji, omiljenim kuhinjskim gadgetima i onome što ga pokreće, te Matija Kruhonja.
Naučili smo puno, nešto smo već otprije znali, nešto su nam stariji i iskusniji od nas otkrili, ali smo se svakako vratili puni dojmova. U ovom specijalu smo vam željeli približiti ljude koji stoji iza hrane koju toliko cijene, vole i dijele s drugima, probuditi u vama interes za zaboravljenim receptima i uvjeriti vas da kreativnost, barem kad je hrana u pitanju, nikad ne jenjava.
Jeli smo prstima, jeli smo s noževima i vilicama, jeli smo iz mora, jeli smo neobično servirano, ali smo jeli domaće i dobro.