NEOBIČNA KOMBINACIJA

CHEESECAKE S BATATOM: Tvrtko Šakota naučio nas je kako s batatom napraviti fenomenalan kolač!

Marko Miščević

 

Sastojci:

180 g medenjaka
80 g maslaca
700 g krem sira
300 g grčkog krem jogurta
4 jaja
125 g šećera u prahu
korica naranče
štapić vanilije

Premaz:

300 g kiselog vrhnja
70 g slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
nekoliko kapi limunova soka
200 grama roza batata, narezanog na kockice
1 dl javorova sirupa
100 g šećera
100 g vode

 

Marko Miščević
 

Skuhati sirup od šećera, vode i javorova sirupa. Prokuhati u njemu batat nekoliko minuta i ostaviti da se ohladi. Medenjake usitniti valjkom, ali ostaviti hrskave komadiće. Rastopiti maslac i pomiješati ih s keksima. Utisnuti u kalup promjera 26 cm i ispeći dok ne postanu hrskavi.

Za kremu pomiješati sir, jogurt, šećer, naranču i vaniliju kremasto. Umiješati jedno po jedno jaje da poveže smjesu, izliti na podlogu. Staviti kalup u pleh s vrućom vodom i peci na 130*C dok sredina ne dosegne 78*C, ili dok krema ne postane čvrsta na rubovima, a u sredini bude još malo drhtava. Za premaz pomiješati sve sastojke, staviti na kolač, ostaviti u ugašenoj pećnici 10-ak minuta. Izvaditi kolač iz bain-marie i staviti na hladno da se dobro stisne

Svidio vam se recept s batatom? Pročitajte još:

Sedam razloga zašto biste trebali dati šansu batatu!

Izdvajamo

Iz drugih medija