ČOKOLADNO VALENTINOVO

ČOKOLADA ZA NAGRADU, ČOKOLADA ZA UTJEHU: Četiri stvarno dobra čokoladna recepta!

Mnogi će se pokušati provući s kupovnom čokoladom. Stvarno zaljubljeni će, kao i uvijek, dati sve od sebe i sami ispeći kolač

Čokolada za utjehu, čokolada za nagradu, čokolada kao dar, pa i kao objekt žudnje (oni koji su ovisni o njoj) i razlog za grižnju savjesti kad je se pojede previše. Sada, uoči Valentinova, još se više spominje jer u nedostatku dobrih ideja što darovati gotovo uvijek posežemo za pouzdanim rješenjem koje uvijek prolazi - lijepo upakiranom čokoladom ili bombonijerom. Jer, tko ne voli čokoladu? Nije bez veze da su je Maye smatrali hranom bogova jer osim što je neodoljiva, ona je i korisna za zdravlje. Naravno, riječ je o tamnoj čokoladi, s velikim udjelom kakaa, a ne o mliječnoj, kamoli bijeloj.

Zapravo, što je čokolada tamnija, bolja je za zdravlje, kažu stručnjaci pa je dobro upamtiti da ona tamna, gorkasta štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava, odličan je antidepresiv jer serotonin, koji sadrži, djeluje protiv depresije, a endorfin daje osjećaj zadovoljstva. Uostalom, odavno je poznata i kao afrodizijak pa predlažemo da dragom ili dragoj za iznenađenje ispečete kolač. Donosimo jednostavnije recepte, ali i one koje iziskuju malo više strpljenja. Ipak, da pripremanje i pečenje slastica s čokoladom ne bi završilo neuspjehom, donosimo i nekoliko korisnih savjeta jer čokolada, koliko fina, toliko je u dodiru s visokim ili niskim temperaturama “neprijateljski raspoložena”.

Pretpostavljamo da ste kuhar amater pa nemate baš običaj termometrom provjeravati hranu, ali korisno je znati da se čokolada za kuhanje, odnosno čokolade s velikim udjelom kakaa počinju topiti na 35 stupnjeva Celzijevih i ne podnose temperature veće od 50 stupnjeva Celzijevih. Pripremate li kolače za koje koristite mliječnu ili bijelu čokoladu, tada morate biti još oprezniji jer ih se ne smije izlagati toplini većoj od 45 stupnjeva Celzijevih. Naime, o bilo kojoj da je vrsti riječ, ako se čokolada pregrije, pretvorit će se u grudice i neće biti iskoristiva! Stoga je topite uvijek u lončiću koji držite iznad zdjele u kojoj vrije vode (dno zdjele ne smije dodirivati vrela voda, nego samo oplahivati para)!

Sočni čokoladni kolač

Čokoladni kuglof

Čokoladni kolač s kremom

Torta s čokoladom i jabukama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:27