Pizza sa ananasom, risotto s lososom, tjestenina sa avokadom? Kulinarski puritanci se možda ne bi složili s mijenjanjem originalnih receptura u korist egzotičnih kombinacija, ali teško je odoljeti izazovu da se nečemu toliko poznatom ne doda osobni pečat i lokalni okus.
Bilo da ste ljubitelj pizze sa čokoladom ili ne, istina je da svako može pronaći kombinaciju po osobnom ukusu. Što se nas tiče, odlučili smo ispoštovati tradiciju, ali s malo modernog zaokreta – uzeli smo najbolje iz dvije velike kulinarske tradicije i spakirali u teglicu punu povijesti, ukusa i priča iz bakine kuhinje.
Ajvar, autentični specijalitet balkanske kuhinje obogatili smo vedrim duhom Mediterana i ledenom svježinom vrhova Himalaja. Maslinovo ulje ili tekuće zlato, spada u red vrhunskih namirnica. Sinonim je za mediteransku kuhinju, sadrži vitamine E i K, kao i značajnu količinu antioksidanasa. Kada se pored njega u ishranu uključi i himalajska sol koja u sebi sadrži ista 84 prirodna minerala i elementa koji se mogu pronaći u ljudskom telu, blagotvorni učinci za organizam su mnogobrojni, a ukusi još bogatiji. Kad sve ovo udružimo s najkvalitetnijom pečenom paprikom autohtone balkanske sorte, dobijemo novi ajvar s maslinovim uljem i himalajskom solju, specijalitet koji na savršen način spaja istok i zapad, sjever i jug.
Ajvar s maslinovim uljem sadrži brižljivo birane sastojke, a idealan je kao sastojak laganih, osvježavajućih mediteranskih jela, baš onih koje su bake s raznih strana generacijama pripremale u svojim kuhinjama. Pred vama je izbor nekih od najpopularnijih recepata za dušu, pripremanih s ljubavlju i najboljim što smo dobili od prirode Balkana i Mediterana.
Uživajte!
Tjestenina bolognese s ajvarom s maslinovim uljem
Lagani rižoto sa tikvicama i ajvarom s maslinovim uljem