DANAS KUHAM

RECEPT DANA: Rižoto od buče i gorgonzole

Carrot risotto in the plate on wooden table
Getty Images/iStockphoto

Pravo jelo koje će vam izmamiti osmjeh na lice i nagovoriti vas da zaboravite rižoto s kozicama koji uvijek radite (bar na tren)

Što se tiče riže, uzmite bolju kvalitetu riže Arborio ili carnoli rižu. Nemojte štedjeti na siru jer će tako biti posebno kremast. Svakako bi bilo poželjno da napravite i povrtni temeljac jer bez njega na žalost nema dobrog rižota. Što se tiče vrste buče izaberite hokaido ili muškatnu.

Sastojci:

600 g muškatne bundeve (ili hokaido bundeve)
120 g crvenog luka
temeljac od povrća
250 g carnoli riže
bijelo vino ili prosecco (1-2dcl)
100 g gorgonzole
30 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
40 g sira Grana padano ili Parmigiano reggiano

Carrot risotto in the plate on wooden table
Getty Images/iStockphoto
 

Priprema

Bundevu očistite i narežite na kockice.  Pripremite temeljac od povrća (mrkve, celera, crvenog  luka). Polovicu narezane bundeve zapecite u pećnici, a drugu polovicu popržite u woku na malo maslinova ulja tako da ostane u obliku kockica.  Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte do zlatnožute boje. Dodajte rižu, popržite je nekoliko minuta lagano miješajući i dodajući bijelog vina ili prosecca.  Čim se vino ukuha, dodavajte topli temeljac stalno miješajući 7-8 min. Dodajte bundevu iz pećnice da se izmiješa s rižom   i dalje miješajući na laganoj vatri dok sva tekućina ne ispari.  Posolite prema želji.  Pred kraj dodajte komadiće bundeve iz woka te sir gorgonzolu. Kušajte te dodajte soli i papra prema potrebi. Uklonite s vatre i pustite da odstoji 2-3 minute. Poslužite posuto kockicama popržene bundeve i krupno naribanim sirom – grana padana ili parmiggiano reggiano.

Izdvajamo

Iz drugih medija