KUHINJSKI LABOS

ANATOMIJA SAVRŠENOG BRUDETA: Naš prijatelj i omiljeni pisac kratkih priča, Senko Karuza, brudet radi ovako!

 Mario Kučera
Koliko Dalmatinaca, toliko i recepata za brudet odnosno brujet. Brudet je složenija verzija riblje juhe koji se priprema od više vrsta ribe i pokojeg ploda mora. S jedne strane toliko jednostavan, a s druge iznimno složen jer pogoditi pravu kombinaciju, koliko čega staviti, i na koji način kuhati, predmet je rasprava od juga do sjevera.

Bazično gledano, brudet se može spremati na hladno ili na toplo. Ako ga spremamo na hladno, onda sve sastojke stavljamo u lonac sirove te stavimo kuhati na na slabu vatru. Kod toplog načina uvijek prvo “išufigamo” (popirjamo) luk, potom dodajemo konšervu (koncentrat rajčice) i zatim ribu, podlijemo vinom ili vodom, možemo koristiti riblji temeljac koji smo prije skuhali. Stavimo lagano kuhati te nikada ne miješamo nego s vremena na vrijeme protresemo teću. Vino ili kvasinu primarno koristimo iz razloga da se riba ne bi raspala - ujedno doprinose okusu.

Mario Kučera

Naš drug Senko Karuza s otoka Visa, koji je veliki gurman i još veći pisac, radi inačice brudeta, ali u ljetnoj kombinaciji ga priprema na toplo.

Sastojci:

ugor
trlje
kapula
3-4 domaća pomidora
bijelo vino (vugava)
voda
3-4 žlice domaće kvasine
jedna paprika

Mario Kučera

Priprema:

Senko ugora i trlje prvo pobrašni i malo zapeče, a u drugom loncu išufiga kapulu, najbolje na kombinaciji maslinova i običnog ulja. Potom doda domaće pomidore (ako ih ne možete nabaviti, kupite pelate), te kada se sve dobro prožme, doda ribu, podlije vinom ("od oka") i vodom u omjeru 50:50. Kuha oko 15 minuta i na kraju stavi domaću kvasinu. U ljetnoj varijanti obavezno stavi i jednu isjeckanu papriku na početku šufiganja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:32