VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

RAĐANJE ZAGORSKOG GRAND CRUA: Deset godina traje put afirmacije vinarije Mežnarić na tržištu, a Hrvoje koji je zanat preuzeo od oca Franje ne staje!

S današnjih 20.000 boca planiraju doći do 30.000 i onda stati, jer su to ujedno i kapaciteti njihova butiknog state of the art podruma
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Put vinarije Mežnarić od zagorskog anonimusa do cijenjene butikne vinarije, specijalizirane za sauvignon i pinot crni i čija vina danas pronalazimo od Zagreba do Dalmacije, trajao je cijelih deset godina. Prvotna ideja vinara Hrvoja Mežnarića bila je očev veliki hobi pretvoriti u mali obiteljski biznis koji će s vremenom vratiti neprekidna silna ulaganja u vinograde i podrum. Otac Franjo je, naime, vrlo strastven kad su vinogradi i vino u pitanju pa je mali obiteljski vinograd s 400 do 500 trsova od 90-ih godina prošlog stoljeća stalno širio kupnjom susjednih vinograda uz koje je još sagradio podrum i vinariju respektabilnih kapaciteta. Pitomi i pitoreskni brežuljci u okolici Varaždinskih Toplica i drugih dijelova Zagorja koji gravitiraju Varaždinu mjesto su na kojem se nalaze tisuće vinograda, međutim gotovo svi su namijenjeni proizvodnji za vlastitu potrošnju.

Varazdin, 130312.
Na Jalzabetskoj vinskoj cesti, 20-ak kilometara od Varazdina prema Ludbregu nalazi se vinarija obitelji Meznaric, koju vode otac i sin, Franjo i Hrvoje Meznaric.
Na slici: Hrvoje Meznaric u podrumu.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Hrvoje je poželio to promijeniti te vina s tih jedinstvenih položaja ponuditi i tržištu. Naime, na tim se brežuljcima vino radi oduvijek i, prema njegovu dubokom uvjerenju, zaneke sorte poput sauvignona i drugih aromatičnih sorti te za pinot crni u Hrvatskoj nema boljih pozicija. Raditi vina samo za rodbinu i gemištacije s prijateljima za jednu je vinsku regiju potpuni izostanak ambicije i posljedično, na dulji rok, uzrok jenjavanju vinogradarstva. Taj put od ideje do gotovo pune afirmacije vinarije Mežnarić, kojoj svjedočimo danas, možemo podijeliti u tri faze. Prvih pet godina se skupljalo iskustvo i znanje jer je Hrvoje u proizvodnju vina ušao kao potpuni enološki analfabet.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Iako je postojala obiteljska tradicija vinarenja, želio je učiti od početka i od najboljih pa je zato angažirao konzultante. Potom je došla druga faza. Skupilo se već prvo iskustvo i spoznalo se koje sorte od svih koje je obitelj uzgajala imaju istinski potencijal za najviše dosege kad je kvaliteta u pitanju, pa je povećao ukupne kapacitete otkupljujući ih od susjeda iz okolice. Radilo se tu prije svega o sauvignonu i pinotu crnom. U toj drugoj fazi se konkretnije izašlo na tržište jer je Hrvoje pronašao dva vješta i agilna trgovca iz Splita koji su u njegovoj vinariji prepoznali potencijal i kojima je u konačnici dao ekskluzivu za distribuciju. Treća faza otpočela je s 2015. godištem i traje do danas. To je faza u kojoj je kvaliteta otišla na novu razinu i, što je još važnije, uspostavila kontinuitet. Od berbe 2015. do 2017. sve su perjanice vinarije ujednačene i stalno izvrsne kvalitete pa vino Mežnarić postaje stalni gost brojnih vinskih lista u restoranima diljem Hrvatske.

Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

U pripremi je još posljednja faza u kojoj će se na tržište izaći s odležanim vinima koja već dozrijevaju u bačvama u podrumu i koja će biti posljednji iskorak u smislu kvalitete, kojom će kategoriji svježih i aromatičnih vina kakve njeguju sada dodati ona kompleksna za posebne prilike i s potencijalom za dugogodišnje čuvanje. Cijelo to vrijeme stvaranja ozbiljnog vinskog brenda od obiteljske vinarije Hrvoje se bavio i svojim bazičnim biznisom, trgovinom građevinskim materijalima, koji ne misli napustiti ni u budućnosti. Vino je u ovoj obitelji, bez obzira na ambicije, i dalje igra i ljubav, nešto što si stvorio vlastitim rukama, a trgovina je ostala svakodnevni posao od kojega se živi. S današnjih 20.000 boca planira doći do 30.000 i onda stati, barem na neko vrijeme, jer su to ujedno i kapaciteti njihova butiknog state of the art podruma, skrivenog u vinogradarskim zaseocima kod Varaždinskih Toplica. Posljednja, 2017. berba dala je seriju zaista sjajnih vina, a mi izdvajamo tri etikete vrijedne tople preporuke.

MEŽNARIĆ SILVANAC ZELENI SAVANT 2017., 86/100

Najelegantnije vino u obiteljskom portfelju odiše svježinom i lepršavošću, ali tako dobro miriše na zelene jabuke i livadno cvijeće da je šteta od njega raditi gemišt. Treba ga piti ohlađeno na čašu kao ljetno osvježenje. U kategoriji takvih vina, u koje bi spadali još debit, mlade graševine i malvazije te pokoji bolji škrlet ili kraljevina, spada u apsolutne šampione. Lijepo, suho, čisto, osvježavajuće i aromatično svakodnevno vino, neodoljive pozitivne jednostavnosti i ljupkosti.

MEŽNARIĆ SAUVIGNON STELLAR BLANC 2017., 89/100

Jako fini sauvignon bijeli ponajviše herbalnog karaktera, koji stilski sjedi negdje između Sancerrea i Marlborougha. Dakle, s puno svježine i naglašene aromatičnosti, ali s finim mineralnim štihom i solidne dužine bez imalo banalnosti modernih masovnih sauvignona. Pravi mali biser koji predstavlja i izvrsnu gastronomsku vrijednost jer ga ugodna gorkastost i mineralnost finiša uz prije spomenutu aromatičnost čine idealnim partnerom brojnim vrstama rižota i pašti s morskim plodovima, kao i ribljim primi pjatima.

MEŽNARIĆ PINOT CRNI MARVEL NOIR 2017., 88/100

Nakon sauvignona, pinot crni je druga velika stvar koja se rađa u ovom podrumu. Pinot crni je, iako od istoga grožđa, podijeljen na dva vina, prvu i drugu etiketu. Marvel noir je, usprkos odličnoj kvaliteti, zapravo drugo vino jer izlazi na tržište svježe i mlado s puno sočnosti i pregršt crvenog voća na retrookusu, voća poput šumske jagode. Prvo vino ove berbe se još školuje u hrastovima bačvama i na tržište će doći početkom sljedeće godine. Degustirali smo ga direktno iz bačvi i prema sadašnjem stanju spada u sam vrh hrvatske produkcije pinota crnog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:16